/

Kiss-Rigó László elégedett a tatai döntéssel

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor – SzegedMa

A legjobb döntés született a tatai Eötvös Gimnázium ügyében az iskola jövője szempontjából, amikor a fenntartói jogokat a városi önkormányzat tulajdonában lévő Városkapu Zrt. kapta meg a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés határozata alapján – mondta a korábban szintén erre aspiráló szeged-csanádi egyházmegye vezetője, Kiss-Rigó László megyés püspök (képünkön) az MTI megkeresésére pénteken.

A megyés püspök arra emlékeztetett, hogy egyházmegyéjük korábban felajánlotta szolgálatát az egész ország területére olyan esetekre, amikor a fenntartók nem tudják biztosítani az iskola működését „akár személyi, akár szakmai, akár más hiányosságok miatt”.
Mint elmondta, Tata katolikus szempontból a győri egyházmegyéhez tartozik, ám ennek a püspökségnek nem volt kapacitása a tatai középiskolai feladatok átvételére, így került szóba a szeged-csanádi egyházmegye, amely jártas a közoktatásban. Kiss-Rigó László arra is felhívta a figyelmet, hogy a katolikus egyházban csak egyházmegyék és szerzetesrendek lehetnek iskolafenntartók, ám közülük többen csak néhány intézményt tartanak fenn.
A katolikus püspök közölte: az ország közoktatási intézményeinek átvételére vonatkozó felajánlásuk továbbra is érvényes. Ennek alátámasztására megemlítette, hogy a Csongrád megyei kétsopronyi önkormányzattól éppen most vesznek át egy általános iskolát, míg a Békés megyei Telekgerendás településének vezetőségével a napokban tárgyalnak erről.
A szeged-csanádi egyházmegye vezetője tanulságosnak nevezte a tatai gimnázium átvételéről szóló tárgyalásokat, véleménye szerint ugyanis a közoktatási törvényben lefektetett világnézetileg semleges közoktatás nem valósul meg olyan esetekben, amikor az egyházakkal szemben túlzott fenntartásokat fogalmaznak meg.

Előző sztori

Kajak-kenu: hatból négy délelőtt, most jön a java

Default thumbnail
Következő sztori

Határhelyzet: kívül, belül

Legutóbbi hasonló cikkek