Menta és akác: a Kiss testvérek méhészete

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kézművesek a hídi vásárban I.

Fotó: Gémes Sándor

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg – a Szeged napi rendezvénysorozat részeként – a májusi hídi vásárt. A lezárt Belvárosi hídra az ország minden tájáról érkeztek kézművesek, s árulták portékáikat. Nekünk sikerült bepillantanunk néhány kisiparos asztala mögé is…

A Kiss testvérek (képünkön) méhészete. A pult mögött a fiatalabb fivér áll éppen. Ő Szegeden él, és inkább csak a vásárokon segít, illetve a nagyobb munkálatokra utazik fel Győr mellé, ahol a hat konténernyi, közel kétszáz méhcsaládnak otthont adó méhészet telephelye van.

„Minden területnek megvan a maga jellegzetessége” – nyilatkozik portálunknak a méhész. „A Dunántúlon például az egyik ilyen különlegesség a mentás akácméz. Mikor az akác virágzik és már a vége felé tart, akkor nyílik a menta is. Ilyenkor hagyjuk, hogy a kaptárakat valamivel több mint a feléig meghordják a méhek. Ekkor levisszük őket a Duna-partra – ahol nagyobb területen zöldell, s virágzik a menta -, s a menta virágjából telehordják a méhek kaptáraikat. Ez nem kotyvalék, hanem tényleg gyűjtött nektár. Akác és menta”.

Kiss Károly, az idősebbik fivér szerint ez a termék kiválóan alkalmas ősszel és tavasszal a hurutos betegségek gyógyítására. De van egy másik jellegzetes termékük, amit már szegedi méhészek is készítenek, ám az úttörő munka mégis a Dunántúlon kezdődött. „A főleg repcéből készült krémméz nagyon selymes, és a gyermekek sem csöpögtetik le a kenyérről” – mondja mosolyogva Kiss Károly, és a kezembe ad egy hófehér üveget. „Ezt a fajtát jól kipörgetjük, nincs megmozgatva, csak átszűrjük, majd üvegekbe töltjük. Ettől lesz olyan krémes.”

A méhészek szerint arra kell törekedni, hogy ezeket a jellegzetességeket mutassák föl a különböző régiókat képviselő méztermelők. Az Alföldön például a repce, a napraforgó és a dohány virágzása kényezteti a méheket. A méztermelők piaci helyzetével kapcsolatban a fivérek elmondják, hogy nekik két-három nagy céggel van kapcsolatuk, melyek felvásárolják tőlük a termékeiket, majd azok feldolgozzák, palackozzák, és adják tovább áruházakba. A Kiss Méhészet saját aranyló üvegeivel – melyeket a mézkonyhájukban töltenek – csak vásárokon jelenik meg.


Előző sztori

Kijelölték a Zuschlag-ügyet tárgyaló bírót

Következő sztori

Aki nem jár iskolába, ne is egyék!?