Közélet

Fidelitas: újítsák fel a közterületi sportpályákat!

Fidelitas: újítsák fel a közterületi sportpályákat!

2008. július 15., kedd
Fidelitas: újítsák fel a közterületi sportpályákat!

Fotó: Gémes Sándor

A Fidelitas szegedi csoportja a közterületi sportpályák áldatlan állapotára hívta fel a figyelmet ma délutáni sajtótájékoztatóján - stílszerűen egy leromlott állapotú, balesetveszélyes tarjáni „dzsungelgrundon".

A sajtótájékoztatót felvezető

Losonczi-Tóth József

csoportelnök és a szegedi szervezet két alelnöke,

Velő Miklós

és

Somodi Márton

először részvétét fejezte ki a délután tragikusan fiatalon elhunyt olimpiai bajnok kenulegenda,

Kolonics György

előtt, aki sok fiatal példaképe is volt. Somodi Márton már a tájékoztató tárgyára térve elmondta: a Fidelitas szegedi csoportja aggodalommal figyeli, hogy az immár egy hónapja tartó nyári tanítási szünetben sok gyermek, lakótelepi fiatal nem tudja hasznosan eltölteni a szabadidejét. Ennek egyik fő oka, hogy szörnyű állapotban vannak a szegedi közterületi sportpályák. Tarjánban például 22 focipálya közül mindösszesen csak 6 használható biztonságosan, a többi leromlott állapotú, rossz a talajuk, nincs köröttük drótháló, valóságos dzsungel nőtte be őket: balesetveszélyesek. Somodi szerint az lenne a helyes és követendő ifjúságpolitika, ha sportpályák létesítésével és a meglévők folyamatos karbantartásával csábítanánk a fiatalokat az egészséges életmód felé. Ezeknek a pályáknak pedig közterületen, ráadásul a lakóhelyhez közel kell feküdniük. A tömegsport támogatása azért is fontos - fejtette ki -, mert a pozitív időtöltés esélyét adhatja meg az ifjaknak a gyakorivá váló negatív jelenségekkel (bandázás, flakonból iszogatás, graffitizés) szemben. Velő Miklós hozzátette: a sportpályák használhatóvá tételével a gyermekkori elhízás veszélye is jelentős mértékben csökkenthető. Magyarországon jelenleg minden második ember túlsúlyos - annak minden egészségügyi kockázatával -, ez a probléma pedig épp gyermekkorban kezd kialakulni az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód miatt. A Fidelitas mindezen okok miatt az iskolai büfék és menzák kínálatának egészséges ételekkel történő kiegészítését, valamint az iskolai sport- és testnevelési lehetőségek számának és az erre fordítható idő hosszának növelését tartja szükségesnek, kívánatosnak. A Fidelitas szegedi csoportjának vezetősége felkérte a város vezetését, újítsa fel a leromlott állapotú közterületi sportpályákat, s biztosítsa a megfelelő sportolási lehetőségeket mind a lakótelepeken, mind az oktatási intézményekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.