Gazdaság

A világ autóbontó szervezetei tanácskoznak Szegeden

A világ autóbontó szervezetei tanácskoznak Szegeden

2008. május 22., csütörtök
A világ autóbontó szervezetei tanácskoznak Szegeden

Pénteken kezdődik a Gépjárműbontók Világtalálkozója (Egara) Szegeden tájékoztatott csütörtökön a rendező Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE) képviseletében a főszervező.

Stangl Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos konferencia szakmai szervezetei az EU-tagállamokon kívül Ausztráliából, Japánból érkeztek a Tisza-parti városba. A tanácskozás fő témája az autók újrahasznosítása, a balesetek megelőzése, a gépjárműbűnözés visszaszorítása és a környezetvédelem. A GOE ügyvezetője Rusznák András az MTI-nek elmondta: elméleti tanácskozás és gyakorlati bemutató, szakmai kiállítás egyaránt színesíti a programot.

A Roncsból új autó nemzetközi konferencia lényegében azokat az EU-elvárásokat járja körül, amelyek szerint néhány éven belül 95 százalékban kellene újrahasznosítani a roncsautókat mindehhez azonban szabályozott és legális keretek szükségesek, mert minden más megoldás csak a gépjárműbűnözést növeli. Európa más országai jóval megelőzik Magyarországot, Dániában és Hollandiában például az állam is támogatja a bontást tette hozzá a szakember.

A regisztrált bontókban Magyarországon csaknem 60 ezer autót dolgoznak fel évente, míg a nem regisztrált helyeken nyersanyagként ugyanennyit vesznek át. Egyelőre ezen autók 65 százalékát dolgozzák fel gépi erővel, ami jóval elmarad az unió által elvárt szinttől, ezért nagy szükség van a kézi bontókra is.

Az új szabályozás által a bontott alkatrészek áramlása ellenőrzötten történne, a hulladék kezelése pedig, a mainál sokkal hatékonyabb lenne.

A bontott gépkocsik és alkatrészek illegális kereskedelme évente Magyarországon csaknem 60 millió forintos kárt okoz. Emellett a mainál szervezettebb és megfelelő keretek közé terelt gépjárműbontás a környezetvédelem, a közlekedésbiztonság, a bűnmegelőzés összefüggéséiben évente több mint 150 milliárdos költségvetési pluszbevételt eredményezhetne mondta a szakember.

A kétnapos világtalálkozó alkalmával rendezik meg az Egara hivatalos közgyűlését is és ezzel párhuzamosan, a nagyközönségnek is kínálnak látnivalót. Lesz például autóbontó-verseny, várhatóan a legújabb technológiák megismertetésével, de a szórakoztatás mellett a fő szakmai cél a bontott anyagok szelektív gyűjtésének, tárolásának bemutatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.