Vélemény

Egy gumis az ostromlók között

Egy gumis az ostromlók között

2008. május 27., kedd
Egy gumis az ostromlók között

Emlékeznek még az MTV-székház ostromára? Mikor 2006. szeptember 29-én Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde miatt egy csoport tüntető petíciót akart beolvasni a királyi televízióban. Hát persze, ki ne emlékezne, hiszen a Hír TV élőben közvetítette, ahogyan egyre dagadt a dühödt tömeg, akik mélységes felháborodásukat – egyrészt a hazug miniszterelnök lebukása, másrészt a televíziós szereplés meghiúsulása miatt – erőszakos, garázda cselekményeken keresztül próbálták kifejezni: megtámadtak egy középületet, törtek-zúztak.

Az események után sokáig keringtek elméletek arról, hogy az MTV-székház ostrománál ok-okozat milyen viszonyban is áll egymással. Persze a politika rögtön rátette a kezét a Szabadság tér kiégett autóira, a székház betört ablakaira, a macskakövekre, de még az elakadt vízágyú kerekei mellé hullott vércseppre is. Ki gondolná, hogy e kéz ujjain növesztett hosszú, vörösre festett körmök egészen Szegedig kaparásztak. Az ostrom után két héttel a Délmagyarország és a Délvilág hasábjain – mely provinciális lapcsaládként lefedi egész Csongrád megyét – megjelent egy cikk, a címoldalon fél oldalas fotó, melyen az írás főszereplője – a képaláírás szerint: Gonda István

– fut, s kezében mintha egy követ tartana. A főcím: „Karolinás dolgozó az ostromlók között”. Az egyházi iskola megnevezése egyébként összesen négyszer (!) szerepel a cikkben. Az írás kiemeli, hogy az érintett személy Balogh Elemér professzornak volt a kampányfőnöke, aki 2002-ben a jobboldal polgármesterjelöltjeként indult a választáson a szocialista Botka László ellenfeleként. És ami felettébb érdekes, a cikk a 2006-os helyhatósági választások előtt két nappal jelent meg. A megjelent írást követően Gondát letartóztatták, majd az ügyészség megállapította, hogy ártatlan. Ezután a karolinás dolgozó beperelte a lap kiadóját személyhez fűződő jogok megsértéséért.

A per legutóbbi tárgyalásán

került szóba – a cikk dimenzióit tekintve nagyon is érthetően – a politikai motiváció kérdése. A beidézett tanú, a rovat vezetője a következőképpen érvelt: nincs szó politikai motivációról, véletlen, hogy épp a választások idejére gyűlt össze az anyag, és ha bármelyik újságíró felismert volna a rendőrségi (!) videón egy közeli, távolabbi havert, barátot, rokont, akkor arról írt volna cikket, bárki legyen is az, a foglalkozását pedig ugyanúgy kiírnák a főcímbe, ez megszokott formula. Hm. Akkor legyek én Korányi Emil gumis, hogy is kezdődne a cikk? Főcím: „A Defekt Kft. szerelője az ostromlók között”. Vagy egy másik esetben így folytatódhatna az írás: „a Tan Kapuja Buddhista Főiskola testnevelő tanára,

Kulhanek Péter

, aki még 2000-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés-rekreáció szakán csoporttársa és jó barátja volt Mezei Richárdnak – Szeged városi sportigazgatójának –, részt vett a székház ostromában, de mindenképp a közelében meditált”. Ezek szerint semmi politikai attitűd. Szerintem teljesen világos érvelés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.