Gazdaság

Túl az idők jelein – II. rész

Túl az idők jelein – II. rész

2008. június 30., hétfő
Túl az idők jelein – II. rész

Fotók: Szilágyi Gergely

A közelmúltban jelent meg Járai Zsigmond, Fodor István és Parragh László könyve, a Túl az idők jelein. A mű, amely A magyar gazdaság útja a rendszerváltástól napjainkig alcímet viseli, gyakorlatilag egy interjúkötet, amelyet Kovács Lajos Péter készített a gazdasági élet három ismert szereplőjével. A résztvevők elmondása szerint a magyar gazdaság helyzetéről próbáltak diagnózist készíteni és néhány esetben felvillantani a megoldás lehetőségét is. A Fodor Istvánnal készült interjút követően, most Járai Zsigmonddal beszélgettünk.

- Egyfajta kortörténeti dokumentumként is felfogható ez a könyv.

- Az volt az elsődleges cél, hogy egyfajta párbeszédet generáljon a különböző közgazdasági csoportok, ismert műhelyek között a gazdaság jelenlegi állapotáról. Véleményem szerint ma az egyik legfőbb gond az, hogy bár elég nagy baj van a gazdaság és a társadalom különböző területein, döbbenetes, hogy mennyire nincs párbeszéd a különböző felek, csoportok között. Így minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy a különböző felfogásokat képviselő közgazdászok, aktív üzletemberek elmondják a véleményüket. Napjainkban már egyfajta híd épül különböző közgazdasági műhelyek között, bizonyos kérdésekben közös elképzelések alakulnak ki.

Névjegy Járai Zsigmond több mint harminc éve tevékenykedik a pénzügyek világban: miután 1976-ban elvégezte a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemet, első munkahelyéül az Állami Fejlesztési Bankot választotta. Később dolgozott állami és magán-, hazai és külföldi pénzintézetnél, a budapesti és londoni tőzsdén, állt a magyar Pénzügyminisztérium élén, majd hat évig vezette a Magyar Nemzeti Bankot.

- Például?

- Ilyen közös vélemény kezd formálódni arról, hogy például Magyarországon az állami újraelosztás arányát a mostani ötven százalék körüli mértékről negyven százalék körüli szintre kellene levinni, az állami kiadásokat jelentősen vissza kellene fogni, a foglalkoztatást jobban előtérbe helyező gazdaságpolitikát kellene életbe léptetni, amihez adócsökkentésére van szükség.

- Képes erre az ország?

- Nem igaz az, hogy Magyarország ne tudna ugyanolyan jól teljesíteni a gazdaságban, a társadalom különböző területein, mint bármelyik más ország, csak ahhoz jó kormányzás és jó gazdaságpolitika kell.

- Ki kellene tehát lábalni a válságból. Azonban a kormány és az ahhoz tartozó érdekcsoportok még azt sem hajlandók elismerni, hogy mély gödörben az ország. Beszélhetünk akkor egyáltalán válságról?

- A közgazdaságtanban nincsen a válságnak pontos definíciója. Általában akkor beszélünk erről, ha a gazdaság teljesítménye jelentősen visszaesik. Tavaly 0,7 százalékos volt a gazdasági növekedés, idén talán két százalék körül lesz. Ez hatalmas lemaradás ahhoz képest, amit a velünk az Európai Unióhoz egyszerre csatlakozó országok elértek. Ők évi négy-nyolc százalékos növekedést produkálnak. Ráadásul nálunk a problémákat a fogyasztók még rosszabbként érzékelik, mint amilyenek a valós gazdasági mutatók. A reáljövedelem tavaly majd öt százalékkal esett vissza és az idén sem fog növekedni. Összegezve: ma véleményem szerint egyaránt van gazdasági és társadalmi válság Magyarországon.

- Utóbbinak talán még egyértelműbbek a jelei, mint a gazdasági bajoknak.

- Magas az infláció, ez tovább szegényíti az egyébként is nehéz körülmények között élőket. Kevés a munkahely és nem teremtődnek újak, magas a munkanélküliség. Az oktatási rendszert szétzilálták, a nemzetközi rangsorokban egyre lejjebb csúszunk. Az egészségügyi rendszerről nem is beszélek, azt mindenki tapasztalja a saját bőrén. Mindezeket figyelembe véve, azt hiszem tényleg nem túlzás válságról beszélni.

- Ön szerint mi lehet a megoldás? Milyen irányba kellene terelni a gazdaságpolitikát?

- Nagyon átfogó gazdasági reformokra lenne szükség, bár a reform szót sikerült az utóbbi időben alaposan lejáratni. Az állami kiadások drasztikus csökkentésére lenne szükség. Egy kisebb, hatékonyabb, szolgáltató típusú államot kellene létrehozni. Adócsökkentéssel fel lehetne lendíteni a beruházásokat. Körülbelül egymillió munkahely teremtésére lenne szükség, Magyarország jelenlegi munkaaktivitása ugyanis 57 százalék, amit a fent említett egymillió munkahellyel éppen az Unió által elvárt 70 százalékos szintre lehetne emelni. Ehhez elsősorban adócsökkentés szükséges, de elengedhetetlen a bürokrácia mérséklése is. Vissza kell szorítani a korrupciót. Át kell alakítani az oktatási rendszert. Olyan diplomásokat „termeljenek" a felsőoktatási intézmények, amelyekre a gazdaságnak szüksége van. Jelenleg kevés a műszaki és sok a humán végzettségű fiatal értelmiségi.

- Kulcskérdés tehát a munkahelyteremtés.

- Munkahelyet elsősorban a gazdaság tud teremteni, ezért ösztönözni kell a magánszektort. Az azonban addig nem fejlődik, amíg magasak az adók, nagy a bürokrácia és bizonytalanok a kilátások. Tehát a magánszektoron keresztül be kell indítani a gazdaságot, ez teremthet sok új munkahelyet, így kevesebb ember szorul segélyre.

- A kormány szerint a közgazdászok könnyen beszélnek, nekik nincs politikai felelősségük. Gyurcsány Ferenc az elkezdett változásoknak is megálljt parancsolt. Lehet így kilábalni válságból?

- Az elkövetkező esztendőben, ha marad ez a kormányzat - pláne kisebbségben -, akkor folytatódni fog a lecsúszásunk. Egy átfogó reformhoz erő és bátorság kellene. Bajnai Gordon beszél mostanság járulék- és adócsökkentésről, ez helyes vonal. De ennek egy egész rendszerbe kellene illeszkednie, önmagában nem oldja meg a problémát.

- Bajnai Gordon öt százalékos növekedésről is beszélt a közelmúltban...

- A miniszter úr által említett gazdasági növekedést két év alatt elérheti az ország, a gazdaság stabilizálásához viszont legalább négy-öt év kell.

- Ön szerint ez a kormány képes lehet még a helyes irányba fordítani a gazdaság szekerét?

- Visszakérdezek: ha egy orvos háromszor rosszul operálja meg a beteget, akkor negyedikre meg tudja jól csinálni?

- Pénzügyminisztersége idején 2008-ra datálták az euró magyarországi bevezetését. Mára igen távol kerültünk ettől.

- Gazdaságélénkítéssel és egy új konvergencia programmal az új kormány felállását követő hatodik-hetedik évben be lehetne vezetni az eurót. Ha ez elmarad, a dátum tovább tolódhat.

- A sajtóban már folynak a találgatások arról, hogy a következő választáson egy esetleges jobboldali győzelem után Orbán Viktor helyett esetlegesen ki lehetne a miniszterelnök. Önt is az esélyesek között emlegetik.

- Majd aki megnyeri a választásokat, az eldönti, hogy milyen programot akar csinálni, ahhoz pedig milyen személyekre van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.