Véget ér a szurkolói csetepaté a Tisza partján?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ujhelyi lehet a barátságos meccs fővédnöke

Fotók: Gémes Sándor

A Szeol- és a SZVSE-pálya értékesítésében érdekelt Szeviép cégcsoport az őt ért sorozatos támadások miatt kilátásba helyezte, hogy mint szponzor kiszáll Szeged város sportéletéből, nehéz helyzetbe sodorva ezzel a férfikézilabdát és a női kosárlabdát. A bejelentést követően különböző fórumokon estek egymásnak az érintett sportágak szurkolói. Most viszont az egyik fél békejobbot kínál.

A szegedi stadioneladásokat ölelő társadalmi légkörbe az utóbbi hetekben több oldalról is forró szelek érkeztek. Először a városi stadionjukat féltő civilek – az Együtt a Szegedi Labdarúgásért (EaSZL) szurkolói mozgalom – találtak szabálytalanságokat az ingatlan értékesítésének pályáztatása körül. Később az ügyben a rendőrség is nyomozni kezdett, majd az országos média, így a Hír televízió is felfigyelt a botrányra. Legutóbb pedig az érintett cégcsoport az őt ért támadások miatt a szegedi sport támogatásának a felfüggesztését is kilátásba helyezte, egymás ellen hangolva az érintett sportágak szurkolóit.

Nem Szeged – Diósgyőr

Az EaSZL már január óta küzd a szegedi labdarúgás ellehetetlenítése ellen, aminek az egyik kiváltó oka a feljutás határán álló NB III-as Tisza Volán SC csapategységének megbontása, majd a városi stadion eladásának híre. Az építőipari cég pedig azért került képbe, mert mindkét esetben főszerepet játszott. A felnőttlabdarúgó-csapatot működtető Szeged Labdarúgó Klub Kft.-ben többségi tulajdont szerzett, majd alig fél évvel később Diósgyőrbe tette át székhelyét, ahol a stadionépítési megbízás okán az ottani NB I-es labdarúgóklubot kezdte építeni, míg a szegedit rombolni – vallják a civil mozgalom tagjai.

Ma már hat egykori szegedi játékos, az edző és az elnök dolgozik Miskolc külterületén – a szegedi csapat pedig 7. helyen végzett az NB III-es bajnokságban. Ezzel egy időben pedig a Szeol-pályára is bejelentette igényét a Szeviép, ahová a SZVSE egyesületeit helyezné át, s cserébe megkapná annak értékes ingatlanját. Az EaSZL tagjai e folyamatok mögött a város futballéletének örök álomba borulását látták, és elmondásuk szerint ezért határozták el, hogy demokratikus lehetőségeik keretein belül mindent megtesznek, hogy a sportáguk jövőjét megmentsék.

Vád, fenyegetés: szurkolói szócsata

Amint azt fentebb említettük, a rendőrségi nyomozás híre és az országos médiaérdeklődés oly mértékben felbőszítette a Szeviép cégcsoport egyik tulajdonosát, Pistrui Lászlót, hogy a helyi napilapban megszellőztette, akár ki is szállhat a sporttámogatásból. E bejelentés hatására főleg a Pick Szeged szurkolói az internetes fórumokon a legkülönbözőbb változatokban küldték melegebb égtájakra a focirajongókat. Végül tegnap a Pick Szeged Fan Club egy olvasói levelet juttatott el a helyi napilap szerkesztőségébe, melyben elítéli a szerinte politikai vezérlés hatására intézett támadásokat a városvezetés és a szponzor ellen, majd pedig kér mindenkit, hogy fejezze be a mocskolódásokat, és támogassa a város sportberuházásait.

Békeláb a kézilabda-szurkolóknak

Szerkesztőségünk megkereste Nógrádi Tibort, az EaSZL vezetőjét, reagáljon a levélre. Nógrádi a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy nyitott kapukat döngetünk, mert az olvasói levél megjelenése előtt megkeresték már a Pick szurkolóit, hogy párbeszédet kezdeményezzenek az ügyben, és meghívják őket egy barátságos futballmeccsre.

„Mi is eljutattuk válaszlevelünket a megyei napilaphoz, melyben egyetértésünket fejezzük ki a kézilabda-szurkolókkal, hiszen azzal, hogy a vasutas sportegyesület számára előnytelen módon nem kívánja értékesíteni stadionját, illetve a Szeol-pálya megmarad önkormányzati tulajdonban, semmiféle összefüggésben nem állhat az európai hírnek örvendő kézilabdacsapat szponzorálása, az új uszoda és a rendezvénycsarnok építése. Mi is szeretnénk kérni a város vezetőit és a Szeviép cégcsoportot, hogy megkezdett, gyümölcsöző sportbéli szponzorációkat továbbra is folytassák. Ehhez a munkájukhoz kitartást, erőt és sikereket kívánunk” – nyilatkozta Nógrádi idézve a levél egy részletét, majd hozzátette, hogy a futballmérkőzésre meghívják Ujhelyi Istvánt is, akit sportszerető képviselőként meg szeretnének kérni, legyen e rendezvény fővédnöke, s ha van kedve, mozogjon is a két sportág szurkolóival.

Ujhelyi is labdába rúghat

Felhívtuk Ujhelyi István országgyűlési képviselőt (MSZP), aki megkeresésünkre elmondta, hogy nem zárkózik el a felkéréstől, hiszen mindkét sportág közel áll hozzá, igazolt játékosként rúgta is, dobta is a bőrt. Amint megkapta a hivatalos meghívót, már többet tud mondani.

A képviselő portálunknak elmondta, hogy ő amióta hazajött Szegdre, azon is dolgozik, hogy a városban megteremtse a széles körű feltételeit egy professzionálisan működő utánpótlás futballakadémiai rendszernek. A barátságos meccsel kapcsolatban a Pick Szeged Fan Club vezetőjét is megkerestük. Török Tibor hasonlóan gondolkodott az ügyben, mint Ujhelyi. Szívesen pályára lépnek, és elfogadják a békejobbot, mert ezt kívánja Szeged sportélete.

Kifejtette: ők sem szeretnék azt, ha a különböző sportágak szurkolói a politikai érdekek bábjaivá válnának.

Előző sztori

Tara – a középpont

Következő sztori

Követi-e Szeged és a megye a vásárhelyi példát?