Szegedre érkezett az Angyali üdvözlet

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

Szerdán megérkezett Szegedre a budapesti Szépművészeti Múzeum restaurátor-műhelyéből az Angyali üdvözlet című kép, melyet valószínűleg Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa alkotott.

A százmilliós értékű festmény érkezését komoly biztonsági intézkedések kísérték. A kicsomagolást követően Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az alkotást, s köszönte meg a restaurálásban részt vevők – így a Móra-múzeum részéről Kovács Zsuzsa – munkáját. Az eseményen Zakar Péter megyei közgyűlési alelnök is képviselte a fenntartót.

A képről Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum művészeti vezetője elmondta: a festményen az angyali üdvözletnek az a pillanata látható, amikor Isten hírnöke, Gábriel arkangyal a szűziesség jelképével, a liliomággal megjelenik. A művészettörténetben ez Máriának a szeplőtelen fogantatását jelenti. Gyönyörűen, meghitten, visszafogottan ábrázolja a művész a jelenetet, teljes átéléssel a misztikus egyesülésnek a különleges pillanatát láthatjuk – hangsúlyozta Szabó Tamás.
A szakember szerint nem véletlen hogy a kép rendkívüli érdeklődést váltott ki a nemzetközi művészettörténészek körében. Elsőrangú módon alkalmazta alkotója a festészeti fogásokat, részleteiben is tökéletes a munka: az árnyékok, a csúcsfények, a finom plaszticitás mellett a misztikus egyesülés harmóniája nem csak látható, szinte érezhető is – fejtette ki Szabó Tamás, hozzátéve, hogy ilyen érdeklődést, mióta a pályán van, azaz 28 éve nem tapasztalt egy hirtelen felbukkanó kép iránt.
A kép eredete azonban még mindig nem tisztázott. A szakember elmondta: bízik benne, hogy Giorgio Vasari neve hamarosan megerősítést nyer. Erre a feladatra Monica Biettit, a Firenzei Medici kápolnák igazgatóját kérték fel, aki elvállalta, hogy megállapítja a kép szerzőjének kilétét. Ez várhatóan augusztusra megtörténik, és a szeptemberi katalógusban már látható lesz az alkotás.
A képet addig először a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség most szombaton, majd az ősszel nyíló Biblia-kiállítás egyik igen jeles alkotása lesz.
Ha a szakértői vélekedések teljes mértékben bebizonyosodnak, és tényleg Vasari a szerző, az 1925-ben hagyatékként a szegedi múzeum tulajdonába került táblakép a második Vasari-mű, amelyet magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őriznek – hangsúlyozta a szakember.

Előző sztori

Jubileum és teljes átalakulás a teátrumban

Következő sztori

Több mint hatvanmilliós adócsalás