Újabb gyöngyszemmel bővült a szegedi Heller-kollekció

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Heller Ödön festőművész egyetlen fennmaradt portréábrázolásával gyarapodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye – tájékoztatott Szabó Tamás, a múzeum osztályvezetője.

Elmondta: a szegedi festőművész Ganie János grafikusról 1915 körül alkotott portréját a Londonban élő Gányi Piroska, az ábrázolt személy unokája adományozta a közgyűjteménynek. E kitűnő kvalitású mű az egyetlen fennmaradt portréábrázolás Szeged egyik jeles ex-libris készítőjéről. A kép a múzeum mintegy húszdarabos Heller-kollekciójába kerül.
A festmény kalandos útjáról Szabó Tamás elmondta: a mű Londonból érkezett a Móra Ferenc Múzeumba. Az adományt kísérő levelében Gányi Piroska azt írta, hogy Heller Ödön és a nagyapja a közös művészi érdeklődés révén kerültek szoros barátságba. A szakember hozzátette: a közlés szerint Ganie János a szegedi egyetemnek is dolgozott, hisz ő rajzolta, festette az akkor divatos színes, művészi diplomákat.
A kép adományozója az alsóvárosi zárdában, a Miasszonyunk Nővéreknél érettségizett, később, a világhírű Ivanovics György mikrobiológus-professzornak, a kétszeres Kossuth-díjas egyetemi dékánnak lett a titkárnője. 1956 után kivándorolt Angliába, ahol a dékáni ajánlólevél alapján állást kapott egy londoni bankban. A festményt ekkor vitte magával a Magyar Nemzeti Bank engedélyével.
Heller Ödön (1878-1921) képzőművészeti tanulmányait Budapesten, Münchenben és Párizsban végezte. 1906-ban és 1907-ben a nagybányai művésztelepen dolgozott. 1908-ban Szegeden telepedett le, ahol főleg életképeket, tájakat és arcképeket festett. 1921-ben gyilkosság áldozata lett a tápéi országúton. Halálának titokzatos körülményeiről többféle feltevés látott napvilágot; egyes feltételezések szerint politikai indíttatásból gyilkolták meg. A tragédia megihlette Móra Ferencet, a festő barátját is, aki A festő halála című lélektani regényében is felhasználta az esetet. Kevésbé köztudott, hogy Heller Ödönnek Radnóti Miklós az unokaöccse volt.

Előző sztori

Aki nem jár iskolába, ne is egyék!?

Következő sztori

Szamurájkarddal, vascsővel estek egymásnak a szegedi kidobók, éveket kaptak érte