Világtükör

Nicolas Sarkozy a migrációról: Orbán Viktort sokan bírálták, de egy év múlva tíz ország követte a példáját

Nicolas Sarkozy a migrációról: Orbán Viktort sokan bírálták, de egy év múlva tíz ország követte a példáját

2018. november 6., kedd
Nicolas Sarkozy a migrációról: Orbán Viktort sokan bírálták, de egy év múlva tíz ország követte a példáját

Egész Franciaországban nagy esemény, ha a volt köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy interjút ad, most a Le Point hetilapnak nyilatkozott. A szó valódi értelmében nagyinterjút adott, mind hatásában, mind terjedelmében - 16 oldalon kérdezte négy újságíró. Az V. köztársaság (tehát az elmúlt 60 év) egyik legkiválóbb konzervatív politikusa kifejti véleményét a világpolitika és az európai politika legfontosabb kérdéseiről, és persze Macronról is. A volt köztársasági elnök rendkívül pozitívan beszél a magyar miniszterelnökről, Orbán Viktorról.

Angela Merkel migránspolitikáját bírálja Sarkozy az interjúban, és arról beszél: Orbán Viktort sokan bírálták, amikor nem engedte be az országába a migránsokat, amikor kerítést emelt, viszont egy év múlva már tíz másik ország követte a példáját. Miközben azt mondták, ne legyen határkerítés, Brüsszel Erdogannak pénzt ad azért, hogy legyen kerítés, ne engedje ki a migránsokat. A Jobbikra utalva Sarkozy azt mondja, hogy Orbán Viktor fő ellenfele Magyarországon a szélsőjobb. Európa válsága kapcsán a volt köztársasági elnök megjegyezte, hogy "

még csak az elején vagyunk, és abból, ami ránk vár, abból még semmit sem láttunk

". Leginkább a brexitet emeli ki, azt, hogy miközben Európa második legnagyobb gazdaságát veszítjük el, "

bennünket csak egy dolog érdekel: a válás feltételei

", és fel se tesszük azt a kérdést, hogy elkerülhető a válás. "

Meggyőződésem, hogy igen

" - összegzi álláspontját Nicolas Sarkozy. Azt is hozzáteszi, hogy a britek elégedetlenek azzal, ahogy Európát ma irányítják. Az európai uniós választásokról kifejti, hogy az igazi cél egy új európai uniós szerződés lenne, amely a jövő szempontjából gyökeresen megváltoztatná a játékszabályokat. Így aztán a briteknek is el lehetne mondani, hogy "

visszautasítottátok, hogy a régi, öreg EU-val együttműködjetek, most építsük fel együtt a jövőt

". Kevesebb, de jobban látható európai uniós hatáskörökkel. A demokrácia válságával kapcsolatban úgy látja, hogy hibás az "egyenlőség" szó értelmezése, mert az "egyenlősdiséghez", az "egalitárizmushoz" és a "kiegyenlítéshez" vezet, ennélfogva a vezető szerep is kifogásolandó, sőt, illegitimmé válik. Ehhez képest egy ország irányításához kell egy vízió, egy vezető, aki ezt megtestesíti, és időre is szükség van. A mai demokratikus berendezkedés nem ad megfelelő időt, nem tolerálja a vezető szerepet, amely a rosszul értelmezett egyenlőség (egyenlősdi) miatt nem minősül legálisnak. Ez hiba. Sarkozy álláspontja lényegében üzenet a teljes bukott szocialista-liberális politikai elitnek, hiszen azon az oldalon már régóta nincs sem vízió, sem karizmatikus, hiteles vezető, sem Franciaországban, sem - mondjuk - Nagy-Britanniában, de persze Magyarországon sem.

Migránsválság: még semmit sem látunk abból, ami ránk vár

A migránsválságról elmondta, hogy még semmit sem láttunk abból, ami ránk vár. A migránskérdés nem rendezhető egy ismeretlen (európai uniós) politikussal, akinek nincs legitimitása. Sarkozy itt arra gondolhat, hogy az európai bizottság soha meg nem választott politikusainak, biztosainak, vezetőinek nincs a néptől kapott felhatalmazásuk arra, nincs legitimitásuk ahhoz, hogy ebben a kérdésben döntsenek.

A radikális iszlám ellen harcolni kell

Egy, az európai belügyminiszterekből álló európai kormánynak kellene ebben dönteni, akik választanának maguk közül egy elnököt demokratikus módon, és ezt be kellene kapcsolni a Frontex munkájához. A radikális iszlamizációval kapcsolatban kifejtette, hogy "

a szélsőséges iszlámmal nem folytatunk párbeszédet, hanem harcolunk ellene

". Nem fogadható el a nők másodrangú állampolgárrá történő minősítése, az integráció megtagadása és annak elutasítása, ami nekünk a legfontosabb. Ebben a kérdésben "

még mindig túlságosan naivak és gyengék vagyunk

". Az olasz miniszterelnök-helyettessel, Salvinivel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet a volt köztársasági elnök, hogy be kellene fejezni a populizmus emlegetését, és meg kellene érteni az olasz nép dühét és frusztrációit, és azokat pozitív energiává átalakítani. Egy esetleges olasz pénzügyi válság egész Európára rossz hatással lenne.

(Origó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.