Szeged

Utolsók között kullog a szegedi városvezetés átláthatósága

Utolsók között kullog a szegedi városvezetés átláthatósága

Saját magához mérten is romlott az átláthatósága

Kovács György
2024. március 22., péntek
Utolsók között kullog a szegedi városvezetés átláthatósága

A 2024-es önkormányzati választások előtt Ez a Minimum! átláthatósági programot hirdetett három szervezet, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó.hu. A három szervezetről meg kell említeni, mindegyiket nyíltan támogatja a Soros-hálózat, utóbbi szervezetet pedig még az amerikai nagykövetség is. A programjuk keretében a szegedi önkormányzat átláthatóságát is felmérték, amely csúfos eredményt hozott.

 

 

A kezdeményezést elindító három szervezet először az önkormányzati ciklus közepén értékelte a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, 

Szeged már két éve is átlag alatti teljesítményt produkált, viszont azóta a legtöbb önkormányzat átláthatóbb lett, miközben Szeged rosszabbul szerepel, mint korábban.

A mostani, cikluszáró értékelésben 29 nagyváros, illetve fővárosi kerület önkormányzatát vizsgálták meg. Összesen ezres nagyságrendű közérdekű adat és közzétételi forma meglétét vagy hiányát ellenőrizték.

Ebben a rangsorban, Szeged a 23. lett a 29-ből, azaz az egyik legátláthatatlanabbra vizsgázott.

A szegedi átláthatóság, pontosabban annak hiánya nem csak az országos átlaghoz mérten lesújtó, hanem az előző, önmagához mérten elért eredményéhez is. Jelentősen, mintegy harmadára esett vissza, az átlátható költségvetési gazdálkodás területén, de jelentősen visszaesett a nyilvános szerződések, közbeszerzések és az önkormányzati tulajdonú vállalatok terén is. 

Ábra: Atlatszo.hu

 

Az alábbi javaslatokat küldték a szegedi városvezetésnek:

•Javasoljuk, hogy legyenek elérhetőek az önkormányzat költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű támogatások
adatai.
•Javasoljuk, hogy az önkormányzat az általa megkötött szerződésekről közzétett listán túl tegye közzé a szerződéseket is,
azoknak minden mellékletével és módosításával együtt.
•Javasoljuk, hogy a közérdekű adatok között tegyék közzé az aktuális költségvetést és a legutóbbi költségvetés
zárszámadását kereshető mellékletekkel együtt.

 

Ábra: Atlatszo.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.