Egy gumis az ostromlók között

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emlékeznek még az MTV-székház ostromára? Mikor 2006. szeptember 29-én Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde miatt egy csoport tüntető petíciót akart beolvasni a királyi televízióban. Hát persze, ki ne emlékezne, hiszen a Hír TV élőben közvetítette, ahogyan egyre dagadt a dühödt tömeg, akik mélységes felháborodásukat – egyrészt a hazug miniszterelnök lebukása, másrészt a televíziós szereplés meghiúsulása miatt – erőszakos, garázda cselekményeken keresztül próbálták kifejezni: megtámadtak egy középületet, törtek-zúztak.

Az események után sokáig keringtek elméletek arról, hogy az MTV-székház ostrománál ok-okozat milyen viszonyban is áll egymással. Persze a politika rögtön rátette a kezét a Szabadság tér kiégett autóira, a székház betört ablakaira, a macskakövekre, de még az elakadt vízágyú kerekei mellé hullott vércseppre is. Ki gondolná, hogy e kéz ujjain növesztett hosszú, vörösre festett körmök egészen Szegedig kaparásztak.

Az ostrom után két héttel a Délmagyarország és a Délvilág hasábjain – mely provinciális lapcsaládként lefedi egész Csongrád megyét – megjelent egy cikk, a címoldalon fél oldalas fotó, melyen az írás főszereplője – a képaláírás szerint: Gonda István – fut, s kezében mintha egy követ tartana. A főcím: „Karolinás dolgozó az ostromlók között”. Az egyházi iskola megnevezése egyébként összesen négyszer (!) szerepel a cikkben. Az írás kiemeli, hogy az érintett személy Balogh Elemér professzornak volt a kampányfőnöke, aki 2002-ben a jobboldal polgármesterjelöltjeként indult a választáson a szocialista Botka László ellenfeleként. És ami felettébb érdekes, a cikk a 2006-os helyhatósági választások előtt két nappal jelent meg.
A megjelent írást követően Gondát letartóztatták, majd az ügyészség megállapította, hogy ártatlan. Ezután a karolinás dolgozó beperelte a lap kiadóját személyhez fűződő jogok megsértéséért. A per legutóbbi tárgyalásán került szóba – a cikk dimenzióit tekintve nagyon is érthetően – a politikai motiváció kérdése. A beidézett tanú, a rovat vezetője a következőképpen érvelt: nincs szó politikai motivációról, véletlen, hogy épp a választások idejére gyűlt össze az anyag, és ha bármelyik újságíró felismert volna a rendőrségi (!) videón egy közeli, távolabbi havert, barátot, rokont, akkor arról írt volna cikket, bárki legyen is az, a foglalkozását pedig ugyanúgy kiírnák a főcímbe, ez megszokott formula. Hm. Akkor legyek én Korányi Emil gumis, hogy is kezdődne a cikk? Főcím: „A Defekt Kft. szerelője az ostromlók között”. Vagy egy másik esetben így folytatódhatna az írás: „a Tan Kapuja Buddhista Főiskola testnevelő tanára, Kulhanek Péter, aki még 2000-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés-rekreáció szakán csoporttársa és jó barátja volt Mezei Richárdnak – Szeged városi sportigazgatójának –, részt vett a székház ostromában, de mindenképp a közelében meditált”. Ezek szerint semmi politikai attitűd. Szerintem teljesen világos érvelés.

Előző sztori

A Liget és a fürdő

Következő sztori

Ellentétes szakértői vélemények a szegedi börtönőr ügyében

Legutóbbi hasonló cikkek