Közélet

Az MSZDP és a Centrum frigye Szegeden

Az MSZDP és a Centrum frigye Szegeden

2008. július 8., kedd
Az MSZDP és a Centrum frigye Szegeden

Fotó: Gémes Sándor

Míg az ország kétfelé szakad, a keletkező árok betemetésére vállalkozna közösen - mai nyilatkozatuk szerint - a Centrum és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt. A Kapolyi László MSZDP-elnök kezdeményezte közeledés folyamata egy éve kezdődött meg a két kis párt között, s ez vezetett oda, hogy kedden Szegeden az országos pártelnökök a sajtó nyilvánossága előtt írták alá az együttműködésüket előirányzó dokumentumot.

A Centrum Párt elnökeként

Pászti Ágnes

azzal indokolta, hogy az aktusra Szegeden került sor, hogy ez is jelzésértékű az országos politika számára: létezik tudniillik a vidék Magyarországa is, nem kell mindennek a fővárosban történnie, eldőlnie. A két párt összefogásának okát Pászti abban látja, hogy tizennyolc éve nem jutnak szerephez a parlamenten kívül rekedt pártok. Szerinte a "nagyok" szorosan zárnak, nem engednek maguk közé másokat. A racionalitás diktálta számukra, hogy összefogásukra van szükség, mert belátták, egyedül nem megy! Együttműködésük zálogaként "száműzték az ideológiát, csupán az esélyegyenlőség és a szolidaritás biztosítása maradt talpkövük". Miközben a két kis párt szakértői közös gazdasági programjuk kidolgozásán munkálkodnak, a pártelnökök elérkezettnek érezték az időt az együttműködés bejelentésére. Egybehangzóan kijelentették: ők egymás ellen nem politizálnak, mi több, 2009-ben az európai parlamenti választásokon, majd egy évre rá az országgyűlési és helyhatósági választásokon is közös jelölteket állítanak és támogatnak. Ugyanakkor a két párt eddigi karakterét megőrizve egymástól függetlenül, saját szervezeti keretei között politizál. A pártok programjairól nem kell beszélni, hiszen azok jól ismertek, az MSZDP például erős hagyományokkal bír, míg Olaszországban az utóbbi választásokkor is a centrum győzött - zárta mondandóját Pászti Ágnes. Mint várható volt, Kapolyi László gazdasági kérdésekről kívánt szólni főként. Elmondása szerint elsősorban nem makrogazdasági szintű problémák állnak együttműködésük fókuszában. Inkább olyan kérdések foglalkoztatják őket, mint a szakképzés tarthatatlan helyzete, hiszen így nehezen kerülhet sor a befektetői oldal adaptációjára. Természetesen ki kívánják venni részüket az egészségügy megnyugtató rendezéséből. Nem meglepő módon zöld kérdések is terítékre kerültek, mint az energetika, az energiagazdaság és a környezettudatos társadalom. Ez utóbb területen ugyanis "nem lehet látványos lózungokkal operálni" - érvelt a szociáldemokrata elnök a centrumos elnök asszonnyal megejtett aláírási ceremóniát megelőzően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.