Kultúra

Új kötet Gross Arnold grafikusművész rézkarcairól

Új kötet Gross Arnold grafikusművész rézkarcairól

2008. június 7., szombat
Új kötet Gross Arnold grafikusművész rézkarcairól

Gross Arnold Kossuth-díjas grafikusművész válogatott rézkarcait bemutató kötet jelent meg. Az albumot szombaton mutatták be Szegeden, az Ormay Galériában, ahol ez alkalomból kamaratárlat is várja a látogatókat.

A kötetben a művész mintegy száz rézkarca és linómetszete – ahogy

Gross Arnold

fogalmazott: „kisipari munkái” – látható eredeti méretben, a könyv formátumát meghaladó méretű műveket pedig egy-egy kiemelt részlet képviseli. A művész által válogatott anyagban találunk számos olyan művet is, amelyet még az őt jól ismerő közönség sem láthatott eddig. A könyvbemutatón a nyolcvanadik életévéhez közeledő művész elmondta, a rézkarcok annak ellenére gyorsan készülnek, hogy egy-egy rézlemezen vonalak tízezreivel formálja meg – olykor nagyító alatt vésve azokat – a tájat, a virágokat, a figurákat. A néhány hónapja nyílt Ormay Galériában a kötet megjelenése alkalmából kamaratárlatot rendeztek Gross Arnold munkáiból. A július 9-ig látható kiállítás különlegessége, hogy nem csupán a grafikusművész eredeti rézkarcaival találkozhatnak a látogatók, de megszemlélhetik néhány mű poszterméretű nagyítását is, melyeken akár olyan apró részleteket is észrevehetnek, melyek egyébként csak nagyítóval lennének felfedezhetők. Gross Arnold 1929-ben született az erdélyi Tordán. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, mesterei között találjuk

Hincz Gyulát, Kádár Györgyöt, Konecsni Györgyöt, Koffán Károlyt

, de nagy hatással volt művészetére barátja

Kondor Béla

is. Az 1950-es években alakította ki egyéni stílusát, s azóta készíti mással össze nem téveszthető, a szivárvány színeiben pompázó rézkarcait, melyeken egyetlen négyzetmilliméter sem maradhat szabadon. Munkásságát kétszer ismerték el Munkácsy-díjjal, 1995-ben tüntették ki Kossuth-díjjal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.