Ősszel lesz elsőfokú ítélet a korábbi börtönőr ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak ősszel, előreláthatólag szeptember 25-én hirdetnek ítéletet első fokon a barátnője megölésével vádolt egykori szegedi börtönőr ügyében – jelentette be Joó Attila tanácsvezető bíró csütörtökön Szegeden.

A vádlott elmeállapotával kapcsolatos kiegészítő igazságügyi szakértői vélemény az egyik szakértő betegsége miatt csak szerdára készült el. Mivel a véleménynek a vád-, a védőbeszédek és az ítélet szempontjából is döntő szerepe van, a tárgyalást el kell napolni – mondta a Csongrád Megyei Bíróság bírája.
Joó Attila emlékeztetett rá, a kiegészítő szakértői vélemény elkészítését azért kellett elrendelni, mert ellentmondás volt a hatóság által kirendelt és a védő által felkért szakértői intézetek álláspontja között. A hatóság által megbízott szakértők szerint a 28 éves férfinél enyhe korlátozottság, személyiségzavar állapítható meg, a védelem által megbízott szerint intézet szerint a vádlott azonban súlyos fokban volt korlátozott.
Az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetének szakértői kiegészítő véleményükben fenntartották korábbi álláspontjukat, mely szerint a vádlottnál megállapíthatók személyiségzavarra utaló személyiségjegyek, de ezek nem érik el a büntetőjogban rögzített betegségszintet.
A vád szerint a 28 éves F. Roland 2003 októberétől a büntetés-végrehajtásnál dolgozott, törzsőrmesteri rangban körletfelügyelői feladatokat látott el a Szegedi Fegyház és Börtönben.
A férfi 2007. augusztus 6-án elment barátnőjéhez, akivel 2002-ben ismerkedett meg, és akivel 2004 vége óta élt együtt, de aki egy hónappal korábban elköltözött tőle. A lány a lakásában vacsorát készített, beszélgettek. A férfi azt gyanította, hogy különélésük során a lány kapcsolatot létesített egy szomszéd lépcsőházban élő közös barátjukkal, ám ezt mindkét érintett tagadta. Az étkezést követően a vádlott a konyhában magához vett egy 16 centiméteres pengéjű konyhakést, egy pólóval letakarta, s azt követően, hogy a lány távozásra kérte, harmincöt alkalommal megszúrta és megvágta a sértettet. A sérülések közül – melyek érintették a szívet, a tüdőt, a nyakat – tizenkettő önmagában is halálos lett volna. A férfi letakarta a holtestet, és távozott a lakásból. A vádlottat augusztus 11-én éjszaka fogták el Csongrádon, egy ifjúsági szálláson.
A férfi a márciusban kezdődött per során bűnösnek vallotta magát, s mint mondta, megbánta tettét, amelynek elkövetésére azonban nem emlékszik.

Előző sztori

Új alapokon az NB III-as szegedi focicsapat

Következő sztori

Nagyfeszültség: a lét a tét