Fidelitas: újítsák fel a közterületi sportpályákat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A Fidelitas szegedi csoportja a közterületi sportpályák áldatlan állapotára hívta fel a figyelmet ma délutáni sajtótájékoztatóján – stílszerűen egy leromlott állapotú, balesetveszélyes tarjáni „dzsungelgrundon”.

A sajtótájékoztatót felvezető Losonczi-Tóth József csoportelnök és a szegedi szervezet két alelnöke, Velő Miklós és Somodi Márton először részvétét fejezte ki a délután tragikusan fiatalon elhunyt olimpiai bajnok kenulegenda, Kolonics György előtt, aki sok fiatal példaképe is volt.

Somodi Márton már a tájékoztató tárgyára térve elmondta: a Fidelitas szegedi csoportja aggodalommal figyeli, hogy az immár egy hónapja tartó nyári tanítási szünetben sok gyermek, lakótelepi fiatal nem tudja hasznosan eltölteni a szabadidejét. Ennek egyik fő oka, hogy szörnyű állapotban vannak a szegedi közterületi sportpályák. Tarjánban például 22 focipálya közül mindösszesen csak 6 használható biztonságosan, a többi leromlott állapotú, rossz a talajuk, nincs köröttük drótháló, valóságos dzsungel nőtte be őket: balesetveszélyesek.

Somodi szerint az lenne a helyes és követendő ifjúságpolitika, ha sportpályák létesítésével és a meglévők folyamatos karbantartásával csábítanánk a fiatalokat az egészséges életmód felé. Ezeknek a pályáknak pedig közterületen, ráadásul a lakóhelyhez közel kell feküdniük. A tömegsport támogatása azért is fontos – fejtette ki -, mert a pozitív időtöltés esélyét adhatja meg az ifjaknak a gyakorivá váló negatív jelenségekkel (bandázás, flakonból iszogatás, graffitizés) szemben.

Velő Miklós hozzátette: a sportpályák használhatóvá tételével a gyermekkori elhízás veszélye is jelentős mértékben csökkenthető. Magyarországon jelenleg minden második ember túlsúlyos – annak minden egészségügyi kockázatával -, ez a probléma pedig épp gyermekkorban kezd kialakulni az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód miatt. A Fidelitas mindezen okok miatt az iskolai büfék és menzák kínálatának egészséges ételekkel történő kiegészítését, valamint az iskolai sport- és testnevelési lehetőségek számának és az erre fordítható idő hosszának növelését tartja szükségesnek, kívánatosnak.

A Fidelitas szegedi csoportjának vezetősége felkérte a város vezetését, újítsa fel a leromlott állapotú közterületi sportpályákat, s biztosítsa a megfelelő sportolási lehetőségeket mind a lakótelepeken, mind az oktatási intézményekben.

Default thumbnail
Előző sztori

Egy becsületbeli ügy?

Default thumbnail
Következő sztori

Orvostörténeti kiállítás a szegedi Somogyi-könyvtárban

Legutóbbi hasonló cikkek