Szűcs Fehérrel – feketén

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegedi kft.-t perel a siklósi pihenőket bontó vállalkozó

Fotó: Gémes Sándor

Szűcs László építési vállalkozó először március 29-én tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor Siklós egyik városrészében megkezdte egy általa épített pihenő bontását tiltakozva amiatt, hogy a fővállalkozó nem fizette ki munkája költségeit. Ugyanezt tette alig egy hónappal később egy másik kerületben is. Szűcs László most Szegedre utazott demonstrálni, hiszen a fővállalkozó egy Tisza-parti székhelyű kft.

A vállalkozó négy turisztikai építmény építőmesteri munkáit végezte el az elmúlt hónapokban, amelyekért 44 millió forintot kellett volna kapnia, de a fővállalkozó csak 22 milliót utalt át, azt is 32 részletben. Szűcs többször felszólította a fővállalkozót tartozása rendezésére, de az erre nem volt hajlandó, mert szerinte alvállalkozója indokolatlanul sokat számolt fel az elvégzett munkáért. Szűcs László június 6-án Szegedre utazott, hogy a megbízójának a telephelye előtt demonstráljon transzparenssel a nyakában, melyen többek között a „Átláthatóbb szabályozást!”, a „Siklós, ne haragudj!”, vagy a „…Tibi nem hazudik” feliratok utaltak problémájára.

Körbetartozások: általános jelenség

Szűcs László nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy első akcióját követően a siklósi önkormányzat közvetítésével – mivel a beruházás pályázati forrás felhasználásával történt – tárgyalóasztalhoz ültek, és a fővállalkozó ígéretet tett tartozása rendezésére. Ennek ismét nem tett eleget, sőt, ügyvédje útján küldött levelében az egyik munkáról azt állította, hogy ő meg sem rendelte.

„Ha nem kezdek el bontani, akkor nincs ügy, senki sem figyel föl arra, hogy az országban több száz milliós körbetartozások vannak” – mondta el portálunknak akcióinak okát a vállalkozó. „Mi nem mehetünk el sztrájkolni, ha a jogos bérigényünket követeljük, mert akkor nem lesz munkánk. Megoldás lehetne például, ha a közbeszerzéseknél az átadást-átvételt alvállalkozói nyilatkozatoktól is függővé tennék, így csökkenhetne a körbetartozások mértéke.” A személyes követelésével kapcsolatban Szűcs úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb vita közte és Fehér Tibor, a szegedi cég vezetője között egy szóbeli megállapodás, melynek értelmében egy burkolati munkát vállalt el, aminek Fehér sokkalta az árát, sőt később, levélben azt közölte, hogy szerződésszerűen a kft. ezt meg sem rendelte. Az ügy már a bíróságon van. Az alvállalkozó hozzátette, hogy ügyvédek támogatásával egy alapítványt szeretnének létrehozni, ami a hasonló helyzetbe került vállalkozóknak nyújtana jogi segítséget.

Másik fél, más értelmezés

Megkérdeztük az ügy másik érintettjét, Fehér Tibort, a fővállalkozó cég ügyvezetőjét, létrejött-e közöttük az a bizonyos szóbeli szerződés. „A vita nem csak a szerződések körül zajlott” – nyilatkozott a cégvezető. „Már a pihenőhely négyzetméterárát is másként értelmezte Szűcs úr, mint én. Ő bruttó négyzetméterre számolt, én pedig csak a hasznos, a nettó négyzetméterért akarok fizetni. Szűcs úrral valóban beszéltünk telefonon, egy esetleges szerződésen kívüli pótmunkáról tárgyaltunk. Megkérdeztem tőle, hogy le tud-e burkolni egy bizonyos felületet, amire ő igennel válaszolt. Erre én kértem tőle árajánlatot. Ezt nem kaptam meg. Legközelebb viszont már úgy jelentkezett, hogy elkészült a munka, majd megállapított nekünk egy elfogadhatatlanul magas árat. Ezután mondtam én, hogy valójában abban a formában meg sem rendeltem a munkát, hiszen nem egyeztünk meg előre konkrét árban.” A fővállalkozó elmondta, hogy minden bizonnyal a bíróságon egy független szakértő dönti majd el, hogy mennyit kell fizetnie, és azt az összeget a kft. át is fogja utalni.

Csúszás itt, csúszás ott

A turistapihenők – amiket a szegedi cég építtetett – a Dráva ökoturisztikai fejlesztésének több mint egymilliárd forint értékű, a közelmúltban befejeződött programja keretében készültek el. A projekt arra irányult, hogy a Drávát és környezetét vonzóbbá tegyék az idegenforgalom számára. A Dráva-projektet olyannyira sikeresnek értékelték, hogy a programot ez év februárjában a Dél-Dunántúl turizmusáért 2007 díjjal tüntette ki a Dél-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság.

Szűcs László megmutatta portálunknak az egyik tárgyaláson készült jegyzőkönyvet, melyben a fővállalkozó a kifizetési csúszásokkal kapcsolatban hivatkozik a pályázati pénzek késedelmére is. Kérdésünkre azonban Fehér Tibor elmondta, hogy ez az ügy független a központi forrás kifizetésének ütemétől, a teljes összeget egyébként várhatóan két hónapon belül megkapja.

Előző sztori

Előzetes letartóztatásban a kábítószercsempész

Következő sztori

Hangoskönyvek készülnek szombaton Szegeden