Szórakozás

A Román Kulturális Intézet napja Szegeden

A Román Kulturális Intézet napja Szegeden

2008. szeptember 16., kedd
A Román Kulturális Intézet napja Szegeden

Koncertek, filmvetítés, kiállítás, hagyományos román ételek és borok kóstolója várja a szegedieket a belvárosban szombaton, a Román Kulturális Intézet napján.

A fesztivál célja, hogy ízelítőt adjon a szegedieknek és a városba érkezőknek a nem is oly távoli Nyugat-Románia sokszínű kultúrájáról - mondta

Kimpián Péter

, a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének munkatársa a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón. A program a Dubasii din Branesti folklóregyüttes dobosainak felvonulásával kezdődik Szeged főutcáján. A menettáncot a dobosok műsora követi az Árpád téren, melyben szerepelnek Szeben környéki, bánáti és Timoc-völgyi táncok és a kalusár is, amely ősi pünkösd környéki gyógyító rítushoz kapcsolódik. A folklórbemutató után a kolozsvári Nightlosers együttes lép színpadra. A blues, a dzsessz, a country és az erdélyi népzenei elemeket egyaránt felhasználó muzsikát játszó, román, magyar, német és cigány tagokból álló együttes a véletlen folytán jött létre. A zenészeket 1994-ben meghívták egy kolozsvári blueskocsma megnyitójára, ott az örömzenélés annyira jól sikerült, hogy együtt maradtak, azóta három lemezük jelent meg, s 1996-ban felléptek a Sziget fesztiválon is. Az estet a temesvári Florin Iepan Lugosi, a bukott vámpír című filmje zárja. A dokumentumfilm végigkíséri - az erdélyi Lugoson,

Blaskó Béla

néven született -

Lugosi Béla

életét és pályafutását a klasszikus színpadi alakításoktól a filmvászon Drakula grófjáig, majd 1956-os haláláig. A téren egész nap hagyományos román étel- és borkóstoló, valamint a román turisztikai képviselet standja várja az érdeklődőket. A szegedi fiókintézet székházban a Történelmi román közösségek ma című projekt keretében pedig Képzeltem, alkottam, pingáltam címmel a magyarországi románságot bemutató fotókiállítás nyílik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.