Vélemény

A fesztiválváros: borra sör

A fesztiválváros: borra sör

2008. június 27., péntek
A fesztiválváros: borra sör

Szeged igazi fesztiválváros lett. A bor, a rózsa, a néptánc és a sör kedvelői egyaránt megtalálják számításukat, amikor a város nyári fesztiválkínálatában kutatnak. Az, hogy Szeged mégsem indult az Európa kulturális fővárosa címért, ezek után szinte érthetetlen. Lehet, hogy a döntéshozóknak nem lett volna elég a borból, a virágból, a táncból és a sörből álló programfüzér?

Az Európa kulturális városa projektet még az 1980-as években indította útjára az Európai Unió. A programnak - és az elismerést megszerző városnak - csak később adták az Európa kulturális fővárosa címet, amelyet az írországiCork városa viselhetett első ízben. A 2005 és 2019 közötti időszakra az Európai Unió kulturális vezetése új kiválasztási módszert vezetett be. A 2004-ben csatlakozott tíz új tagállamra való tekintettel ebben a másfél évtizedben minden tagországnak lehetősége van rá, hogy egyik városa megkapja ezt a megtisztelő címet, amelyen tavalytól kezdve évente több város osztozik. 2010-ben Pécs mellett a németországi Essen, valamint - mint nem EU-tagállam - a törökországi Isztambul.

Szeged vezetősége nem pályázott, mondván, inkább Pécs pályázatát támogatja. Ennek eredményeként az Európa kulturális fővárosa 2010 projektben Pécs város kiemelt partnere Szeged. S már erre is büszkék lehetünk. De azért ne feledkezzünk meg róla, hogy Szegednek is legalább annyi - Európának bemutatandó és Magyarországra jellemző - kulturális értéke van, mint Pécsnek.

A szegedi nagytáj életmódja, sokszínű vallási és etnikai képe s multikulturalizmusa; a nagy árvíz után megszülető „palotás Szeged" architektúrája; a Kolozsvárról elűzött és Szegeden otthont talált egyetem szellemisége és mély, tizenhatodik századi tradíciói; a szegedi népi és irodalmi (a középkori szerzetesektől a protestáns prédikátorokon át Juhászig, Móráig, Baka Istvánig) hagyomány egyaránt alkalmassá tennék városunkat arra, hogy megjelenítse a magyar kultúra szellemi és anyagi érékeit, gazdagságát.

S bár másfél év múlva Pécs lesz közös Európánk kulturális fővárosa, Szeged mégis igazi fesztiválváros lett. A bor, a rózsa, a néptánc és a sör kedvelői egyaránt megtalálják számításukat, amikor a város nyári fesztiválkínálatában kutatnak. Az, hogy Szeged mégsem indult az Európa kulturális fővárosa címért ezek után szinte érthetetlen. Lehet persze, hogy az európai döntéshozóknak nem lett volna elég a borból, a virágból, a táncból és a sörből álló programfüzér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.