A világ autóbontó szervezetei tanácskoznak Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken kezdődik a Gépjárműbontók Világtalálkozója (Egara) Szegeden tájékoztatott csütörtökön a rendező Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE) képviseletében a főszervező.

Stangl Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos konferencia szakmai szervezetei az EU-tagállamokon kívül Ausztráliából, Japánból érkeztek a Tisza-parti városba. A tanácskozás fő témája az autók újrahasznosítása, a balesetek megelőzése, a gépjárműbűnözés visszaszorítása és a környezetvédelem.
A GOE ügyvezetője Rusznák András az MTI-nek elmondta: elméleti tanácskozás és gyakorlati bemutató, szakmai kiállítás egyaránt színesíti a programot.

A Roncsból új autó nemzetközi konferencia lényegében azokat az EU-elvárásokat járja körül, amelyek szerint néhány éven belül 95 százalékban kellene újrahasznosítani a roncsautókat mindehhez azonban szabályozott és legális keretek szükségesek, mert minden más megoldás csak a gépjárműbűnözést növeli. Európa más országai jóval megelőzik Magyarországot, Dániában és Hollandiában például az állam is támogatja a bontást tette hozzá a szakember.

A regisztrált bontókban Magyarországon csaknem 60 ezer autót dolgoznak fel évente, míg a nem regisztrált helyeken nyersanyagként ugyanennyit vesznek át. Egyelőre ezen autók 65 százalékát dolgozzák fel gépi erővel, ami jóval elmarad az unió által elvárt szinttől, ezért nagy szükség van a kézi bontókra is.

Az új szabályozás által a bontott alkatrészek áramlása ellenőrzötten történne, a hulladék kezelése pedig, a mainál sokkal hatékonyabb lenne.

A bontott gépkocsik és alkatrészek illegális kereskedelme évente Magyarországon csaknem 60 millió forintos kárt okoz. Emellett a mainál szervezettebb és megfelelő keretek közé terelt gépjárműbontás a környezetvédelem, a közlekedésbiztonság, a bűnmegelőzés összefüggéséiben évente több mint 150 milliárdos költségvetési pluszbevételt eredményezhetne mondta a szakember.

A kétnapos világtalálkozó alkalmával rendezik meg az Egara hivatalos közgyűlését is és ezzel párhuzamosan, a nagyközönségnek is kínálnak látnivalót. Lesz például autóbontó-verseny, várhatóan a legújabb technológiák megismertetésével, de a szórakoztatás mellett a fő szakmai cél a bontott anyagok szelektív gyűjtésének, tárolásának bemutatása.

Előző sztori

Nemzetiségi Napok kezdődtek Szegeden

Következő sztori

Zenei szendvics – a Szegedi Szimfonikus Zenekar a MüPában