ARC

A kisebbségi kormányzás végtelenül tisztességtelen

A kisebbségi kormányzás végtelenül tisztességtelen

2008. június 7., szombat
A kisebbségi kormányzás végtelenül tisztességtelen

Kubatov Gábor: a szegedi Fidesznek szorgalomra és bátorságra van szüksége

Fotó: Gémes Sándor

Elkerülhetetlen, hogy a kialakult politikai válságból a kormánykoalíció valamelyik pártja vesztesen kerüljön ki - véli a Fidesz pártigazgatója. A Csongrád Megyei Önkormányzat Trianon-emléknapja alkalmából Szegeden vendégeskedett Kubatov Gábor országgyűlési képviselő szerint a legnagyobb ellenzéki pártnak készen kell állnia a kormányzásra, hiszen az emberek már csak a fiatal demokratákban bízhatnak.

- Az utóbbi időszak történései nyomán divat lett párhuzamot vonni a múlttal: sokak szerint Magyarország egyfajta szellemi, lelki és gazdasági Trianon állapotában leledzik. Mit gondol, merre keresendő a válságból kivezető út?

- Alapvetően optimista emberként nem hasonlítanám össze a mostani gazdasági, kulturális és szellemi helyzetet és a trianoni sokkszindrómát. Hitem szerint a magyar gazdaságot, szellemi életet felelős irányítással néhány hónap vagy egy-két év alatt talpra lehet állítani, a Trianonban kapott sebek viszont még ennyi hosszú évtized elteltével is nagyon fájdalmasak. Az európai uniós határok megnyitása, az autonómiatörekvések elfogadása jelenthetne majd gyógyírt ezekre. Természetesen az anyaország segítsége nélkül nem beszélhetünk semmiféle autonómiáról. Bízom benne, hogy hamarosan olyan kormányunk lesz, mely valóban komolyan veszi a határon túli magyarság támogatását, mint ahogy azt az Orbán-kormány is tette például a külhoni magyar oktatás és kultúra területein.

Mikor a farok csóválja...

- Elképzelhetőnek tartja 2004. december 5-ét követően, hogy a határon túli magyarok autonómiatörekvéseinek támogatása akár középtávon egyfajta magyar-magyar minimummá váljon?

- Igen, ám ehhez nem a magyar jobboldalnak, hanem a baloldalnak kellene megújulnia - amire látok is egyébként törekvéseket. Egyre többen ismerik fel, hogy elengedhetetlen a határon túl élő magyar testvéreink támogatása, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a szocialisták életében még néhány évtizednek el kell telnie ahhoz, hogy az ön által említett közös kiindulópont fontosságát ők is átérezzék.

- Felelős irányítással rövid idő alatt talpra állítható az ország - mondja. Készül már a Fidesz az előrehozott választásokra?

- Nézze, egyet mindenki számára világossá kell tenni: a mostani politikai helyzetben a kisebbségi kormányzás végtelenül tisztességtelen, s csak technikai, de nem valódi értelemben nevezhető kormányzásnak! Az SZDSZ szeszélyén múlik egyedül, hogy a szocialisták kezdeményezéseit elfogadja-e a parlament. S ez nem csupán az én magánvéleményem: az egyik szabad demokrata elnökjelölt,

Fodor Gábor

is kifejtette, hogy tisztességtelennek tartja az ilyen módszereket. Az őszi költségvetési vitában mindenképpen eldől, képesek-e megállapodásra a látszólag felbomlott koalíció pártjai. A politikai válságnak a baloldalon elkerülhetetlenül lesz azonban áldozata, vagy az MSZP, vagy az SZDSZ. Ha az SZDSZ úgy tér vissza a kormányba, hogy

Gyurcsány

miniszterelnök marad, az nyilvánvalóan elfogadhatatlan az liberálisok támogatói számára, mint ahogy az MSZP sem törődhet bele, hogy egy kis párt a maga 20 képviselőjével meghatározza, ki legyen az ország miniszterelnöke. Érzésem szerint éppen ezért fájdalmas változások előtt áll a magyar baloldal. Mi eközben készülünk a választásokra. A Fidesz őszig áttekinti és újraköti szövetségi szerződéseit, s a választásokra való készülődés jegyében az összes jelöltünket, országgyűlési képviselőinket, megyei első embereinket képzésnek vetjük alá a nyár folyamán. Nem altatnak el bennünket a közvélemény-kutatások. Tesszük, amit Magyarország érdekében tennünk kell, szakmai műhelyeink, pedig dolgoznak azon, hogy visszavezethessük hazánkat a fejlődés útjára.

A kormány eljátszotta a bizalmat

- Ön szerint egy az egyben érvényesíthetőek lennének a népszavazási vagy a közvélemény-kutatási eredmények egy esetleges előrehozott választás esetén?

- Örülnék, ha azt mondhatnám, hogy igen, de a baloldal médiafölénye miatt mindig jóval nehezebb a dolgunk a voksolásokon. Mára azonban eljutottunk odáig, hogy az emberek reménye egyedül a Fideszben van, mivel a szocialisták semmilyen programjukat, ígéretüket nem tartották be, hat év alatt teljes mértékben eljátszották a társadalom bizalmát. Mi viszont olyan országot teremtünk, ahol a munka és a család értéknek számít, van jövőképe a pedagógusoknak, és nincs gúzsba kötve a magyar kultúra.

- Ellenzékből is vissza lehet állítani az emberek demokráciába vetett hitét?

- A népszavazás kiváló példa erre: megtaláltuk azt a demokratikus eszközt, mellyel az emberek elmondhatták véleményüket, elsöpörhették azokat a káros intézkedéseket, melyekről szó sem volt a szocialisták választási programjában. A gyűlöletkeltés helyett a referendum a nemzet összetartóképességének is példájává vált. A 2006-os önkormányzati választásoknál az emberek morális, idén tavasszal pedig tartalmi értelemben is elutasították a kormány munkáját. A választók világossá tették, mit szeretnének, a Fidesz pedig nem fog letérni erről az útról. Az Erős Magyarország programban kijelöltük az irányt: ha kormányra kerülünk, foggal-körömmel megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, átfogó adócsökkentési reformmal valódi lendületet adunk a gazdaságnak, rendbe tesszük az egészségügyet, adunk és nem elveszünk a magyar vidéktől, egy évtized alatt pedig egymillió munkahelyet teremtünk. Úgy érzem, hogy ezek szakmailag megalapozott, reális célok, és nem pedig üres ígérgetések.

Tisza-parti megszorítók

- A márciusi népszavazás újra csak azt bizonyította, hogy Szegeden van még hová fejlődnie a Fidesznek, hiszen a megyei jogú városok közül itt volt az egyik legmagasabb a nemek aránya. Milyen következtetésre jutottak az eredmények elemzéséből a pártközpontban?

- A szegedi Fideszben nagyon tehetséges emberek dolgoznak. A következő időszakot tekintve két dologra van szükségük: szorgalomra és bátorságra. Igenis fel kell tárni a város képviselőjének,

Ujhelyi Istvánnak Zuschlaggal

való viszonyát,

Botka László

polgármestert pedig el kell számoltatni, hogy a népszavazási kérdések tekintetében miért nem állt az emberek oldalára, miért szavazta meg a megszorításokat. A népszavazási eredmény összességében Szegeden is elérte a célját. A munka zajlik, s bízom benne, hogy ennek révén az emberek hamarosan itt is megértik, hogy a szocialisták nem tudnak és nem is akarnak értük tenni. Ebben az esetben pedig - ahogy a megyei önkormányzatot is immár a polgári oldal irányítja - Szegeden is bekövetkezhet a fordulat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.