Vélemény

A betonról és a cirkuszról

A betonról és a cirkuszról

2008. július 8., kedd
A betonról és a cirkuszról

Csak az a kérdés, hogy az eddig is a külsőségekből és a PR-ből élő Botka-féle csapat ezt hogyan fogja kimagyarázni. Itt már nem lehet elbújni a szokásos védőbástyák mögé: ez nem a „rosszindulatú, gáncsoskodó ellenzék", nem is egy „Fidesz-lap" alávaló, tényeket meghamisító írása.

„Szeged városa hiába kapta meg az esélyt - Medgyessy Pétertől - az M5-ös autópálya képében, nem tudott élni vele. Hiába fogadkozott 2005 decemberében az autópálya átadóünnepségén Botka László MSZP-s polgármester, sem a sokat emlegetett logisztikai központ, sem a Biopolisz nem hoz érzékelhető fejlődést a Tisza-parti városba."

Főhet a sajtósok feje az MSZP háza táján, hiszen a fenti sorok nem máshol, mint a hagyományosan baloldali-szocialista lapnak számító Népszabadságban jelentek meg.

Úgy látszik, már nem csak a jobboldalban merülnek fel kérdések a szegedi városvezetés döntéseivel, cselekedeteivel, stratégiájával kapcsolatban. Csak az a kérdés, hogy az eddig is a külsőségekből és a PR-ből élő Botka-féle csapat ezt hogyan fogja kimagyarázni. Itt már nem lehet elbújni a szokásos védőbástyák mögé: ez nem a „rosszindulatú, gáncsoskodó ellenzék", nem is egy „Fidesz-lap" alávaló, tényeket meghamisító írása.

Nincs már ködösítés, elmaszatolás, csak tények. És mindez egy kormánypárti lapban. Az elmúlt évek szerecsenmosdatásait ismerve és figyelembe véve különös, ámde kétségkívül üdítő színfolt ez a magyar sajtó mindennapjaiban. Végre nyíltan beszélnek a baloldalon is az elszalasztott lehetőségekről, a munkanélküliség problémájáról, a milliárdos mutyikról. És ez talán felnyithatja azok szemét is, akik épp a fentebb vázoltak miatt bíznak még mindig Botka Lászlóban és a jelenlegi szegedi városvezetésben.

Strandfejlesztés, sportcsarnok, Biopolisz, harmadik híd. Egyesek már hosszú ideje vívják szélmalomharcukat, hogy ezekben az ügyekben végre kiderüljön az igazság. Aztán egy, a szakmában régi motorosnak számító újságíró egy cikkében nekiáll ledönteni a hallgatás falait.

„(...) a magyar kormány pedig nem támogatta, hogy a szegedi Biopolisz program kiemelt nagyberuházás legyen. Kétezer helyett most 250 ágynál tartanak. Új állás nem lesz, legfeljebb kevesebb embert kell elbocsátani a szegedi egészségügyből. Nem lesz harmadik híd, mert Botka nem tudta elintézni Kóka Jánosnál, amikor az SZDSZ korábbi elnöke gazdasági miniszter volt, hogy legyen. Így a nem létező híd újszegedi hídfőjében nem lesz európai rangú tudásközpont sem, hanem csak egy sokadik bevásárlóközpont. Nem újítják fel a partfalat, amelyet nagyon megszaggatott a 2006-os árvíz; helyette lett a kormány által támogatott nagyprojekt, Leisztinger Tamás Aqualand-beruházása. (...) Ugyancsak milliárdos uniós pénzek várományosa Pistrui László. (...) A biztonságos megélhetésre vágyó szegedieknek szánt európai támogatásokat betonra és cirkuszra költik."

Ez bizony, kedves elvtársak, a ti lapotokban jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.