Ma kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programja

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Giacomo Puccini Turandotjával ma elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 2008-as programja, a Kesselyák Gergely rendezte operabemutatót még kéttucatnyi előadás követi augusztus 21-ig. Az előadásokra a jegyek több mint háromnegyede már elővételben elkelt – mondta Herczeg Tamás, a játékok igazgatóhelyettese az MTI-nek.

A Puccini-opera pénteki bemutatóját még egy előadás követi vasárnap, majd július 11-től a Marica grófnőt láthatja a közönség összesen három alkalommal Eszenyi Enikő rendezésében. A Kálmán Imre születésének 125. évfordulója alkalmából színpadra állított operett tavaly kirobbanó sikerrel debütált a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán Lukács Gyöngyi főszereplésével.
Július végén ősbemutató helyszíne lesz a szegedi Dóm tér: Shakespeare egyik legnépszerűbb műve, a Szentivánéji álom különleges feldolgozásban elevenedik meg a színpadon. A négy fiatal szerelmi viszontagságait, megpróbáltatásait bemutató művet Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Szakcsi Lakatos Béla zenéjével és Müller Péter Sziámi szövegeivel musical változatban játsszák július 25-től, a darab zenei világát dzsessz és népzenei dallamok is fűszerezik.
Augusztusban immár 23. alkalommal rendezik meg Szegeden a Nemzetközi Néptáncfesztivált, a találkozó gáláját, amely a néptánc elemeit inspirációként használva különleges látványszínházat varázsol a Dóm térre, augusztus 9-én is 10-én tartják. A Benyovszky Móric gróf élettörténetét elmesélő táncokat Zsuráfszky Zoltán koreografálja, a darab zenéjét a Ghymes együttes szerezte és adja elő.
A fesztivál idei műsorának záróakkordjaként augusztus végén Szörényi Levente és Bródy János népszerű művét az István, a királyt állítják színpadra. A rockopera ősbemutatójának 25. évfordulója alkalmából újra műsorra tűzött darab legendás szerepeit a Társulat sztárjai alakítják majd.
A fesztivál másik játszóhelyén, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon július 18-án Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi játékát mutatják be Cseke Péter rendezésében. Július végén nótaest, augusztus első napjaiban pedig a Nemzetközi Néptáncfesztivál folklórbemutatói várják a közönséget. Augusztus 8-án az István, a király címszerepét alakító Feke Pál koncertezik Újszegeden, augusztus 16-án pedig a Szegedixie sztárjai muzsikálnak a fesztivál kisebbik színpadán.

Előző sztori

Újra boszorkányfesztivál lesz Szegeden

Következő sztori

Síkék nyerték a szétlövést – további döntés délután