Elindult Szegeden is a Járókelő – köztéri problémákról megoldáskereséssel

2015. december 22., kedd · 11 hozzászólás

capture-20151221-102706

Kátyús utak, sártenger, netán omló vakolat? Ha ilyen lát Szegeden, immár a Járókelőnek is jelezheti, ők felkeresik az adott problémával a megfelelő hivatalt vagy hatóságot, és megpróbálnak lépni az ügyben. Az önkéntesek célja a folyamatok felgyorsítása, hogy ne kelljen éveket várni mondjuk egy kátyúzásra. Szóval „ha megosztod, megoldod” – ilyen egyszerű is lehet. Tovább »

Hogyanok és mikéntek

2013. november 11., hétfő · 12 hozzászólás

Az előző blogjaimban megosztottam pár alapvető gondolatot és lehetőséget Szeged városának fejlesztését illetően, azonban úgy érzem, hogy ez irányú terveim kivitelezésének módja és feltételei, mélyebb magyarázatra szorulnak. Pontosan ezért eheti témám az említett tervek konkrét megvalósításának feltételeit és mikéntjét hivatott feltárni. Tovább »

Léleknyomok

2011. október 29., szombat · Egy hozzászólás

Nemhogy szólni, szuszogni sem mert. Érezte a vastag fájdalmat, az ütemes zihálást, amely, épp, mint a görcsös feszítés lent, szép lassan egyetlen, hosszan kitartott rezgéssé változott. Nem tudta még, hogy a vörös mag fehér sebe az élet karcolása lesz, s reggel, miután a fiú távozik, az a halványpiros folt a lepedőn, szüzességének leszakadt tükre, egy lélek lábnyoma.
Tovább »

Kommentár a hiányzó szegedi koncepcióhoz

2011. október 20., csütörtök · 7 hozzászólás

Az épülő Árkád miatt a belvárosi kereskedők tüntetéssel, petícióval hívták fel a városvezetés figyelmét arra, hogy könnyen elnéptelenedhet a város. Ügyükkel szerdán bizottsági ülésen foglalkoztak, ahol döntés született egy belvárosi koncepció kidolgozásáról, amely a kiskörúton belüli arculatot, kereskedelmi, szolgáltatói megjelentést hivatott majd megjelölni.
Tovább »

Gőzölgő Tisza

2011. október 18., kedd · 8 hozzászólás

gozolgotisza01_pb Aki a szokásos reggeli rohanásban pár pillanatra körül tud nézni, időnként kifejezetten érdekes dolgokat láthat. A hirtelen erős lehűlés, a reggeli fagypont körüli hőmérséklet és a Tisza vizének a levegőétől még jócskán eltérő hőmérséklete következtében a víz felszínén gejzíreket megszégyenítő gőzfelhő alakult ki.
Tovább »

Szeged és a visszakacsintó 50-es évek

2011. augusztus 15., hétfő · 2 hozzászólás

Nem akarok a médiatörténet gödrébe zuhanni, itt a felszínen is épp elég a kosz és a sötétség. Viszont felettébb beszédes, hogy mióta egy gaz náci felismerte, micsoda propagandalehetőség van abban, ha a kisebb-nagyobb hazugságokra, ördögi ideológiákra ráhúzzuk Justicia ruháját, azóta ez az öltöztetősdi csak még körmönfontabb lett. Tovább »

A blogok és a kommentek megmenekültek

2011. július 2., szombat · 41 hozzászólás

Az emberi méltóság védelméről, a gyűlöletbeszéd tilalmáról, valamint a kiskorúak védelméről szóló egyes alapjogi minimumszabályok péntektől a nyomtatott és az internetes sajtóra is alkalmazhatóak – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szóvivője pénteken az MTI-nek.
Tovább »

Dzsudzsák ma halacska?

2011. június 13., hétfő · Hozzászólok

Egy süllő mondjuk? Aki úszik a tiszta patakban, ugrál, virtuóz mozdulatokkal csípi el a legyeket, rovarokat és ahelyett, hogy ezen utat folytatva egész a forrásig ficánkoljon, inkább önként ráharap egy kövér pecás gyémánthorgára, hogy a milliomos aranykalitkájában éljen tovább. Sokan gondolják így. Pedig szerintem Dzsudzsák döntése sokkal egzaktabb.
Tovább »

Szegedi lakos írásbeli figyelmeztetése Botka Lászlónak

2011. május 23., hétfő · 11 hozzászólás

Én mint szegedi lakos és a polgármester munkáltatója ezennel írásbeli figyelmeztetésben részesítem Botka Lászlót és kabinetjét, mert állításával ellentétben nem képviselik teljes mértékben a város polgárainak érdekeit, megengedhetetlen nyilatkozataikkal, a polgármester városi közgyűlésben mutatott magatartásával nem viselkedik felelős városvezetőként.
Tovább »

Sok hűhó… Szegedért + FOTÓK

2011. február 26., szombat · 2 hozzászólás

szeged_tel_ho_it (06) Fesztiválváros a Tisza partján, a kultúra, az oktatás és a tudomány fellegvára, a művészetek mecénása, a mediterrán Szeged. Egyet is lehet érteni mindezzel, azonban az elmúlt napok időjárása jócskán rácáfolt a legutolsó jelzőre. Lehet, hogy ez zavarta meg a köz- és városi utakért felelős cégeket, bár mindegyiktől tavaly megnyugtató választ kaphattunk az akkor előttünk álló télre: felkészültünk. Igen, de mire is? Az elmúlt napok teljesítményére minden szegedi, sőt már a határon túl is egyetlen egy mondható el: sok hűhó Szegeden… semmiért!
Tovább »

Túladagolás, Tesco és a propaganda

2011. február 6., vasárnap · Hozzászólok

A homeopátiás túladagolós akcióval kapcsolatban jutott eszembe az áldott, független sajtó, és az őt karoló még függetlenebb szakik és civilek köre. És most csak szárazon, minden ilyen-olyan meggyőződést, berögzült ideológiát, tudományosan alátámasztott „tényt” mellékelve, csak úgy, hanyagul tekintettem a propagandára, ami nélkül – tudjuk mi azt nagyon – minden hasonló önigazolás-kényszer impotens marad.
Tovább »

Akik átláttak a felhőkön

2011. január 4., kedd · Hozzászólok

Ahogy arról portálunk egy szép, színes cikkben már beszámolt, kedden délelőtt jelentős mértékű napfogyatkozást figyelhettünk meg. Bár a híradások arról szóltak, hogy Szegeden valami tejfehér „sötétség” akadályozta a polgárokat abban, hogy e különleges szépségű égi jelenségben gyönyörködjenek, akadtak olyanok, akik sok éves meditációk és jógagyakorlatok miatt más dimenziókat is meg tudnak mozgatni, így nekik holmi felhőhab nem okozott akadályt (a Buddha-szint közelében állók még szobán keresztül is megpillanthatták a jelenséget).
Tovább »

Éhhalálba küldte a delmagyar.hu bloggere a Fideszt

2010. szeptember 27., hétfő · 4 hozzászólás

Pártatlanságát és tisztességes tradícióit emlegeti ám a helyi napilapunk, ámde egy érdekes blogbejegyzésben hasba szúrta magát. Nyomdafestéket épphogy csak elbíró személyeskedést engedett meg magának a DM-blogger kollega, ami talán még burkoltan gyűlöletkeltésre is okod adhat, hiszen egy konkrét csoportot, jelen esetben a kormánypárt, a Fidesz helyi közösségét kívánja, küldi az éhhalál küszöbére. Nézzük csak!
Tovább »

Hogyan tovább, Jobbik? (2. rész)

2010. augusztus 23., hétfő · 2 hozzászólás

Az előző két bejegyzésemben – Hogyan tovább, Jobbik (1. rész), valamint a Hogyan tovább, Jobbik (1. rész) – reakció a hozzászólásokra azon véleményemnek adtam hangot, hogy a Jobbik valószínűleg a kormányzó pártokat támadja majd a jövőben, hiszen – már amennyiben a Fidesz-KDNP jó irányba viszi az országot – csak így tudja megtartani, vagy esetleg növelni az országgyűlési választásokon kialakult szavazótáborát.
Tovább »

Made in Szeged

2010. augusztus 14., szombat · Hozzászólok

Emlékszem, óvodás korunkban, a hazai matchbox mánia csúcspontján, az számított elfogadható, versenyképes kocsinak, melynek alumíniumötvözet hasán a „Made in England” felírat volt olvasható. Én még abban a korban nőttem fel, mikor a hongkongi modellekkel csak elvétve találkozhattunk a játékboltok polcain. Még nem tudtunk folyékonyan olvasni, de ezt a pár szót el tudtuk olvasni és le is tudtuk fordítani magyarra. Még azt is értettük, hogy a következő szöveg a „by Lesney”, azt jelenti, hogy az adott, zanzásított autócsodát a Lesney Products & Co Ltd. nevű cég gyártotta Angliában. Ez épp elég információ volt.
Tovább »

„Vidd haza a kapufát!”

2010. augusztus 9., hétfő · 18 hozzászólás

Előre bocsátom, élek-halok a szegedi csapatokért. Több tízezer kilométert utaztam annak idején a röplabdásokkal, mint sportvezető és mint szurkoló. De Külső-Ferencvárosban születtem, itt éltem le életem első felét. A hatvanas években a grundokon és az utcákon alanyi jogon lett minden kissrác Fradi szurkoló. S habár a mai Fradiból kapásból öt nevet sem tudok felsorolni, mégis a zöld-fehérek eredményét vizslatom hétfő reggel a Nemzeti Sportban.
Tovább »

Hogyan tovább, Jobbik? (1. rész) – reakció a hozzászólásokra

2010. július 21., szerda · 11 hozzászólás

Azt sejtettem, hogy a tegnapi bejegyzésem számos Jobbik-tagnál, illetve -szimpatizánsnál kiveri a biztosítékot, amiatt azonban csalódott vagyok, hogy az általam leírtakhoz kevés érdemi hozzászólás érkezett, és – tisztelet a kivételnek – a kapcsolódó ellenvélemények feltüntetése helyett főként a személyemet támadták. Ezekre azonban nem látom értelmét reagálni. Viszont szeretném tovább részletezni a témát, bízva abban, hogy ezáltal talán érthetőbb lesz az, amire valójában gondoltam.
Tovább »

Hogyan tovább, Jobbik? (1. rész)

2010. július 20., kedd · 40 hozzászólás

A Jobbik Magyarországért Mozgalom – minden kétséget kizáróan – óriási sikereket ért el a 2006. évi országgyűlési választások óta. Míg négy éve a MIÉP-el közösen indulva csupán 2,20%-ot ért el, addig a 2009-es Európai Parlamenti választásokon 14,77%-ot, a 2010-es országgyűlési választásokon pedig 16,67%-os választói felhatalmazást kapott. A radikális párt lendülete azonban – egyáltalán nem meglepő módon – megtörni látszik.
Tovább »

Mondatok rólunk

2010. június 22., kedd · 3 hozzászólás

A Facebook-on van egy „Honnan tudod, hogy magyar vagy” nevű oldal. Igazán érdekes, még akkor is, ha az ott összegyűjtött nemzeti jellemzőinket fel-felvillantó mondatok néhol erőltetetten hatnak, néhol meg egyszerűen baromságnak. Maga az, hogy egy mondattal kifejezhetjük kultúránk, társadalmunk egy-egy szeletét izgalmas játék. És nemcsak játék…
Tovább »

Szlovákia is választott

2010. június 17., csütörtök · Hozzászólok

Két hónappal a magyarországi választások után Szlovákiában is a szavazóurnák elé járultak a választópolgárok. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szlovák választások a magyarok szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírtak, hiszen a kérdés arról is szólt, hogy vajon folytatódik-e az elmúlt években szomorú gyakorlattá vált magyarellenes politika – amit mind a felvidéki magyar lakossággal, mind pedig a magyar állammal szemben megtapasztalhattunk – vagy esetleg új irányt vesznek a magyar-szlovák kapcsolatok.
Tovább »

Vuvuzela, a dél-afrikai karikásostor + VIDEÓ

2010. június 16., szerda · Hozzászólok

Darázsfészekként zúgnak a vb stadionjai a vuvuzelák tömegétől, s ez sokakban visszatetszést kelt, zavart okoz, oly mértékben, hogy még képesek voltak egyesek a tradicionális afrikai hangszer betiltásáért folyamodni. De miért nem lehet mindent a maga helyén elfogadni? A vuvuzela ugyanis hagyományos tehénterelő eszköz, aminek fülsiketítő hangjával még a legjámborabb kérődzőt is a kellő irányba lehetett ösztökélni az afrikai szavannán. S mi lehetett volna annak idején a legcélszerűbb terelőeszköz kishazánkban, mint a karikásostor.
Tovább »

Metál és háború I.

2010. június 7., hétfő · 2 hozzászólás

Az oké, hogy metál, na de MILYEN??? – mondotta régen egy haverom. És különben is – teheti hozzá a laikus – miköze a metálnak a háborúhoz? Az elkövetkező pár alkalommal a zene (konkrétan a heavy metal vagy valamely alfaja) és a történelem összefonódásával kapcsolatban osztanék meg pár gondolatot, egy minisorozat keretében. Csapjunk is a húrok közé!
Tovább »

Következő oldal »