Érvénytelen a stadionértékesítésre benyújtott pályázat

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elemi hibák – újra a közgyűlés dönt?

Fotó: Gémes Sándor

Amint arról ma már beszámoltunk, ingatlanspekuláció-gyanús botrány gyűrűzik a szegedi városvezetés feje fölött. A pályázatelbíráló bizottság június 9-én, hétfőn érvénytelenítette az Etelka sori Szeol-stadionra benyújtott Szeviép-pályázatot.

Az ügy hátterében a SZVSE értékes ingatlanja áll, melyre szemet vetett a fent említett építőipari magáncég még évekkel ezelőtt. Mivel e területet elidegenítési tilalom védi, amit csak a közgyűlés változtathat meg, a leendő vásárlónak érdemes volt már jó előre egyeztetnie az önkormányzattal és a tulajdonossal. A terület megszerzésére meg is született a közös terv.

Eszerint a fizetési nehézségekkel küzdő SZVSE sportegyesület eladja területét a Szeviép cégcsoportnak, és kap egy 700 milliót érő, felújított sportpályát és 230 millió forintot cserébe. A város pedig, hogy az elidegenítéssel kapcsolatos kellemetlenségeket kikerülje, beépíti az ügyletet a megyeszékhely sportfejlesztési koncepciójába. Ezek szerint Szeged város önkormányzata pályázati úton értékesíti az Etelka sori stadiont, azt a Szeviép megszerzi, kicsinosítja, majd átadja a SZVSE-nek cserébe az egyesület ingatlanjáért, a város pedig uszodaépítésre fordítja az Etelka sori Szeol-stadionért kapott pénzt.

Lecsippentett terület, kihátráló SZVSE

Kényelmetlen helyzetet szült azonban egy nyilvánosságra került videó – melyet a SZEGEDma elsőként közölt, de több országos médium, így a Hír Tv és a Magyar Nemzet is foglalkozott az üggyel -, amelyen a fent említett közös tervnek az ismertetése látható az érintettek – Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester és Pistrui László, a Szeviép cégcsoport egyik tulajdonosa – előadásában egy nyilvános SZVSE-közgyűlésen. A videón a felek már kész tényként beszélnek a városi stadion átruházásáról, holott a pályázatot a felvételt követően hat hónappal írták csak ki.

Mindenestre a SZVSE és a Szeviép cégcsoport aláírt egy szerződést, melynek értelmében konzorciumban nyújtanak majd be pályázatot az Etelka sori stadionra. Fél évvel később, a pályázat benyújtása előtt a vasutas sportegyesület kihátrált. Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata ugyanis „lecsippentett” egy darabot a Tisza-parti ingatlanból, mert időközben felépült egy áruház a szomszéd telken, aminek a megközelítéséhez szükség volt bekötőútra (fotónkon a stadion mögötti „lecsippentett” területre épített út látható ).

Döntöttek: nem felel meg

Így azonban a városi pályázat kisebb területre szólt már, amit a SZVSE – hivatkozva a konzorciumi szerződésben leírt négyzetméterszámhoz – nem fogadott el. A Szeviép ennek ellenére önállóan, a SZVSE aláírása nélkül mégis benyújtotta a papírokat, az eredeti, tehát a pályázati kiírásban foglaltnál nagyobb (!) területet megjelölve. Ezt a pályázatot érvénytelenítették ma délután. A bírálóbizottság tagjai: Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester, Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő és Martonosi Éva jogász voltak.

Portálunknak Kalmár Ferenc úgy nyilatkozott, hogy több okból sem felelt meg a Szeviép cégcsoport pályázata. Egyrészről nem egyezett meg a pályázatban kiírt és a pályázó által megjelölt terület mérete. Másrészről a konzorcium egyik tagja nem vett részt a pályázatban, ráadásul a tervezett hasznosítás körül is akadtak szabálytalanságok.

Információnk szerint a közgyűlés újra tárgyalja majd az Etelka sori stadion ügyét. A városi sportingatlanokkal kapcsolatos ügyben hamarosan újabb részletekkel szolgál a SZEGEDma.hu.

Előző sztori

Újra füstölt a gőzös Szeged belvárosában

Következő sztori

Véget ért a pontvadászat labdarúgó megye II.-ben