Kultúra

Könyv és korona: elfoglalta trónját az idei könyvkirály

Könyv és korona: elfoglalta trónját az idei könyvkirály

2008. június 6., péntek
Könyv és korona: elfoglalta trónját az idei könyvkirály

Fotók: Gémes Sándor

Az Ünnepi Könyvhét keretében került sor az idei könyvkirály megkoronázására: a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára „Könyvkirály" című olvasásnépszerűsítő versenyének győzteseit június 6-án a városháza dísztermében mutatták be.

Az Ünnepi Könyvhéten immár hagyománnyá válik a könyvkirály megválasztása és a Könyves Birodalom udvaralapítási ceremóniája, amire idén második alkalommal került sor. A versenyben a gyerekeknek a gyermekkönyvtár által összeállított, mintegy 150 könyvet tartalmazó listáról kellett minél több művet elolvasniuk.

Mit olvas a király?

Az idei győztes - aki már tavaly teljesítményével a Könyves Birodalom tagjává vált -, a kilencéves

Csizmadia Dóra

(felső képünkön)

55 könyvvel érdemelte ki a koronát, amit

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a Somogyi-könyvtár igazgatója helyezett a fejére. A könyvkirály többek között a

Bob és Bobek

, a

Harry Potter és a bölcsek köve

, a

Jobb anyukát akarok

, a

Vuk

és a

Kalandjaim a mágusképzőn

című könyveket is olvasta. Főkönyvhercegeket és könyvhercegeket is választottak a „könyvkirály udvarmesterei, a Könyves Birodalom megbízott őrzői", összesen 11-en kaptak kiemelten jutalmat, a birodalom tagjává pedig mintegy 30 gyerek vált. A győztesek a könyvbirodalom minél jobb megismerésére tettek esküt. A könyvkirályt és udvartartását

Szűcs Bálint

és a deszki fiatalok, valamint

Kurucz Bianka

díjazott mesemondó köszöntötték műsorukkal.

A könyv szeretetére nevelni

„A rendezvény az olvasást szeretné népszerűsíteni, a könyveket emeli a középpontba. A két év alatt az a tapasztalatunk, hogy voltak olyan gyerekek, akik e verseny ösztönzésére kezdtek el olvasni, és találkoztunk olyanokkal is, akik emiatt kicsit többet olvasnak" - tudtuk meg

Kulcsár Mariannától

, a gyermekkönyvtár csoportvezetőjétől, a „Könyvkirály" szervezőjétől. „Igyekszünk valóban irodalmi értékű könyveket beválogatni az ajánlásunkba, afelé szeretnénk terelni a gyerekeket, hogy értékes könyveket olvassanak. A repertoár nagyon gazdag: magyar és külföldi, klasszikus és jelenkori szerzők egyaránt megtalálhatók az ajánlott kötetek között. A válogatásban arra is koncentráltunk, hogy mi ragadja meg a gyerekeket a leginkább. Manapság főleg a szép kivetelű könyvek tűnnek a fiatalok számára vonzónak, ezért ilyeneket is szerepeltetünk a listánkon, de úgy gondoljuk, hogy ha már a gyerekek elkezdik ezeket olvasni, akkor el lehet őket a klasszikusok felé is csábítani" - magyarázta a szervező. Rendszerint általános iskolásos korúak a verseny résztvevői, de idén például egy négyéves óvodás is szülői segítséggel megismerkedett a Gutenberg-galaxis egy csillagával, a Könyves Birodalom egyik „tartományával". Jövőre természetesen változtatnak, és bővítik az ajánlott könyvek listáját, hogy aki szeretné folytatni a versengést, annak is legyen lehetősége sok változatos könyv közül választani. A könyvkirálynak és a birodalom tagjai is ajánlhatnak az általuk olvasott könyvekből - ezek ugyan nem kerülnek fel a listára, de pontot kaphatnak érte a résztvevők.

Gratulálunk a győzteseknek:

Könyvkirály:

Csizmadia Dóra

(9 éves, Tabán Általános Iskola).

Főkönyvhercegek:

Rácz Zsuzsanna

(11 éves, Tisza-parti Általános Iskola),

Bujdosó Rebeka

(10 éves, Vörösmarty Mihály Álalános. Iskola),

Perényi Gellért

(8 éves, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola).

Könyvhercegek:

Csányi Bálint

(10 éves, Dózsa György Általános Iskola),

Tomka Zsófia

(12 éves, Tisza-parti Általános Iskola),

Perényi Domonkos

(10 éves, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola),

Pap László

Benedek

(11 éves, Tisza-parti Általános Iskola),

Hoffmann Laura

(10 éves, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola),

Berényi Kristóf Bálint

(10 éves, Tabán Általános Iskola),

Dankó Lea

(9 éves, Tabán Általános Iskola),

Varga Ádám

(8 éves, Makkosházi Általános Iskola).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.