Bulvár

Albínó kenguru született a Szegedi Vadasparkban

Albínó kenguru született a Szegedi Vadasparkban

2008. június 9., hétfő
Albínó kenguru született a Szegedi Vadasparkban

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

A megszokott szürkésbarna helyett fehér a szőre annak a Bennett kengurunak (Macropus rufogriseus), amely az év elején született a Szegedi Vadasparkban. A most 4-5 kilogrammosra tehető állat rendszeresen elhagyja anyja erszényét, így már a szerencsésebb látogatók is megcsodálhatják.

„Albínó kenguru még nem született Magyarországon, így nagyon meglepődtünk, amikor észrevettük, hogy egy hófehér fej kandikál ki az egyik nőstény kenguru erszényéből” – mondta

Veprik Róbert

, a vadaspark igazgatója. Az albinizmus örökletes tulajdonság, amely a színanyag termelődésének zavara következtében jelenik meg. A természetben az albínó kenguruknak nem sok esélye lenne a ragadozókkal szemben, annyira feltűnőek a zöld környezetében, állatkertben azonban életben maradhatnak. Így Szegeden is bíznak a ritka jövevény felcseperedésében. A Tisza-parti város állatkertjében féltucat felnőtt Bennett kenguru él, amelyek rendszeresen szaporulattal örvendeztetik meg gondozóikat. A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak. Ha izgatott vagy melege van, a Bennett kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát. A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az 1 grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat. A Bennett kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, emiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.