/

Speciális körletben tartották fogva az öngyilkos rabot

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hosszú idejű speciális körletben tartották fogva azt a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rabot, aki öngyilkosságot követett el – közölte Kiszely Pál, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka.

A „hosszúidős speciális rezsim” körletben jelenleg tizenegy tényleges életfogytiglani, illetve életfogytiglani szabadságvesztését töltő elítéltet őriznek – mondta a dandártábornok.
A fegyház néhány éve kialakított részlegében a fogvatartottak kulturált, tartalmas életet élhetnek, ugyanakkor őrzésük – amelyről válogatott személyzet gondoskodik – megfelel a maximális biztonsági kritériumoknak – tudatta Kiszely Pál.
A kedd hajnalban öngyilkosságot elkövető rab „problémás pszichés állapotban” volt, ugyanakkor az őt rendszeresen megvizsgáló pszichológus és nevelője semmilyen jelet nem fedezett föl nála, amely arra utalt volna, hogy végezni kíván magával. A fogvatartottat negyedóránként ellenőrizte a személyzet, s ezt számítógépes rendszer dokumentálta – közölte a parancsnok.
Kiszely Pál elmondta, 3.45-kor az elítélt az ágyában feküdt, a következő ellenőrzéskor, 4 órakor az őr azt vette észre, hogy az ágy üres, s a férfi a zárka másik helyiségében egy vasrácsra – az ágymatracból készített kötéllel – fölakasztotta magát. A húsz percen belül odaérkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
A tábornok hangsúlyozta, a büntetés-végrehajtási intézetekben bekövetkező öngyilkosságokat különös figyelemmel vizsgálják ki. A zárkában a helyszínelést ügyészi felügyelet mellett a rendőrség végezte, belső vizsgálat indult, és a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is ellenőrzést rendelt el. A vizsgálatok egybehangzó megállapítása szerint kizárt az idegenkezűség, s a személyzet az előírásoknak megfelelően járt el.
Az intézetparancsnok közölte, ugyanebben a körletben tavaly is öngyilkos lett egy tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt fogvatartott.

Előző sztori

A Dóm téren próbálják Puccini Turandotját

Következő sztori

Idén hat hetes a Szegedi Várjátékok programsorozata