Szeged

Botka László "leszalámizza" kisebb szövetségeseit

Botka László "leszalámizza" kisebb szövetségeseit

Több pártnak sem előnyös a Botkával való szövetség

Kovács György
2024. április 23., kedd
Botka László "leszalámizza" kisebb szövetségeseit

Botka László az elmúlt években számos alku és politikai leszámolás révén Szegeden elérte azt, amire országosan képtelen volt: egyesítette a háta mögött a balliberális pártokat. Az idei választásokra úgy fordulhat rá, hogy már hét párt (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik-Konzervatívok és A Nép Pártján) támogatja őt, azonban kisebb szövetségesei időközben "leszalámizódtak".

Botka László és a jó eséllyel képviselői szék nélkül maradó szövetségesei.
 

 

Mint arról beszámoltunk, Botka László bejelentette a 19 egyéni képviselőjelöltjét, amelynek több mint a felét a DK és az MSZP teszi ki. Jelentős mennyiségű helyet kaptak még a momentumosok, valamint számos Botka közeli civil mellett egy párbeszédes is elindulhat egyéni mandátumért. Szerkesztőségünknek feltűnt, egyéni jelölt nélkül maradt a regnáló városvezetést támogató LMP, Jobbik-Konzervatívok és A Nép Pártján Mozgalom is, amelyek helyi vezetőit megkerestük a kialakult helyzettel kapcsolatban. Van közülük, aki helyet kapott a kompenzációs listán, van aki még egy szimbolikus helyet sem. 

 

Korábban önerőből is bejutottak a közgyűlésbe, már Botka kegyeiben járva sem

A jelen helyzet vizsgálata előtt érdemes röviden visszatekinteni a korábbi ciklusokra is. 2010-ben – a Fidesz-KDNP-n kívül – Botka László ellen még elindult a Jobbik és az LMP, valamint egy Zöld Baloldal nevű szervezet is. A Jobbiktól 3 245 töredékszavazattal Dr. Keresztúri Farkas Csaba, az LMP-től 2 956 töredékszavazattal pedig Szentistványi István jutott be önerőből a szegedi közgyűlésbe. A Zöld Baloldal 984 szavazata kevésnek bizonyult a mandátumhoz.

2014-ben a két ellenzéki párt már polgármesterjelöltet is állított, amin – az akkor még jobbikos – Tóth Péter 3,2 százalékot ért el, az LMP-s jelölt, Málovics György 1,6 százalékot – Ő most a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kiskundorozsmai jelöltje – azonban az egyéni körzetekben sikerült növelniük a szavazatszámaikat, így kompenzációs listán 3 971 töredékszavazattal bejutott a Jobbik színeiben Tóth Péter, az LMP-s Szentistványi István pedig 3 075 szavazattal tudott újrázni. 

Ez a ciklus volt az, ahol az LMP Tanács Esztert tudta delegálni a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságba, aki rendszeresen kritikával illette a városvezetést – végül ezért Botka László elvette a helyét, gyakorlatilag kirúgta onnan.

Botka László 2010-től folyamatosan harcolt az LMP-vel, számtalan alkalommal becsmérelte a helyi és az országos szervezetet is. A polgármesternek visszatérő gondolata és szófordulata volt, hogy az LMP-t át kellene nevezni LÉSZ-nek (vagy LÉP-nek), azaz "Lehet Ész Nélkül Politizálni"-nak. 2016-ban, az akkor még MSZP-s polgármester egy LMP-s belharcot meglovagolva szinte azonnal eltávolította kritikusát, Tanács Esztert a bizottságból. A döntést pitiáner politikai bosszúnak titulálták. Az akkori LMP-s képviselő, Szentistványi István pedig arra hívta fel a jogvégzett Botka figyelmét, hogy fellebbezett a kizárás ellen, azonban sem ez, sem a civilek közgyűlési demonstrációja nem hatotta meg Botka Lászlót. 

Végül a helyi LMP belefulladt saját belharcaiba, feloszlatták a helyi szervezetet, amit 2017-ben újjá alapítottak. Az egyik elnökségi tag akkor lett Fehér Attila, jelenlegi vármegyei elnök, aki akkor még kritikával illette Botka Lászlót. 

Ugyanezen év volt az, amikor Botka László a szocialisták vezetőjeként miniszterelnöki ambíciókat kezdett el dédelgetni, viszont már a megmérettetés előtt elbukott. Hiába próbált nyitni a többi balliberális párt felé – mint végül kiderült – még saját párttársai sem fogadták el maradéktalanul, nemhogy politikai ellenfelei.

Botka Lászlónak az országos zakó után sikerült konszolidálnia helyzetét a többi balliberális párttal, azonban ennek megvolt az ára: négy képviselői helyet is át kellett adnia a DK-nak a 2019-es önkormányzati választásnál – közben a ciklus alatt ez bővült egy DK-s alpolgármesteri címmel, valamint egy ötödik hellyel – amely Botka-Gyurcsány paktumról maga Lauer István számolt be, aki 17 évig dolgozott Botka László mellett képviselőként. A szocialista Lauer István végül független polgármesterjelöltként is elindult Botka László ellen, veresége után azonban visszavonult a politikai színtértől.

Ezen a választáson kapott már Botka embereként lehetőséget – az akkor még jobbikos – Dr. Simon-Fiala Donát, valamint akkori párttársa, Komjáti Zoltán és az LMP-s Fehér Attila, azonban utóbbi két jelölt vereséget szenvedett, listán sem jutott be emberük, így az LMP 2019 óta nem képviselteti magát a szegedi közgyűlésben, Dr. Simon-Fiala Donát Jobbikból való távozásával pedig 2020 óta a Jobbik sem.

A jobbikos Komjáti Zoltán a 2022-es időközi választáson kapott még egy második lehetőséget Botka Lászlótól, azonban Mihálffy Béla után Ruzsa Rolandtól is kikapott, de ekkorra az egykori jobboldali párt, a balliberálisokkal való összefogásnak köszönhetően lényegében már meg is szűnt létezni Szegeden. Több egykori szegedi jobbikos is nyilatkozott lapunknak, akik visszaemlékezései szerint 2020-tól már össze sem hívták a taggyűléseket, a 2022-es kampány idejére pedig Komjáti Zoltán mellett már csak Tóth Péter maradt aktív párttag, a kampányidőszakra a DK-tól kaptak kölcsön nyugdíjas szimpatizánsokat.

Végül 2023-ban Tóth Péter is elhagyta a süllyedő hajót, csatlakozott a Jakab Péter féle A Nép Pártján Mozgalomhoz – bár ezzel a szegedi politikában nem okozott nagy változást, már abban az évben azt nyilatkozta lapunknak, hogy továbbra is Botka Lászlót támogatja.

A Jobbikos Tóth Péternek is Botka lett a végzete

 

Már esélyt sem kapnak

Az LMP-s Fehér Attilára már nem bíztak rá egyetlen egyéni körzetet sem, ahogy párttársaira sem, azonban lapunknak azt nyilatkozta, a kompenzációs listán szerepelni fog a neve, azt viszont nem árulta el, hányadik helyen. Azonban ha még az első helyen is szerepelne, az azt jelenti, hogy

bekerüléséhez rosszabbul kell szerepelnie Botka László egyéni képviselőjelöltjeinek, mint 2019-ben.

Viszont ezzel a korántsem kecsegtető lehetőséggel is előrébb van, mint a Jobbik-Konzervatívok, akik már biztosan nem kerülnek be a szegedi közgyűlésbe. Komjáti Zoltán lapunknak adott nyilatkozata alapján nem kap újabb esélyt, nemcsak egyéni képviselőjelöltként sem, de listán sem. Az egykori képviselőjelölt elárulta azt is, hogy az összefogás kompenzációs listáján egyetlen jobbikos jelölt sem lesz. A helyzet érdekessége, hogy Botka László "civil" egyéni jelöltként elindítja Komjáti feleségét, Komjátiné Nagy Jusztinát, aki férje elmondása szerint soha nem volt párttag és most sem az.

Tóth Péter nem kívánt válaszolni arra, hogy Ő vagy egy párttársa szerepel-e a kompenzációs listán, azonban erősen feltételezhető, hogy neki nem osztott lapot Botka, mivel a képviselőjelölti bejelentésnél sem látta még a közönség között sem a szerkesztőségünk, valamint jelenleg nem is látni Tóth Pétertől politikai tevékenységet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.