Könyv és korona: elfoglalta trónját az idei könyvkirály

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az Ünnepi Könyvhét keretében került sor az idei könyvkirály megkoronázására: a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára „Könyvkirály” című olvasásnépszerűsítő versenyének győzteseit június 6-án a városháza dísztermében mutatták be.

Az Ünnepi Könyvhéten immár hagyománnyá válik a könyvkirály megválasztása és a Könyves Birodalom udvaralapítási ceremóniája, amire idén második alkalommal került sor. A versenyben a gyerekeknek a gyermekkönyvtár által összeállított, mintegy 150 könyvet tartalmazó listáról kellett minél több művet elolvasniuk.

Mit olvas a király?

Az idei győztes – aki már tavaly teljesítményével a Könyves Birodalom tagjává vált -, a kilencéves Csizmadia Dóra (felső képünkön) 55 könyvvel érdemelte ki a koronát, amit Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója helyezett a fejére. A könyvkirály többek között a Bob és Bobek, a Harry Potter és a bölcsek köve, a Jobb anyukát akarok, a Vuk és a Kalandjaim a mágusképzőn című könyveket is olvasta. Főkönyvhercegeket és könyvhercegeket is választottak a „könyvkirály udvarmesterei, a Könyves Birodalom megbízott őrzői”, összesen 11-en kaptak kiemelten jutalmat, a birodalom tagjává pedig mintegy 30 gyerek vált. A győztesek a könyvbirodalom minél jobb megismerésére tettek esküt. A könyvkirályt és udvartartását Szűcs Bálint és a deszki fiatalok, valamint Kurucz Bianka díjazott mesemondó köszöntötték műsorukkal.

A könyv szeretetére nevelni

„A rendezvény az olvasást szeretné népszerűsíteni, a könyveket emeli a középpontba. A két év alatt az a tapasztalatunk, hogy voltak olyan gyerekek, akik e verseny ösztönzésére kezdtek el olvasni, és találkoztunk olyanokkal is, akik emiatt kicsit többet olvasnak” – tudtuk meg Kulcsár Mariannától, a gyermekkönyvtár csoportvezetőjétől, a „Könyvkirály” szervezőjétől. „Igyekszünk valóban irodalmi értékű könyveket beválogatni az ajánlásunkba, afelé szeretnénk terelni a gyerekeket, hogy értékes könyveket olvassanak. A repertoár nagyon gazdag: magyar és külföldi, klasszikus és jelenkori szerzők egyaránt megtalálhatók az ajánlott kötetek között. A válogatásban arra is koncentráltunk, hogy mi ragadja meg a gyerekeket a leginkább. Manapság főleg a szép kivetelű könyvek tűnnek a fiatalok számára vonzónak, ezért ilyeneket is szerepeltetünk a listánkon, de úgy gondoljuk, hogy ha már a gyerekek elkezdik ezeket olvasni, akkor el lehet őket a klasszikusok felé is csábítani” – magyarázta a szervező. Rendszerint általános iskolásos korúak a verseny résztvevői, de idén például egy négyéves óvodás is szülői segítséggel megismerkedett a Gutenberg-galaxis egy csillagával, a Könyves Birodalom egyik „tartományával”. Jövőre természetesen változtatnak, és bővítik az ajánlott könyvek listáját, hogy aki szeretné folytatni a versengést, annak is legyen lehetősége sok változatos könyv közül választani. A könyvkirálynak és a birodalom tagjai is ajánlhatnak az általuk olvasott könyvekből – ezek ugyan nem kerülnek fel a listára, de pontot kaphatnak érte a résztvevők.

Gratulálunk a győzteseknek:

Könyvkirály: Csizmadia Dóra (9 éves, Tabán Általános Iskola).

Főkönyvhercegek: Rácz Zsuzsanna (11 éves, Tisza-parti Általános Iskola), Bujdosó Rebeka (10 éves, Vörösmarty Mihály Álalános. Iskola), Perényi Gellért (8 éves, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola).

Könyvhercegek: Csányi Bálint (10 éves, Dózsa György Általános Iskola), Tomka Zsófia (12 éves, Tisza-parti Általános Iskola), Perényi Domonkos (10 éves, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola), Pap László Benedek (11 éves, Tisza-parti Általános Iskola), Hoffmann Laura (10 éves, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola), Berényi Kristóf Bálint (10 éves, Tabán Általános Iskola), Dankó Lea (9 éves, Tabán Általános Iskola), Varga Ádám (8 éves, Makkosházi Általános Iskola).

Előző sztori

Nyilvános önkormányzati szerződések?

Következő sztori

Tandi Lajos kötete lett az Év Könyve Szegeden