Vélemény

Nekem a Balaton a Riviéra… Vagy többé már nem?

Nekem a Balaton a Riviéra…  Vagy többé már nem?

2010. március 4., csütörtök
Nekem a Balaton a Riviéra…  Vagy többé már nem?

„Nekem a Balaton a Riviéra, napozni ott szeretek a homokon”- jól ismert dallam mindenkinek. De a Balaton kapcsán újabb hírek röppentek fel, (mégpedig nem a zene kapcsán) amely szerint drágul. Eddig sem a legolcsóbb helyek közé tartozott, sőt. De mi lesz ezután?

A legújabb változtatások szerint az IFA, azaz az idegenforgalmi adó utáni támogatás, ún. költségvetési kiegészítés megfeleződik: eddig minden befizetett 1 Ft után 2 Ft-ot fizetett vissza az állam. Idén már csak egyet ad vissza az önkormányzatoknak, és ez a támogatásbeli változtatás 1,5 milliárd forintnyi bevételkiesést jelent. Ezt úgy szeretnék orvosolni, hogy emelik a helyi parkolási díjakat, strandbelépőket vagy a vendéglátók bérleti költségeit a magyar tengernél. Így egy átlagos nyaralás összköltsége 10-15 %- kal drágulhat. Számos szakértő megszólalt az ügy kapcsán: közös félelmük az, hogy kevesebb lesz a magyar vendég. Ezt a kényszerlépést a hozzáértők is óriási hibának említik meg; jogosan, de ezzel nem fogják a hazai vendégeket ide csalogatni. Már évekkel ezelőtt is számos olyan műsort jelent meg, amely kifogásolta a Balaton drágaságát, és ezzel párhuzamosan árkalkulációt végzett valamely külföldi desztinációba, összehasonlításképp. Már most ez szükségtelen jelen esetben, a helyzet tarthatatlan. Viszont az érintettek pozitívak, bíznak az ügy felülvizsgálatában. A pénzügyminisztériumban is hatalmas ellenkezést váltott ki az, hogy az idegenforgalmi adót megemelték, amennyire csak a törvényben maximálisan megengedett. Hévízen még a 70 évesek is kötelesek idegenforgalmi adót fizetni. Felháborító. Balatongyörök az emelések áramában mégis úgy döntött, hogy nem lesz drágulás náluk, mivel gondolnak a magyar vendégek megtartására is. A jövőben pedig meglátjuk, hogy igaz lesz-e a dal további része: „Nekem a Balaton a Riviéra, ettől nem tántorít el a tél, a fagy.” Legrosszabb esetben nem lesz mit tenni, mint ezt a kis hangulatos dalocskát lefordítani, mégpedig németre… Mert a magyar vendégek inkább idegen vizekre eveznek, a hazai helyett…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.