Táncjáték és könyv Benyovszky Móric emlékére Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kalandos életű XVIII. századi világutazóról, Benyovszky Móric grófról szóló táncjátékot mutatnak be a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 9-én és 10-én. A Benyovszky című darab címszerepét Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncos alakítja, az előadásban a világ különböző tájairól érkezett együttesek táncolnak a Ghymes együttes élő zenéjére.

A táncjáték a XXIII. Nemzetközi Néptánc Fesztivál záróeseménye.
Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója az eseményről tartott csütörtöki budapesti tájékoztatón elmondta: eredeti céljuk az volt, hogy a néptánc műfaját közelebb hozzák a közönség széles rétegeihez, mivel a játékok eddigi tapasztalatai azt mutatták, hogy a folklór programokat nem kedvelték a nézők. 2007 januárjában fordult Szarka Tamáshoz, a Ghymes vezetőjéhez, aki számos ötlettel állt elő.
„A Benyovszky-témába egyből beleszerettem. A néptáncfesztiválra a világ összes részéről érkeznek táncosok, a magyar felfedező élete pedig annyira sokszínű volt, és annyi helyen járt a világban, hogy ezeket a külföldi együtteseket könnyen be lehet vonni a darabba” – beszélt az ötlet születéséről Bátyai Edina.
Szarka Tamás elmondása szerint gyermekkorában erősen hatott rá a gróf kalandos életét feldolgozó, Vivát Benyovszky! című televíziós sorozat, és az általa először hegedült dallam is a filmből származott.
„Mint zenésznek Benyovszky története egy csoda, ebben fürdeni lehet számtalan nép zenéjét felhasználva” – fogalmazott a Ghymes együttes vezetője, megemlítve, hogy a zenekar is nagyon sokat utazott a világban, és többek között szlovák, francia, japán, tuvai, afrikai muzsikusokkal játszott együtt. „Ez a rengeteg utazás, a mi első húsz évünk most a darabban is lecsapódhat” – tette hozzá. Mint elmondta, a nagy világutazó személyiségében azt érezte a legfontosabbnak, hogy az általa megismert idegen világokat nem tönkretenni, hanem megérteni és segíteni akarta.

Zsuráfszky László, a darab koreográfusa szerint szinte mindenki hallott már Benyovszkyról, de kevesen ismerik az életét, tevékenységét. „El kellett gondolkodni, hogyan lehet ebből a történetből táncjátékot csinálni” – fogalmazott. Mint elárulta, 200-300 táncos fog „dobogni” a színpadon: négy magyar táncegyüttes, kiegészülve afrikai, lengyel, szlovák, francia, orosz vendégművészekkel, megjelenítve például Mária Terézia udvarát, a verbói birtok elfoglalását, a lengyel-orosz háborút vagy a gróf szibériai bolyongását.
A tájékoztatón G. Németh György, a felfedező emlékére öt éve alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke mutatta be Benyovszky Móric 1772-76-os, első madagaszkári expedíciójának angol nyelvű jegyzőkönyvét. Mint elmondta, a fontos dokumentumot öt éve már sikerült megjelentetniük francia-magyar változatban, ez a fakszimile kiadás kapta a 2005 legszebb magyar kötete díjat, a legnagyobb világnyelven azonban nem lehetett olvasni a felfedezőút naplóját. A Kossuth Kiadó segítségével 2007-ben megjelenhetett az angol nyelvű fordítás is, amely nyártól Magyarországon is elérhető – közölte.
G. Németh György beszámolója szerint a Magyar-Madagaszkári Társaság igen aktívan ápolja a világutazó emlékét: nemzetközi ösztöndíjat alapítottak a Benyovszkyval kapcsolatos kutatások ösztönzésére, több emléktáblát helyeztek el Madagaszkáron, valamint az afrikai szigetország miniszterelnökétől ígéretet kaptak arra, hogy a madagaszkári történelemkönyvek nagyobb terjedelemben foglalkoznak Benyovszky tevékenységével.

Előző sztori

A Rúzsa Magdi-rajongóknak

Következő sztori

Első fokon életfogytiglan a testvérét megölő férfinak