Alternatív színházi fesztivál: metamorfózis

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Zsinagóga, JATE Klub és a Csillag börtön

A régi zsinagóga kertjében tartott sajtótájékoztatót a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) hétfőn délelőtt. A régió legnagyobb alternatív színjátszásával foglalkozó közösségének vezetői az idén július 23-27. közötti THEALTER fesztivál – amely még 1991-ben indult útjára – programjait és az egyesület arculatváltását ismertették.

Metamorphosis. Az idei év fesztiváljának sokat sejtető alcíme ez, hiszen a 2008-as év mind a MASZK Egyesület, mind pedig a THALTER fesztivál életében egyaránt az átváltozás éve. Többek között erről is beszélt portálunknak Balog József, a MASZK Egyesület elnöke, a THEALTER fesztivál művészeti vezetője.

Két új fesztiválrész

„Az idei esztendőben két nagyon fontos területen változtattunk. 2002 óta rendezzük meg az Alternatív és Független Színházak Szövetségével együtt a Szegedi Alternatív Színházi Szemlét (SZASZ). Úgy éreztük azonban, hogy az előválogatás és a zsűriztetés nem használt a fesztiválnak, ezért 2008-tól önállóan képzeljük el a szervezést (a SZASZ Debrecenbe költözik). De a metamorfózis a THEALTER struktúráját is érinti, hiszen a rendezvény két új fesztiválrésszel is bővül” – mondta el az egyesület elnöke, majd a mellette ülő két fiatal munkatársának adta át a szót.

Benkő Imola Orsolya, a Maszkaland gyermek és ifjúsági program vezetője olyan eseményeket szervez július 23. és 27. között, ahol interaktív játszóház, alkotóműhely, zene és tánc, illetve gyermekelőadások szórakoztatják majd az ifjú, 10-17 éves korosztályt.

Külföldi fellépők is érkeznek

Czene Zoltán, a Szegedi Egyetemi Színház rendezője pedig arról beszélt, hogy idén a JATE Klubban vehetnek majd részt az érdeklődők az első Ekisfeszt Akadémia rendezvényein, melynek része egy színházi kisesszé-írói pályázat is. Ami a THEALTER programjait illeti, a szervezők elmondták, hogy a MASZK menedzsmentjében három előadás készül. Compagnie József Trefeli: OOOrpheus, Döbrei Dénes-Varga Henrietta: Csend-ért, s a már ötödik éve rendszeresen fellépő Urbán András Társulata a Turbo Paradiso darabjával varázsol majd. A tervek szerint a vendégek közt szerepelhet Pintér Béla és Társulata, Czeizel Gábor rendezésében pedig színpadra kerül az Ádám, ÁDÁM és Ádám című produkció. Menszátor Hérez Attila egy monodrámát játszik majd, a Hetek Csoportja és az Aradi Kamarszínház Rudolf Hess Tízparancsolatával fogja visszhangozni néma csendjét a zsinagóga falai közt. Számos külföldi fellépő is megmutatja színpadi tudását, sőt, idén a Szegedi Fegyház és Börtön falai között is állni fog egy színpad. A szegedi származású Anger Zsolt rendezésében, Pogány Judit szereplésével a Pedig én jó anya voltam…című darabot mutatják be a Csillagban.

Előző sztori

Neonomád

Következő sztori

Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt