Közélet

El akarják lehetetleníteni a SZVSE-t?

El akarják lehetetleníteni a SZVSE-t?

2008. július 10., csütörtök
El akarják lehetetleníteni a SZVSE-t?

Fotók: Gémes Sándor

A SZVSE háza táján kezd betelni a pohár. 2007 után az idei esztendőben sem kapott utánpótlás-nevelési támogatást a vasutas egyesület labdarúgó-szakosztálya a szegedi önkormányzattól. A szakosztály pártoló tagjai nyílt levéllel fordultak az ifjúsági és sportbizottsághoz. Sokak szerint a SZVSE-pálya eladása körüli hercehurca állhat az önkormányzat példátlan pénzosztó eljárásának háttérben.

A SZEGEDma.hu szerkesztősége birtokába jutott nyílt levél június 30-i keltezésű. Ebben a SZVSE labdarúgó-szakosztály pártoló tagjai arra kérnek magyarázatot, miként lehetséges, hogy a pályázók közül messze a legjobb eredményekkel rendelkező és legtöbb korosztályos csapatot kiállító vasutasok nulla forint önkormányzati támogatást kaptak az utánpótlás-nevelés támogatására.

Gazdálkodj okosan - nulla forintból

Az ifjúsági és sportbizottság 2007 júniusában osztotta fel a 2007/2008-as szezonhoz rendelt forrásokat a szegedi székhelyű sportegyesületek között. A nagypályás és utánpótlás labdarúgó-csapatot is működtető klubok közül Tisza Volán SC kapta a legtöbbet, 2 millió forintot, a Dorozsmának és a Szőregnek 1 millió 905 ezer, a Tápénak 1 millió, a Rendőr TE-nek 700 ezer, az UTC-nek 600 ezer, a Gyálarétnek 400 ezer forint jutott, míg a megyei I-es felnőttgárdával rendelkező SZVSE, illetve az IKV-Alsóváros semmit sem kapott. Kérdés, miért lettek kegyvesztettek 2007-ben a nagy múltú vasutasok. Megkérdezett forrásaink szerint egyértelmű a válasz: az önkormányzat ezen a módon is nyomást kívánt gyakorolni a nehéz anyagi helyzetben lévő klubra, hogy az adja el értékes pályáját a Szeviép cégcsoportnak. Ez az üzlet - mint ismeretes - egy több ingatlancseréből álló projekt részét képezte volna, melynek keretében a Szeviép a városi (SZEOL-) stadionra közösen pályázott volna a SZVSE-vel. A vasutasok a felújított SZEOL-pályán találtak volna otthonra, míg az önkormányzat a sportcélú hasznosítás feloldásával tehette volna még értékesebbé a SZVSE-pályát az építőipari cég mint tulajdonos számára. Később azonban a SZVSE kilépett a konzorciumból, mivel a pályázatot nem a megállapodásban rögzített feltételeknek megfelelően írták ki. A Szeviép pályázatát végül elutasították, ám úgy tudjuk, a cég mindezzel együtt sem mondott még le a SZVSE-pálya megszerzéséről.

Fordított arányosságok

Visszatérve a nyílt levélhez, annak megfogalmazói szakmai okokkal támasztják alá, miért teljességgel érthetetlen, hogy a SZVSE nem kapott támogatást. Figyelemreméltónak nevezik, hogy a 2007/2008-as bajnokságokban a többiek - Dorozsma, Szőreg, Tápé - csak a kötelezően előírt számú utánpótláscsapatot indították, a vasutasok további két alakulatot is neveztek. Az egyes klubokban szereplő aktív sportolók száma és az egy főre jutó támogatás ennek tükrében a következő furcsa képet mutatta: SZVSE 101 (0 Ft), Tápé 65 (15 385 Ft), Dorozsma 50 (38 100 Ft), Szőreg 29 (65 690 Ft). A SZVSE ifjúsági és serdülőgárdája több pontot szerzett tavaly, mint a másik három klub hasonló korú együttesei együttesen, s az előkészítőknél is érvényesült a vasutas dominancia. Ráadásul a SZVSE mint létesítménytulajdonos a várostól nem kap pénzt a pályája karbantartására, működtetésére, míg a riválisok az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett stadionokban készülhetnek. A pártoló tagok egyértelműen fogalmaznak: „A labdarúgó utánpótlás-nevelés terén a Szegedi VSE a múltban és a jelenben is megállja a helyét a felsorolt csapatokkal szembeni összehasonlításban! Ha az ebbéli jövőbeni változtatás a célja a t. bizottságnak, akkor elismerjük, hogy jó úton haladnak. A sport ügyét azonban nem biztos, hogy szolgálják vele!"

Bosszút áll a városháza?

Öt kérdést fogalmaztak meg a pártoló tagok az ifjúsági és sportbizottság felé. Többek között arról érdeklődnek, figyelembe vették-e a 2008-as pénzosztáskor a véget ért bajnokságok eredményeit. A levéllel kapcsolatban megkerestük a baloldali többségű ifjúsági és sportbizottság fideszes elnökét,

Kohári Nándort

. Az elnök megerősítette más forrásból származó információinkat: júniusban megtörtént a következő esztendő forráselosztása, s a SZVSE ismét nem kapott semmit. Hogy mi állhat ennek hátterében? Az ügyet ismerők szerint egyértelműen az önkormányzat bosszúja, amiért a vasutasok kihátrálni látszanak a pályaeladásból. Kohári a következőképpen magyarázza a történteket: „A bizottság MSZP-s alelnöke,

Iványi Aurél

olyan állítólagos információkat tárt a testület elé, melyek szerint a SZVSE-nek köztartozásai vannak, így nem jogosult a pályázaton való részvételre. Ennek alapján a grémium úgy döntött, első körben nem ad támogatást a SZVSE-nek, de ha igazolja, hogy nincs köztartozása - amit egyébként kérésemre már meg is tett -, akkor a sportbizottság által elbírált keretek maradványpénzeiből juttat majd a vasutasoknak: a labdarúgóknak 1 millió forintot, míg a tájfutóknak és a birkózóknak összesen 450 ezret." Ezek szerint már kezdhetik keresni az 1 millió helyét a labdarúgó-szakosztálynál? Kohári azt mondja, ő a maga részéről kitart a határozatba foglalt kötelezettségvállalás mellett. „Megítélt, garantált támogatás azonban magától értetődően nincs, a labda a szocialista-szabad demokrata többségnél pattog" - teszi hozzá az elnök. Döntés néhány forró hetet követően augusztusban várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.