Közélet

Gyimesi László: Hová lett a Biopolisz?

Gyimesi László: Hová lett a Biopolisz?

2008. július 25., péntek
Gyimesi László: Hová lett a Biopolisz?

Az elmúlt hetek során egyre élesedő vita bontakozott ki Szeged gazdasági fejlődése, avagy egy helyben topogása kapcsán, illetve az előrelépés lehetséges útjait illetően. A Mercedes-gyár Kecskemétre települését a városvezetés még megkísérelhette a szakképzett szegedi munkaerő hiányával magyarázni, ám a debreceni Richter-beruházás minden szempontból ideális lett volna a Tisza-parti városnak, melynek – mint azt nemrég Gyurcsány Ferenc a városházán megfogalmazta – „azzal kell főznie, amije van”: a sokat hangoztatott Biopolisz program alapkövének számít(ott) a biotechnológia, a gyógyszeripar. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke olvasói levélben foglalta össze meglátásait.

„Előbb Kecskemét, aztán meg Debrecen! Két hónap alatt ez már a második történés, ami el kell, hogy gondolkoztassa a szegedieket, rendben van-e minden a házunk táján. Bár a gondolkodás itt most már csak időhúzásnak számít. Szeged földbe gyökerezett lábbal áll, és nem érti a városvezetést. Több ez annál, mint hogy egy politikai színezetű véleményt küldjünk az éterbe, több ez annál, hogy jobb- és baloldal közötti különbségekről regéljünk az embereknek. Minden ellenzéknek szánt fegyver, amit megtisztogatott

Botka László

és önkormányzata, minden rózsaszín álmokba szőtt projekt - amely majd állítólag több ezer munkahelyet fog teremteni - az arrogáns önkormányzati kommunikáció közepette a Tisza habjai között száll a folyó fenekére. Fennhangon, heves csatakiáltások közepette mentik, ami még menthető, s közben nem veszik észre, hogy valamit suttog a város. Hová lettek a nagy ígéretek? Már a beharangozások időszakában sem voltak igazán meggyőzőek a hipotézisek, de az emberek remélték, hogy van realitás egy-egy légből kapott, kockás lapon lefirkantott gondolatfoszlány mögött. Lévén kormánypárti a városvezetés. Majd ők ott fenn, Budapesten ’odaszólnak’. Reménykedtek az emberek, hiszen minden pillanatban több ezer új munkahelyről beszéltek a baloldali városatyák. Nem felejtjük el, hogy amikor felröppent a hír, a Mercedes Kecskemétre jön, sértett gőggel állította az önkormányzat, érthetetlen, hogy a helyzet egyfajta magyarázatra szorul. Szegeden nincs műszaki felsőoktatás, logisztikailag Kecskemét jobb helyzetben van, különben is, a déli város egészségügyi és pénzügyi szolgáltatásban kiváló. Aztán persze kiderült, Kecskemétre nemcsak felsőfokú végzettségű műszaki embereket várnak, hanem szakmunkásokat és érettségizett technikusokat is bőven. Technikusok, szakmunkások pedig nálunk is vannak, itt Szegeden. Van három műszaki orientáltsággal rendelkező szakközépiskolánk, s tudvalévő, a mai napig is működik Szegeden szakmunkásképzés, olyan, amely ki tudná elégíteni a Mercedest. A jelenleginél is magasabb színvonalú mérnökképzésünk – talán a szegedi Fidesz a kormány befolyásolását célzó lobbizásának is köszönhetően – pedig a gyár beindításáig megkezdődik.

Hüvös László

frakcióvezetővel éppen ennek érdekében fordultunk levélben az illetékes szocialista miniszterhez, ha már a kormánypárti polgármester tehetetlennek bizonyult ebben az ügyben is. No, de sebaj, majd jön a Biopolisz! Mondták magunknak a városvezetők, és egyszerre csak megint - deus ex machina - halljuk, hogy több mint 15 milliárdos beruházással biotechnológiai üzemet létesít Debrecenben a Richter Gedeon Nyrt. a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásának jóvoltából, 110 új munkahelyet teremtve. Kellemetlen! Már nemcsak a szegedi balliberális vezetésnek, hanem mindannyiunknak. Hat év óta halljuk, hogy Újszegeden lehetne az első Biopolisz, amely több száz új munkahelyet teremtene, és jelentős árbevételt eredményezne a városnak. Most akkor mi van? Öt éve alakult meg Szegeden a Biopolisz konzorcium és a hasonló nevű, szellemi alkotások piaci értékesítésével foglalkozó cég. Azt hallottuk, a kedvezőtlen gazdasági és pályázási körülmények miatt szerényebb volt az előrehaladás, mint remélték. A szabadalmak közül négy került termékközeli állapotba.

Nagy Sándor

alpolgármester úgy fogalmazott, most indul csak igazán a munka, trolibuszprojektről beszélt, technológiai parkról, inkubátorházról, és hogy majd jönnek a nagy biotechnológiai és gyógyszercégek. Igen jönnek, csak nem ide. Úgy látszik, hiába épült meg Szegedig az autópálya, a befektetők valahogy nem veszik igénybe.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.