Szórakozás

Orpheus és fából faragott királyfi a Kortárs Balettől + FOTÓK

Orpheus és fából faragott királyfi a Kortárs Balettől + FOTÓK

2012. április 20., péntek
Orpheus és fából faragott királyfi a Kortárs Balettől + FOTÓK

Szegeden április 20-án 19 órától a Nagyszínházban, Budapesten a MÜPA Fesztiválszínházában pedig április 27-én mutatja be legújabb, a Nemzeti Táncszínházzal közös, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon nagy sikerrel debütált produkcióját a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás két részes koreográfiájának címe Stravinsky: Orpheus / Bartók: A fából faragott királyfi.

Orpheus az egyik legösszetettebb mitológiai hérosz, aki lantjával képes volt befolyásolni a Természet rendjét. Még az Alvilág örzőit is meg tudta babonázni, és alászállva megkeresni halott szerelmét, Eurüdikét. Ám a feltételt, mellyel felhozhatta volna az élők közé, nem tudta betartani. Hiszen nem bírta ki, hogy ne nézzen hátra kedvesére a kivezető úton. Bizonytalan volt, hogy követi-e? Vagy türelmetlen a vágytól? Milyen férfiúi erény híján volt a híres lantos?

Stravinsky

balettzenéje éteri hangokon szólaltatja meg a művész pokolbéli utazását. Orpheus:

Horváth M. Gergő

Eurüdiké:

Hortobágyi Brigitta

Halál Angyala:

Zsadon Flóra

Hadész:

Tarnavölgyi Zoltán

Fúriák:

Hajszán Kitti, Szarvas Krisztina, Tóth Andrea

Továbbá:

Czár Gergely, Csetényi Vencel, Fehér Laura, Kiss Róbert, Markovics Ágnes

Balázs Béla történetében a két fiatal szerelme nagyon komoly küzdelmek árán tud csak beteljesedni. A Tündér varázslatával a Természet erői állják útjukat, hogy mindaddig ne lehessenek egymáséi, míg meg nem tisztultak a sok talmi külsőségtől, azoktól, melyek eltakarják igazi értékeiket. Bartók zenéje emeli filozofikus szintre ezt a tanulságos mesét, melyben a fájdalmas önmagunkba nézés útján juthatunk el a legtisztább szerelem eszményéhez. Királyfi: Czár Gergely Királylány: Szarvas Krisztina Tündér: Hajszán Kitti Fabáb: Horváth M. Gergő / Finta Gábor Továbbá: Csetényi Vencel, Fehér Laura, Hortobágyi Brigitta, Kiss Róbert, Májer Gábor, Markovics Ágnes, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra Zene: Igor Stravinsky, Bartók Béla Fény: Stadler Ferenc Video: Zengo Díszlet-jelmez: Bianca Imelda Jeremias Koreográfus: Juronics Tamás A bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül jött létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.