Buchholcz Gábor támadófocit, küzdést, hajtást ígér

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

„Szegedi mezben meg kell halni a pályán, nincs helye a lazításnak” – ezzel a jelszóval indította útjára a Tisza Volán SC NB III-as labdarúgócsapatának nyári felkészülését hétfőn Buchholcz Gábor. A 35 esztendős szakember július 1-jétől vette át a felnőttegyüttes irányítását. Labdarúgóként az NB III-ig vitte, majd a jogi pályát, valamint a kispadot választotta: tizenegy évig volt edzője annak az 1989-es generációnak, mely az újjáalakuló Volán-keret gerincét adja majd.

Mint arról a SZEGEDma.hu már beszámolt, a 2008/2009-es idényben saját erőből indít csapatot a labdarúgó NB III Alföld csoportjában a Tisza Volán SC, mely maga mögött hagyná az előző szezon hercehurcáit, a Szeged Labdarúgó Klub Kft. örökségét. A Volán elsősorban saját nevelésű játékosokra, a tavalyi U19-es együttes tagjaira, illetve további szegedi kötődésű ifjú futballistákra számít.

2005 után – amikor is Vágó Attila vezetőedző szakmai irányításával állt össze a megyei I. osztályban egy fiatal, rendkívül sokra hivatott alakulat, melynek „hároméves terve” az ismert, sajnálatos külső körülmények miatt tavaly derékba tört – ismét csikócsapat épül tehát Szegeden. A labdarúgás helyi szerelemei újra bizakodhatnak, hogy tényleg elindul végre valami, s ezúttal semmi sem akasztja meg a folyamatot, melynek végén ismét a régi fényében tündökölhet a megyeszékhely futballja.

Alakulóban a keret, jönnek a fiatalok

Buchholcz Gábor arcán lassan kezdenek kisimulni a ráncok. Nem volt kellemes a július 7-i kezdés az új vezetőedző számára, az első edzésen ugyanis csupán tizenöt labdarúgó rótta a köröket, végezte a gyakorlatokat. A hét közepére viszont már húsz fölé nőtt a létszám, s a következő napokban is újabb tíz-tizenkét játékost várnak próbajátékra. „Örömmel mondhatom, rengeteg szegedi és Szeged környéki fiatal jelentkezik, hogy szeretné a Volánban folytatni pályafutását. Talán az is közrejátszhat ebben, hogy magam sem vagyok az az idős edző, s sokan láthattak a pálya szélén, illetve bízom benne, az is megnyerte a tetszésüket, hogy elkötelezett híve vagyok a támadófocinak” – mondja a mester.

Bár a vezetőség tervei között szerepelt, hogy megpróbálja egyben tartani a tavalyi NB III-as gárdát, a meghatározó emberek közül egyelőre csak Mórocz és Mészáros maradása tűnik biztosnak. Laczkó János Olaszország felé kacsingat, ám ha végül nem megy külföldre, akkor mindenképpen a Volánban folytatja, illetve edzősködni is kezd a kisebbeknél. A kapusposztot a Czirják, Reguli, Dongó hármas oldhatja meg.

A többiek máshová igazolnak. Mint azt Buchholcz a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, mindenkivel leültek tárgyalni, s elsőre senki sem jelezte távozási szándékát, ám hétfőn, majd azóta többen szóltak: nem kívánják vállalni ezt a szezont. Persze akadtak olyanok is, akik kevésbé korrektül jártak el. A vezetőedző amondó: természetesen minden csapatrészben elférne egy-egy tapasztalt labdarúgó, de ha már így alakult, a fiatalokon a sor, hogy megragadják életük nagy lehetőségét.

Senkinek sem lesz bérelt helye a kezdőben

Az 1997-től kezdve Buchholcz által trenírozott 1989-es korosztály – melyre a tervek szerint a jövő csapata épül – a tavalyi évben a második helyen végzett a II. osztályú U-19-es bajnokság Dél-Keleti csoportjában. A mester most több tanítványától is kiugrást vár az NB III-ban: Grünwald, Gerebicz, Garamvölgyi, Barna Dávid a védelemben adhatnak szilárdságot a csapatnak, a korábbi hálóőr Baji Renátó és Beretka Péter pedig góljaival tolhatja a szekeret.

Gyakorlatilag biztosnak tekinthető, hogy visszatér a Volánba Nagy Zsolt, illetve Vásárhelyről Frank Attila, aki a gárda „fazonszabásza” lehet. Buchholcz Gábor meg kívánja adni a bizalmat a Vágó-éra első részében kiemelkedően futballozó, később némiképp mellőzött, rendkívül technikás Harmos Zsoltnak is. A szegediekkel edz a megyeegyes bajnok Balástyáról Lóczi Péter, akinek fizikai ereje sokat segíthetne. Még az is elképzelhető, hogy Gahwagi Nebil sem távozik Diósgyőrbe – hiába jelentették be érkezését Miskolcon -, hiszen érvényes szerződés köti a Volánhoz.

„Természetesen sok még a kérdőjel a kerettel kapcsolatban, de két héten belül minden eldől. Húsz-huszonkét játékossal szeretnék nekivágni az augusztus 9-én kezdődő bajnoki szezonnak” – így Buchholcz, hozzátéve: nem tagadja, a bővebb keretbe kerüléskor előnyt élveznek a korábbi U-19-esek, akikkel félszavakból is értik egymást, ám – ígéri – a kezdőben senkinek sem lesz bérelt helye.

A Volán nem ígérget, s nem is másnak kíván nevelni

Az első hét tapasztalatai összességében, mindent egybevetve pozitívak. „Jönnek a gyerekek, nem kérdeznek semmit, csak hajtanak, csinálják, hiszen érzik, mekkora esélyt kaptak a sorstól. A 89-eseket is sokkal nehezebb volt motiválni egy évvel ezelőtt, mert nem látták a felnőttcsapat felé vezető utat. Sem én, sem a vezetés nem ígérgetünk fűt-fát, olyanokra számítunk, akik valóban tenni akarnak a szegedi labdarúgásért. Szépen, lépésenként kívánunk építkezni, hiszen szilárd meggyőződésünk, hogy amíg nincs Szegeden masszív NB II-es, esetleg NB I-es csapat, addig a saját nevelésű vagy Csongrád megyei fiatalokra, illetve az egyetemre érkezőkre kell építenünk. Ezzel együtt mindenképpen meg kell végre akadályozni, hogy a Volán 5-6 éves kortól más városok gárdáinak nevelje ki a tehetségeket” – így Buchholcz.

De vajon minden adott a következő szezon zökkenőmentes végigjátszásához, nem jöhetnek közbe a tavalyihoz hasonló nehézségek? A vezetőedző szerint a háttér stabil, s a feltételek is mindenki számára világosak, így nem lehet gond: „Minden adott ahhoz, hogy nyugodt körülmények között harcoljuk végig a következő évet. A utazást és étkezést biztosítja a Volán, meg a szerelést is – bízom benne, hogy a kék, fekete, fehér szegedi színekben pompázhatunk -, csütörtök esténként pedig kint a stadionban közös vacsorával egybekötött összetartás is lesz. Jó prémiumrendszert alakítottunk ki, tehát a teljesítményt elismerjük, de csak abból gazdálkodunk, ami ténylegesen rendelkezésünkre áll, így nem fogyhat el menet közben a pénz. Akiket persze esetleg az NB III, a Volán, Szeged kihívása helyett jobban csábít a ‘megyeegyben’ esetlegesen megszerezhető 15-20 ezer forint, azokról könnyű szívvel mondunk le.”

Csúszó-mászó focisták, kettős rangadók?

Amennyiben Buchholcz Gábor reményei, elképzelései valóra válnak, illetve a befektetett munka eredményesnek bizonyul, stílusos, hajtós kis csapat fogadhatja augusztustól riválisait a Felső Tisza parti stadionban. „Olyan, támadó gárdát szeretnék pályára küldeni, mely valóban kiszolgálja a közönséget. A védősornak is zakatolnia kell, s a középpályát is határozott fellépésre biztatom, hogy jaj legyen az ellenfélnek! Járatnunk kell a labdát, mert az soha nem fárad el, az ellenfél viszont igen, ha nincs nála a játékszer. Arra törekszünk, hogy mi birtokoljuk a labdát, így pillanatok alatt indíthassunk. Rosszul lehet játszani, de lélektelenül nem, az én csapatom pedig csúszni-mászni fog! Aki nem, hamar kihullik a rostán. A belépőjegyet ugyanis senki sem azért veszi, hogy sétáló fiatal játékosokat nézzen. Hiszek benne, hogy kulturáltan futballozó együttesünk visszacsábítja majd a lelátókra a szurkolókat, a fiatalokat és a középgenerációt” – fogalmazza meg terveit, elvárásait a mester.

Egy kezdeményezés szerint ezt többek közt annak révén lehetne elérni, hogy a szegedi ultrák csapata, az FK 1899 Szeged „előmeccseket” játszik a Volánnak. Buchholcz a maga részéről pártolja az ötletet: „Jó lenne, ha megvalósulhatna ez a terv, nyilván sokan örülnének ezeknek a kettős rangadóknak – fiatal gyerekként a Népstadionban én is több ilyet szurkoltam végig. A döntés viszont természetesen a vezetőség kompetenciája.”

Következnek az edzőmeccsek

A gárda hétfőtől napi két edzéssel készül a pontvadászatra. Jövő szombaton 18 órától a Kiszombor ellen játsszák az első felkészülési mérkőzést, melyet szerda-szombat ritmusban további hazai edzőmeccsek követnek, általában megyés ellenfelekkel szemben.

Pontosan nem dőlt még el, kik is lesznek majd az indulók az NB III Alföld csoportjában. A bajnok Békéscsaba mellett a második Baja is felmehetett az NB II-be. A Csongrád megyei bajnok Balástya nem vállalta az indulást, mint ahogy a második Kiskundorozsma sem. Hallani, hogy már a bronzos Sándorfalvát is megkeresték… A hírek szerint több kettes számú csapat (Kecskemét, Vasas, Honvéd, REAC) a Volán mellé kerülhet.

Akárhogy is lesz, a fiatal szegedi együttesnek mindenképpen türelemre van szüksége az első időszakban, míg megszokja az NB III légkörét. Buchholcz azonban az U-19 tavalyi edzőmeccseiből is kiindulva – sorra verték megyeegyes ellenfeleiket, remek meccset játszottak az NB II-es Makóval – nem félti csapatát: „Ezek a fiúk már vannak elég csibészek, s elég érettek is ehhez az osztályhoz. Az első évben egy masszív gárda kialakítása a célunk, jövőre pedig – nos, jövőre már bármi lehet…”

Előző sztori

Ásó, kapa: indulhat a 43-as feltárása

Következő sztori

Szabadtéri: Marica megint, majdnem úgy…