Könyv, zene, tánc

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 79. Ünnepi Könyvhétre készül a Somogyi-könyvtár

Fotó: Gémes Sándor

Idén a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár koordinálja a 79. alkalommal megrendezendő Ünnepi Könyvhetet. „Azt tűztük ki célul, hogy színvonalas, minden korosztályhoz szóló programokat kínáljunk a könyves szakmával közösen, együttműködve alkotva” – fogalmazott Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató a június 5. és 14. közötti programokról szólva.

A városban több évtizede van hagyománya az Ünnepi Könyvhétnek. Idén összesen 14 helyszínen zajlik majd a könyvhét több mint 80 eseménye. Így többek között a Dugonics téren Szeged művészeti csoportjai, mint például a Molnár Dixieland Band, a Pavane Táncegyüttes, a Fool Moon acapella vocalband énekegyüttes, a Borica Kulturális Egyesület néptánccsoportja és a Fricsay Ferenc Koncert Fúvószenekar kínálnak színes programokat. Újdonság, hogy a felállított pódiumon szeretnének lehetőséget biztosítani a fiatal tehetségeknek is. Több rendezvény zajlik sok más helyszín mellett a Bibliotéka Egyesület szervezésében, számos könyvbemutató lesz a Katolikus Ifjúsági Alapítvány Millenniumi kávéházában is (képünkön Szécsi Imre programszervező beszél a kávéházi kínálatról). Június 9-én Gyulay Endre püspök atya például itt dedikálja „Jézus feléd is nyújtja kezét” című könyvét.

A Somogyi-könyvtárban már június 2-ától megkezdődnek az események, akkor nyílik ugyanis egy kiállítás Kass János művészportréiból a könyvtár zeneszobájában. Az intézmény szervezésében számos könyvbemutatóra kerül majd sor, így például hallhatnak az érdeklődők Pásty Júlia „Boltok félhomálya”, Horváth Dezső „Hippokratész”, Veszelka Attila „Jet ski, a husky: történetek egy nevető kutyáról”, Tóth Krisztina „Pixel”, Simai Mihály „Titkos testvériség”, illetve Tatár Rózsa „Túléltük! Emlékezés a malenkij robotra” című köteteiről. Emellett sok gyerek-, illetve családi programot szerveznek.

Június 6-án 16 órakor a városháza dísztermében a Somogyi-könyvtár gyermekönyvtára által hirdetett „Könyvkirály” című olvasásnépszerűsítő verseny eredményhirdetésére kerül sor. Ezt az ösztönző megmérettetést 2006-ban, a könyvhéten hirdették meg, és lényege, hogy egy éven át olvassák a gyerekek a könyvtárosok által javasolt irodalmat, ami jelenleg 150 kötetet foglal magába. Az egyéves eredmény alapján tavaly óta választják meg a könyvkirályt, illetve annak udvartartását. Az idei győztesnek 55 könyvvel sikerült megszereznie a koronát, a legszorgalmasabb korosztály a 10-11 éveseké volt.

A rendkívül sokszínű programokat kínáló héten sor kerül az egyedülállóan Szeged városához kötődő, kétkötetes „Szegedtől Szegedig Antológia 2008″ bemutatására is, melyben ez évben a legtehetségesebb középiskolás diákok írásai is kaptak egy fejezetet. Idén a reneszánsz évhez kapcsolódóan tág tematikával dolgozhattak a kötet szerzői. „Nem azt kötöttük ki, hogy csak a reneszánsszal kapcsolatos írásokat lehet beadni, hanem úgy gondoltuk, hogy a reneszánsz legyen a mai emberi, költői-írói megújulásnak is a gondolata”- fogalmazott Tandi Lajos, az Antológia kurátora.

A könyvhét teljes programja Programok rovatunkban olvasható.

Előző sztori

Kiállítási paletta Szegeden

Következő sztori

Sakálkölyköket nevelnek a Szegedi Vadasparkban