Nevet adtak a kisbolygónak

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központja (Minor Planet Center) hivatalosan is elfogadta, hogy egy kisbolygó a Sopron nevet viselje. A felfedezés Szalai Tamásnak, a Szegedi Tudományegyetem végzős csillagászhallgatójának és Sárneczky Krisztiánnak köszönhető.
A Sopron nevű kisbolygót még 2004. augusztus 6-án észlelte Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem végzős csillagászhallgatója és Sárneczky Krisztián, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet piszkéstetői obszervatóriumának Schmidt-távcsövével.
A felfedezők elmondása szerint az égitest átmérője megközelíti a három kilométert, alakja inkább egy krumpliéhoz hasonlít, mint egy gömbhöz. Szabad szemmel nem látható, mivel legnagyobb fényessége idején is egymilliószor halványabb, mint az égbolt ragyogó csillagai. A Földhöz legközelebbi állásánál is legalább 220 millió kilométerre van tőlünk. A Mars és a Jupiter között lévő Fő Kisbolygóöv tagja, s 4,14 év alatt kerüli meg a Napot. Gravitációja olyan kicsi, hogy egy ember akár le is ugorhatna róla.
A kisbolygó Sopron elnevezését Szalai Tamás szülőhelyéről kapta. A nevet a pályaszámítások ellenőrzései, mások által történt megerősítések és a felfedezők javaslata után tette hivatalossá a Nemzetközi Csillagászati Unió.

Előző sztori

Szegedi fallabdás éremeső

Következő sztori

MKB vagy Pick? Ma döntés születik