Szeged

Elvonta a figyelmet a BYD: egy másik óriásberuházás is készül Szegeden

Elvonta a figyelmet a BYD: egy másik óriásberuházás is készül Szegeden

2024. február 9., péntek
Elvonta a figyelmet a BYD: egy másik óriásberuházás is készül Szegeden

A kínai járműgyártó érkezése elterelte a fókuszt, ami nem meglepő, hiszen a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz a szegedi autógyár, azonban a városban egy másik nagyon fontos fejlesztés is napirenden van, amely mögött ugyancsak egy világcég áll.

 


Mióta tavaly december végén kiderült, hogy a világ legnagyobb elektromos járműgyártója Szegeden építi meg az első Európai gyárát, Csongrád-Csanád vármegye székhelye gyakorlatilag egyenlővé vált a kínai BYD beruházásával.


Ami érhető, mert egy több milliárd eurós értékű projektről van szó, amely nem csak Szeged, hanem a komplett dél-alföldi régió életében új távlatokat nyit. A BYD hatszázezer alkalmazottjával egy gigacég, amelynek termelési volumene meghaladja az elektromos autózás egyik nagyágyújának a Teslának a teljesítményét is - írja a Világgazdaság.

A magyar gyár mérföldkő: több ezer munkahely jön létre és évente több százezer tisztán elektromos autó gördül majd le a gyártósorokról.

 

Január végén megkötötték az adásvételi előszerződést, mellyel Szeged átadta az ipari parkot a kínai gyártónak.

 

Csakhogy nem ez az egyetlen óriásberuházás Szegeden

Egy másik nagy projekt is Magyarország harmadik legnépesebb városát választotta: ez pedig a nem más, mint a Rheinmetall fejlesztése. Ez hivatalosan még nem jelentették be, de tavaly nyár óta kommunikálnak róla különböző kormányzati és befektetői szinten is. 

Ezek közül talán a legmeghatározóbb Bányai Gáborhoz, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosához, illetve Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetőjéhez kötődik.

Amennyiben valóban megvalósul, azzal szintet lép a magyar védelmi ipar.

A lap azt írja, hogy az előzetes elképzelések szerint a Rheinmetall üzemének megépítése 2024 második felében kezdődhet meg. Nem kis komplexumról van szó, ugyanis ezres nagyságrendű új munkahely jönne létre.

Összeszerelőüzemet és nagyon komoly kutatás-fejlesztési bázist telepítene Szegedre a német hadiipari óriás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.