/

Kísérlet a graffitisek megfékezésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt., a szegedi Rendészeti Szakközépiskola és a Városi Rendőrkapitányság a három intézmény között létrejött együttműködésről, amely a falfirkák csökkentését, illetve a továbbiak megakadályozását célozza.

Németh István (képünkön középen), az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója bevezetőjében egy 2004-ben elkészített tanulmányra utalva elmondta: Szeged városának graffitimentesítése másfél-kétmilliárd forintjába kerülne a városnak. Az IKV Zrt.-nek csak a védekezés áll rendelkezésére, már eddig is igyekeztek a felújított épületeknél olyan festéket használni, ami nehezebbé teszi a falfirkák felvitelét és könnyebbé azok eltávolítását. Emellett – hangsúlyozta a vezérigazgató – a járőröző rendőrök riaszthatják el az elkövetőket. A járőrök hatékonyságának növelése érdekében kötött együttműködési szerződést az IKV Zrt. a Rendészeti Szakközépiskolával, mely arról szól, hogy a szakközépiskola diákjai, a nyári gyakorlathoz hasonlóan, egy járőr mellett segítenének a graffitisek megfékezésében. Az IKV Zrt. szakképzési hozzájárulásából több százezer forintos összeget fordít erre a programra.

Bardócz Csaba (képünkön balra), a Rendészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta: örömmel tesznek eleget a felkérésnek, hiszen úgy érzik, ezzel iskolájuk tud tenni valamit Szeged városáért. A megállapodás szerint hétfőtől kezdve egy hónapon keresztül tizenkét elsőéves diákot osztanak be a járőrök mellé. Mint az igazgató elmondta, tanulóik önkéntesen és örömmel vállalták a feladatot.

Zélity László (képünkön jobbra) városi rendőrkapitány úgy nyilatkozott, a normasértés mellett a graffiti egy felmérés tanulsága szerint a lakosság szubjektív biztonságérzetét is hátrányosan befolyásolja. A rendőrkapitány azt is hangsúlyozta: tevékenységüket igyekeznek kiterjeszteni a bűnmegelőzésre is, de a kettő együtt – a megelőzés és a megerősített járőri szolgálat – bizonyára még hatékonyabb eredményt fog hozni. Zélity László utalt még egy, a jövőben célul kitűzött komplett programra is, amelyben esetlegesen szerepel egy külön a graffitisek számára felállítandó fal is. Jelentékeny segítséget nyújtanak a térfigyelő kamerák is, hiszen, mint a rendőrkapitány elmondta, a megfigyelt közterületeken kimutathatóan kevesebb az elkövetett jogsértés, viszont a kamera sem lát mindent.

A tetten ért graffitis szabálysértés esetén a vagyonkár értékének vagy a minőség fokának megfelelően maximum húszezer forintos bírság megfizetésére kötelezhető, komolyabb esetek, rongálás esetén általában százezer forintig terjed a kárérték, illetve ilyenkor maximálisan két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az elkövető.

Előző sztori

Bombariadó Szeged főterén: célpontban a CIB

Következő sztori

Nem találtak bombát a szegedi bankfiókban