A legátfogóbb megállapodásra van szükség Nagy-Britanniával

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

A lehető legszélesebb körű és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között, hogy a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok akadálymentesek maradjanak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. Tovább »

Egyre nő a Brexit-tárgyalások menetével elégedetlen britek aránya

2017. augusztus 7., hétfő · Hozzászólok

Egyre nő az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya. Az ORB International hétfőn ismertetett közvélemény-kutatása szerint 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával. Tovább »

Brexit – Szakértő: nem valószínű, hogy elfogadják a EU-állampolgárok jogaira tett brit javaslatot

2017. július 19., szerda · Hozzászólok

Az Európai Unió szemszögéből minden elfogadhatatlan, ami jogszűkítést jelent, ezért nem valószínű, hogy elfogadják az uniós állampolgárok jogaira tett brit javaslatot – mondta Egedy Gergely történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerdán az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Tízmilliárd eurós lyukat üthet a Brexit az EU büdzséjén

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene – közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos szerdán az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló bizottsági vitaanyag bemutatásakor. Tovább »

Merkel: az Európai Unió jövője fontosabb a Brexit-tárgyalásoknál

2017. június 22., csütörtök · Hozzászólok

Fontosabb az Európai Unió huszonhét bennmaradó tagállamának közös jövője az Egyesült Királysággal folytatott kiválási tárgyalásoknál, ennek kell a figyelem középpontjában állnia – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az uniós vezetők csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján. Tovább »

Lázár János a Kormányinfón: Magyarország visszautasítja migránsfalvak létrehozását Kelet-Európában (FRISSÍTVE)

2017. június 22., csütörtök · 3 hozzászólás

Lázár János

A vidéki MSZP-sek között sok Czeglédy-típusú ember van – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Az EU sok olyan dologba beleszól, amelyet a tagállamok szintjén jobban lehetne kezelni

2017. május 30., kedd · Hozzászólok

robert_goebbels001kf

Szegeden járt Robert Goebbels volt luxemburgi külügyi államtitkár, a schengeni szerződés egyik aláírója, aki előadása előtt interjút adott hírportálunknak. Elfogadja a britek kilépését, de úgy látja, az európai országok csak összefogva képviselnek gazdasági erőt. A szocialista politikus a nagyobb uniós integráció híve, akkor is támogatná, ha ebben néhány ország nem kíván részt venni. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az Európai Bizottság gyakran fölöslegesen szól bele nemzeti hatáskörben megoldható kérdésekbe. Szerinte a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali radikálisok ugyanazt akarják, de megoldásaik rosszak. Kifejtette álláspontját egyes európai szocialista pártok népszerűségének csökkenésével kapcsolatban, nem rejtve véka alá a francia elnökválasztáson vesztes jelöltről alkotott véleményét. Interjúnk még a manchesteri terrortámadás előtt készült. Tovább »

Brexit – Szakértő: politikai marketing a pénzügyi kötelezettségekről szóló vita

2017. május 21., vasárnap · Hozzászólok

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint csupán politikai marketing Nagy-Britannia Európai Unióval szembeni pénzügyi kötelezettségeiről szóló vita, ugyanis lehet tudni, mennyit kell fizetnie a brit kormánynak az EU-tagság megszűnése után. Tovább »

Brexit – Parlamenti jelentés: nem biztos, hogy csökkenti a bevándorlást a szabad mozgás megszüntetése

2017. március 6., hétfő · Hozzászólok

A brit törvényhozás felsőházának illetékes bizottsága szerint egyáltalán nem biztos, hogy az EU-n belüli szabad mozgáshoz fűződő jog nagy-britanniai érvényesítésének megszüntetésével érdemben csökken majd a nettó bevándorlás a brit EU-tagság megszűnése után. Tovább »

Brexit – Kutató: folyamatosak a tárgyalások az EU jövőjéről

2017. március 5., vasárnap · Hozzászólok

Jelenleg is folyamatosak a tárgyalások az Európai Unió jövőjét illetően, különböző koncepciók vannak az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről és az az utáni folytatásról is – erről beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában a Századvég Alapítvány kutatója. Tovább »

Módosítások nélkül véglegesítette a brit alsóház a felhatalmazást a Brexit elkezdésére

2017. február 9., csütörtök · Hozzászólok

A várakozásoknak megfelelően módosítások nélkül, kényelmes többséggel véglegesítette szerdán a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához szükséges felhatalmazást, amelyet a kormánynak kellett kérnie a törvényhozóktól a brit legfelsőbb bíróság múlt havi döntése alapján. Tovább »

A londoni parlament még az EP előtt szavazhat a Brexit-megállapodásról

2017. február 7., kedd · Hozzászólok

A londoni törvényhozás két háza szavazhat a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről kötendő majdani megállapodásról, még mielőtt az egyezmény az Európai Parlament (EP) elé kerülne – mondta kedden a londoni alsóházban a brit kormány illetékese. Tovább »

Brexit – Megkezdték a kilépési folyamat elindításához szükséges parlamenti határozat vitáját

2017. január 31., kedd · Hozzászólok

Megkezdődött kedden a londoni parlament alsóházában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges ahhoz, hogy hivatalosan elindítsák a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. Tovább »

Theresa May: az Egyesült Királyság nem marad az EU egységes belső piacának tagja

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

theresa_may

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az EU-ból, de a brit kormány “a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést” kívánja elérni az uniós belső piachoz egy szabadkereskedelmi megállapodás elérésével. Tovább »

Theresa May: Nagy-Britannia nem “részlegesen” lép ki az EU-ból

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

A Downing Street által előzetesen ismertetett részletek szerint Theresa May brit miniszterelnök leszögezi a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról tartandó keddi beszédében, hogy Nagy-Britannia nem csupán “részlegesen” távozik majd az Európai Unióból. Hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy London olyan feltételekre törekszik, amelyek a lehető legszabadabb kereskedelmet teszik lehetővé az EU-val. Tovább »

Az Európai Unió egzisztenciális válságban van

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

europai_unio_zaszlo

Az Európai Unió tavalyi évét értékeltük Pelle Anitával, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának Jean Monnet Chair címmel kitüntetett docensével. Az oktató szerint a közösség komoly kihívásokkal küzd meg a következő években, reagálni kell a világ változásaira. Egyelőre azonban nem látszik határozott irány, csak egy helyben toporgás. Ennek egyik lenyomata a brexit, azaz a Nagy-Britannia kilépése az unióból. Szóba került az Európai Unió Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezménye, az EU-hadsereg terve, a viszony Putyin Oroszországával és Trump Amerikájával. Foglalkozni kell az új technológiát alkalmazó cégekkel, mint a Facebook, az Uber, vagy az Amazon – működésük szabályozásában jelentős szerep hárulhat az Európai Bizottságra. A megoldandó feladatok és a nehézségek sokasága ellenére Pelle Anita mégis bízik abban, hogy az európai közösség képes megbirkózni a jövő kihívásaival. Tovább »

Így látják politikai elemzőink az elmúlt évet és a következőt – három név, három vélemény

2016. december 29., csütörtök · 5 hozzászólás

Illegális bevándorlás - A debreceni menekülttábor

2016-ban talán még a szokásosnál is több olyan politikai esemény történt, amelyre évek múlva is emlékezni fogunk, elég csak Donald Trump elnökké választására, vagy a brexitra gondolnunk. Három politikai elemzőt, kutatót – Orbán Balázst, Mráz Ágoston Sámuelt és Kiszelly Zoltánt – kérdeztünk az eltelt egy esztendőről, illetve a következőben várható tendenciákról. Tovább »

Orbán: Magyarország nem büntető jellegű, hanem fair Brexitben érdekelt

2016. december 13., kedd · Hozzászólok

Orbán Viktor

Magyarország nem büntető jellegű, hanem “fair Brexitben” érdekelt – mondta Orbán Viktor kormányfő a Michel Barnier-vel, a Brexit uniós főtárgyalójával folytatott keddi budapesti megbeszélésén, amelyről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t. Tovább »

Theresa May: a brit kormány tavasszal kezdeményezi a csatlakozási törvény hatályon kívül helyezését

2016. október 2., vasárnap · Hozzászólok

A brit kormány tavasszal kezdeményezi a parlamentben annak az 1972-ben kelt törvénynek a hatályon kívül helyezését, amelynek alapján Nagy-Britannia csatlakozott az európai közösséghez – mondta egy vasárnapi lapinterjúban a brit miniszterelnök. Tovább »

NGM-államtitkár: fontos, hogy megőrizzük az eurózónán kívüli EU-tagállamok érdekérvényesítési képességét

2016. szeptember 26., hétfő · Hozzászólok

Az euróövezeten kívüli EU-tagállamok egyetértenek abban, hogy fontos megőrizni a brit népszavazás előtti közös érdekérvényesítési képességet – mondta el az MTI-nek Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, miután hétfőn Varsóban az érintett országok képviselőivel egyeztetett. Tovább »

Brexit: a jó magyar szakemberekre mindig lesz igény, a „járulékvadászok” mehetnek haza

2016. augusztus 16., kedd · Hozzászólok

brit_eu_zaszlo

Egy ország, amely gazdasági okokra hivatkozva elválik legfontosabb export- és importpartnerétől. Nagy Britannia egyszerre jelenti az ott élőknek az ipari forradalom által átalakított vidéket és a multikulturális Londont, a magyarok számára pedig a Big Bent és a külföldi munka lehetőségét. Kiss Gábor Dávid közgazdásszal arra kerestük a választ, hogy ez a kép mennyiben fog átalakulni a brexit hatására. Tovább »

Brit miniszterelnök: a Brexit előkészületei megkezdődtek

2016. július 27., szerda · Hozzászólok

Az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépése megindult, de mindkét félnek időre van szüksége a kilépés legmegfelelőbb módozatának megtalálására – mondta Theresa May brit miniszterelnök az olasz kollégájával, Matteo Renzivel tartott római találkozót záró sajtótájékoztatón szerdán.
Tovább »

Következő oldal »