Kultúra

Táncjáték és könyv Benyovszky Móric emlékére Szegeden

Táncjáték és könyv Benyovszky Móric emlékére Szegeden

2008. június 5., csütörtök
Táncjáték és könyv Benyovszky Móric emlékére Szegeden

A kalandos életű XVIII. századi világutazóról, Benyovszky Móric grófról szóló táncjátékot mutatnak be a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 9-én és 10-én. A Benyovszky című darab címszerepét Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncos alakítja, az előadásban a világ különböző tájairól érkezett együttesek táncolnak a Ghymes együttes élő zenéjére.

A táncjáték a XXIII. Nemzetközi Néptánc Fesztivál záróeseménye.

Bátyai Edina

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója az eseményről tartott csütörtöki budapesti tájékoztatón elmondta: eredeti céljuk az volt, hogy a néptánc műfaját közelebb hozzák a közönség széles rétegeihez, mivel a játékok eddigi tapasztalatai azt mutatták, hogy a folklór programokat nem kedvelték a nézők. 2007 januárjában fordult

Szarka Tamáshoz

, a Ghymes vezetőjéhez, aki számos ötlettel állt elő. „A

Benyovszky

-témába egyből beleszerettem. A néptáncfesztiválra a világ összes részéről érkeznek táncosok, a magyar felfedező élete pedig annyira sokszínű volt, és annyi helyen járt a világban, hogy ezeket a külföldi együtteseket könnyen be lehet vonni a darabba" - beszélt az ötlet születéséről Bátyai Edina. Szarka Tamás elmondása szerint gyermekkorában erősen hatott rá a gróf kalandos életét feldolgozó, Vivát Benyovszky! című televíziós sorozat, és az általa először hegedült dallam is a filmből származott. „Mint zenésznek Benyovszky története egy csoda, ebben fürdeni lehet számtalan nép zenéjét felhasználva" - fogalmazott a Ghymes együttes vezetője, megemlítve, hogy a zenekar is nagyon sokat utazott a világban, és többek között szlovák, francia, japán, tuvai, afrikai muzsikusokkal játszott együtt. „Ez a rengeteg utazás, a mi első húsz évünk most a darabban is lecsapódhat" - tette hozzá. Mint elmondta, a nagy világutazó személyiségében azt érezte a legfontosabbnak, hogy az általa megismert idegen világokat nem tönkretenni, hanem megérteni és segíteni akarta.

Zsuráfszky László

, a darab koreográfusa szerint szinte mindenki hallott már Benyovszkyról, de kevesen ismerik az életét, tevékenységét. „El kellett gondolkodni, hogyan lehet ebből a történetből táncjátékot csinálni" - fogalmazott. Mint elárulta, 200-300 táncos fog „dobogni" a színpadon: négy magyar táncegyüttes, kiegészülve afrikai, lengyel, szlovák, francia, orosz vendégművészekkel, megjelenítve például

Mária Terézia

udvarát, a verbói birtok elfoglalását, a lengyel-orosz háborút vagy a gróf szibériai bolyongását. A tájékoztatón

G. Németh György

, a felfedező emlékére öt éve alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke mutatta be Benyovszky Móric 1772-76-os, első madagaszkári expedíciójának angol nyelvű jegyzőkönyvét. Mint elmondta, a fontos dokumentumot öt éve már sikerült megjelentetniük francia-magyar változatban, ez a fakszimile kiadás kapta a 2005 legszebb magyar kötete díjat, a legnagyobb világnyelven azonban nem lehetett olvasni a felfedezőút naplóját. A Kossuth Kiadó segítségével 2007-ben megjelenhetett az angol nyelvű fordítás is, amely nyártól Magyarországon is elérhető - közölte. G. Németh György beszámolója szerint a Magyar-Madagaszkári Társaság igen aktívan ápolja a világutazó emlékét: nemzetközi ösztöndíjat alapítottak a Benyovszkyval kapcsolatos kutatások ösztönzésére, több emléktáblát helyeztek el Madagaszkáron, valamint az afrikai szigetország miniszterelnökétől ígéretet kaptak arra, hogy a madagaszkári történelemkönyvek nagyobb terjedelemben foglalkoznak Benyovszky tevékenységével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.