Az átváltozás dokumentumait várják

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról már beszámoltunk, a Magyar Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) idén 18. alkalommal rendezi meg a THEALTER fesztivált, az ország egyik legrangosabb alternatív színházi találkozóját. A nagykorúság a fesztivál életében arculatváltást is jelent. A július 23-27. közti időszak a metamorfózis jegyében zajlik majd.

Amellett, hogy a THEALTER a megszokott programjaival újra megmozgatja az alternatív színjátszást a Tisza-partján, 2008-ban két új rendezvénnyel is színesedik a fesztiválpaletta. Benkő Imola Orsolya, a Maszkaland gyermek és ifjúsági program vezetője olyan eseményeket szervez július 23. és 27. között, ahol interaktív játszóház, alkotóműhely, zene és tánc, illetve gyermekelőadások szórakoztatják majd az ifjú, 10-17 éves korosztályt. Igazi színházi gyerektábor thealteres gúnyában.

Radikális gondolkodás kerestetik

Amit most mégis szeretnénk részletesebben kiemelni, az az Ekisfeszt – egyetemi színházak bemutatkozása – Akadémia programsorozat keretén belül egy pénzdíjas színházikisesszé-pályázat. Az akadémia olyan fiatalok műveit várja, akik új színházi eseményeket dokumentálnak, eredeti pillanatokat, parafrázisokat. Olyan radikális színházi gondolkodókat, akik a szó és a színpad erejét hasonló intenzitásúnak tartják, akik készek a párbeszédre korosztályukkal és a színházi alkotók világával.
A pályázat neve: Metamorphozis, amely mögé olyan dolgozatokat kellene felsorakoztatni, melyben a szerzők a színházi átváltozásokat dokumentálják, legyen az darab, rendezés, maga a játéktér, a stílus, a nyelv, a díszlet vagy a világítás, sőt akár a közönség átváltozása.

50 ezret, könyvet vagy Maurits-festményt egy írásért

A pályázat országos megjelenésű, magyar nyelvű, melyen személyenként és közös munka esetén is csak egy művel lehet indulni. A pályázat jeligés. A résztvevők 28 év alatti, egyetemista, főiskolás hallgatók lehetnek. A pályázati anyagot digitális, illetve nyomtatott formában kell benyújtani lezárt, jeligével ellátott borítékban névvel és elérhetőséggel (postacím, telefonszám, e-mail). Beérkezési határidő: 2008. július 4., péntek. A műveket 2008. július 18-áig bírálják el. Eredményhirdetés és díjazás: 2008. július 27.
A beérkezett pályaműveket a szakmai zsűri – Szilasi László irodalmár és Szijj Ferenc költő – mellett a fesztivál ideje alatt a közönség is értékeli. Az első díj: 50 000 forint, a második díj: 30 000 forint, a harmadik helyezett pedig 20 000 forint kézpénzt vihet haza. A közönségdíj nyertesét értékes könyvcsomaggal jutalmazzák. A különdíj egy Maurits Ferenc által alkotott festmény.
A kiíró a bírálók döntését követően az összes beadott pályázat anyagát közzéteszi a www.thealter.hu honlapon. A pályázat további részleteit is ezen az oldalon találhatják meg az érdeklődők.

Előző sztori

Dankó Pista csütörtöktől újra a Csillagban

Következő sztori

Súlyos egészségügyi kockázat Újszegeden?