/

El akarják lehetetleníteni a SZVSE-t?

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A SZVSE háza táján kezd betelni a pohár. 2007 után az idei esztendőben sem kapott utánpótlás-nevelési támogatást a vasutas egyesület labdarúgó-szakosztálya a szegedi önkormányzattól. A szakosztály pártoló tagjai nyílt levéllel fordultak az ifjúsági és sportbizottsághoz. Sokak szerint a SZVSE-pálya eladása körüli hercehurca állhat az önkormányzat példátlan pénzosztó eljárásának háttérben.

A SZEGEDma.hu szerkesztősége birtokába jutott nyílt levél június 30-i keltezésű. Ebben a SZVSE labdarúgó-szakosztály pártoló tagjai arra kérnek magyarázatot, miként lehetséges, hogy a pályázók közül messze a legjobb eredményekkel rendelkező és legtöbb korosztályos csapatot kiállító vasutasok nulla forint önkormányzati támogatást kaptak az utánpótlás-nevelés támogatására.

Gazdálkodj okosan – nulla forintból

Az ifjúsági és sportbizottság 2007 júniusában osztotta fel a 2007/2008-as szezonhoz rendelt forrásokat a szegedi székhelyű sportegyesületek között. A nagypályás és utánpótlás labdarúgó-csapatot is működtető klubok közül Tisza Volán SC kapta a legtöbbet, 2 millió forintot, a Dorozsmának és a Szőregnek 1 millió 905 ezer, a Tápénak 1 millió, a Rendőr TE-nek 700 ezer, az UTC-nek 600 ezer, a Gyálarétnek 400 ezer forint jutott, míg a megyei I-es felnőttgárdával rendelkező SZVSE, illetve az IKV-Alsóváros semmit sem kapott.

Kérdés, miért lettek kegyvesztettek 2007-ben a nagy múltú vasutasok. Megkérdezett forrásaink szerint egyértelmű a válasz: az önkormányzat ezen a módon is nyomást kívánt gyakorolni a nehéz anyagi helyzetben lévő klubra, hogy az adja el értékes pályáját a Szeviép cégcsoportnak. Ez az üzlet – mint ismeretes – egy több ingatlancseréből álló projekt részét képezte volna, melynek keretében a Szeviép a városi (SZEOL-) stadionra közösen pályázott volna a SZVSE-vel. A vasutasok a felújított SZEOL-pályán találtak volna otthonra, míg az önkormányzat a sportcélú hasznosítás feloldásával tehette volna még értékesebbé a SZVSE-pályát az építőipari cég mint tulajdonos számára. Később azonban a SZVSE kilépett a konzorciumból, mivel a pályázatot nem a megállapodásban rögzített feltételeknek megfelelően írták ki. A Szeviép pályázatát végül elutasították, ám úgy tudjuk, a cég mindezzel együtt sem mondott még le a SZVSE-pálya megszerzéséről.

Fordított arányosságok

Visszatérve a nyílt levélhez, annak megfogalmazói szakmai okokkal támasztják alá, miért teljességgel érthetetlen, hogy a SZVSE nem kapott támogatást.

Figyelemreméltónak nevezik, hogy a 2007/2008-as bajnokságokban a többiek – Dorozsma, Szőreg, Tápé – csak a kötelezően előírt számú utánpótláscsapatot indították, a vasutasok további két alakulatot is neveztek. Az egyes klubokban szereplő aktív sportolók száma és az egy főre jutó támogatás ennek tükrében a következő furcsa képet mutatta: SZVSE 101 (0 Ft), Tápé 65 (15 385 Ft), Dorozsma 50 (38 100 Ft), Szőreg 29 (65 690 Ft).

A SZVSE ifjúsági és serdülőgárdája több pontot szerzett tavaly, mint a másik három klub hasonló korú együttesei együttesen, s az előkészítőknél is érvényesült a vasutas dominancia. Ráadásul a SZVSE mint létesítménytulajdonos a várostól nem kap pénzt a pályája karbantartására, működtetésére, míg a riválisok az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett stadionokban készülhetnek.

A pártoló tagok egyértelműen fogalmaznak: „A labdarúgó utánpótlás-nevelés terén a Szegedi VSE a múltban és a jelenben is megállja a helyét a felsorolt csapatokkal szembeni összehasonlításban! Ha az ebbéli jövőbeni változtatás a célja a t. bizottságnak, akkor elismerjük, hogy jó úton haladnak. A sport ügyét azonban nem biztos, hogy szolgálják vele!”

Bosszút áll a városháza?

Öt kérdést fogalmaztak meg a pártoló tagok az ifjúsági és sportbizottság felé. Többek között arról érdeklődnek, figyelembe vették-e a 2008-as pénzosztáskor a véget ért bajnokságok eredményeit.

A levéllel kapcsolatban megkerestük a baloldali többségű ifjúsági és sportbizottság fideszes elnökét, Kohári Nándort. Az elnök megerősítette más forrásból származó információinkat: júniusban megtörtént a következő esztendő forráselosztása, s a SZVSE ismét nem kapott semmit.

Hogy mi állhat ennek hátterében? Az ügyet ismerők szerint egyértelműen az önkormányzat bosszúja, amiért a vasutasok kihátrálni látszanak a pályaeladásból.

Kohári a következőképpen magyarázza a történteket: „A bizottság MSZP-s alelnöke, Iványi Aurél olyan állítólagos információkat tárt a testület elé, melyek szerint a SZVSE-nek köztartozásai vannak, így nem jogosult a pályázaton való részvételre. Ennek alapján a grémium úgy döntött, első körben nem ad támogatást a SZVSE-nek, de ha igazolja, hogy nincs köztartozása – amit egyébként kérésemre már meg is tett -, akkor a sportbizottság által elbírált keretek maradványpénzeiből juttat majd a vasutasoknak: a labdarúgóknak 1 millió forintot, míg a tájfutóknak és a birkózóknak összesen 450 ezret.”

Ezek szerint már kezdhetik keresni az 1 millió helyét a labdarúgó-szakosztálynál? Kohári azt mondja, ő a maga részéről kitart a határozatba foglalt kötelezettségvállalás mellett. „Megítélt, garantált támogatás azonban magától értetődően nincs, a labda a szocialista-szabad demokrata többségnél pattog” – teszi hozzá az elnök.

Döntés néhány forró hetet követően augusztusban várható.

Előző sztori

Csütörtök – boszik, beszélgetések, főpróba

Következő sztori

Megasztár: a világot jelentő flaszter a Széchenyi téren