Szocdem munkafilozófia

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nincs rendszerváltás, legfeljebb modellváltás, proletár Gyurcsány minden valószínűség szerint az ismert mobilizációs pályaívet futotta volna be: egyre magasabb apparátusi pozíciót töltött volna be a Magyar Szocialista MUNKÁS Párt nómenklatúrájában, hogy a MUNKÁSOSZTÁLY élcsapatában maga is gyakorolja a DOLGOZÓ NÉP hatalmát.

Olvasom a SZEGEDma csongrádi tudósításában, hogy szerte az országban szocialista önkormányzati képviselők, alpolgármesterek léptek ki az MSZP-ből, és alakították meg a Magyarországi Szociáldemokrata Párt alapszervezetét, és jó néhány esetben a „mezei” párttagok nagy része is követte példájukat.
A magyar szociáldemokrácia Kéthly Anna halála utáni történetének több fordulópontjának egyik az, hogy egy kommunista nómenklatúrából milliárdos nagyvállalkozóvá avanzsált valaki legyen a szocdemek vezére. A másik az, hogy egy „pápai gyerek”, egy kocsikísérő és egy fonónő gyermeke, szájára vette a szociáldemokráciát. Gyurcsány proletár előélete akár rokonszenves minta is lehetne a szocialisták által előszeretettel kisembereknek nevezett alsóbb néposztálybeli tömegeknek a társadalmi ki- és felemelkedésre, mert úgy tűnhet a három millió szegény országában, hogy puszta tehetséggel és szívós munkával még az osztályhatárokat is át lehet lépni: proletárból bárki lehet kapitalista. A proletár Gyurcsány által fémjelezett társadalmi mobilitással azonban több gond van.
Proletár Gyurcsány a Magyar Szocialista MUNKÁS Párt ifjúsági szervezetében, a KISZ-ben kezdte kitörését a proletárlétből, és a nagyobb KISZ-es posztok bevétele belépőt jelentett volna a Magyar Szocialista MUNKÁS Párt legfelsőbb szintjeire. Ha nincs rendszerváltás, legfeljebb modellváltás, proletár Gyurcsány minden valószínűség szerint az ismert mobilizációs pályaívet futotta volna be: egyre magasabb apparátusi pozíciót töltött volna be a Magyar Szocialista MUNKÁS Párt nómenklatúrájában, hogy a MUNKÁSOSZTÁLY élcsapatában maga is gyakorolja a DOLGOZÓ NÉP hatalmát. Proletár Gyurcsány eme sikertörténete így semmiben nem különbözött volna más, hasonlóan tehetséges és nagy munkabírású proletárok életútjától.
Kádár János műszerész volt (és lett az MSZMP KB első titkára), Marosán György sütőipar munkás (MSZMP KB, PB tagja), Losonczi Pál mezőgazdasági munkás (MSZMP KB, PB tagja), Németh Károly hentessegéd (MSZMP KB, PB tagja, az Elnöki Tanács elnöke), Biszku Béla szerszámgéplakatos (MSZMP KB tiktára). Apró Antal építőmunkásból lett országgyűlési képviselő és az MSZMP KB és PB tagja. Kádártól Apróig bezárólag mindenkiről minden irónia nélkül elmondható azonban, hogy DOLGOZTAK.
Ha nincs rendszerváltás, diplomák ide vagy oda, proletár Gyurcsány úgy került volna a KISZ jóvoltából a MUNKÁSOSZTÁLY élcsapatának nómenklatúrájába, hogy elmondhatta volna magáról: még soha nem dolgoztam. Ennek ellenére miniszterelnökként egy a privatizációról folyó parlamenti vitában azzal a – baloldali suttogó propagandából ismert – fordulattal vágott oda az ellenzéknek és személy szerint Orbán Viktornak, hogy még nem dolgoztak. A kapitalista kormányfő érvéből minimum azt a következtést lehet levonni, hogy az országgyűlési képviselő tevékenysége nem munkavégzés, tehát ők nem dolgoznak. A szocdem kapitalista kormányfő kitörése annyiban érthető volt, hogy első kormányzása idején őt még pártlistán sem választották meg képviselőnek, ezért valóban fogalma sem lehetett arról, hogy még a szocialista képviselőknek is mit kell gürizniük a hétköznapokban. Rosszul is érezhették magukat azok a szocialista képviselők, például Ujhelyi István, akik egyetem után, az iskolapadból kerültek az Országgyűlésbe, netán önkormányzati képviselőként vagy polgármesterként tevékenykedtek, mint például Botka László. Ezek szerint ők még az egyetemen is semmittevők voltak, malmoztak és buliztak, mert tanulni, dolgozatokra, vizsgákra, szigorlatokra és államvizsgákra készülni, az minden, csak nem munka. Ami persze nem vet jó fényt az egyetemi oktatókra sem, mert amit ezek szerint munkavégzés címén teszünk, az nem más, mint a hallgatók intézményes semmittevésének és szórakozásának fizetett menedzselése.

Előző sztori

Hódi Károlyt Vecsésen sem kerülte el a balszerencse

Következő sztori

Hetedikként zárt az NB III-ban a Tisza Volán SC