Szeged

Ébrednek a tavasz hírnökei

Ébrednek a tavasz hírnökei

A hóvirág megjelenése a tavasz közeledtét hirdeti.

Márton Andrea
2024. február 2., péntek
Ébrednek a tavasz hírnökei

Egymás után jelennek meg a hóvirágok szeretett városunkban, ezzel is hirdetve, hogy hamarosan vége a didergésnek, közeledik a tavasz.

 

A hóvirág megjelenése jelzi a hűvös téli időszak végét. Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a hideg hónapokban, azonban vigyázzunk, mert fokozottan védett, letépése büntetést von maga után. Az elmúlt hetek enyhe időjárása előcsalogatta a hóvirágot. Megjelenése nem garantálja, hogy az időjárás tartósan tavaszias marad, fagyra, esetleg hóra még lehet számítani.
 

Letépni azonban még mindig tilos

 

A hóvirág szemet gyönyörködtető látványt nyújt számunkra a hűvös hónapokban, azonban fokozottan védett, letépése büntetést von maga után. Egy szál hóvirág leszakításáért 10 ezer forint bírság jár, ha valakit rajtakapnak. A hóvirág 2005 szeptembere óta a fokozottan védett növények közé tartózik, de egész Európa szerte is. Ausztriában például szedhető a hóvirág, de csak annyi, amennyit két ujjal átérni.

Hazánkban négy hóvirág fajt különböztetünk meg: a pompás, a redőslevelű, a levantei és a kikeleti hóvirág. Az utóbbi Magyarországon nem szedhető a természetben, ahogy leszakítani úgy kiásni is tilos – még akkor sem, ha a kertekben nyílik.

A hóvirág február és április között szokott virágozni, májusra meghozza termését ezután visszahúzódik a földbe, és majd ősszel indulnak meg újra a hajtások.

Így tehát már csak hetek kérdése és beköszönt a valódi tavasz, addig viszont be kell érni a hóvirág gyönyörködtető látványával és a hasonló apró örömökkel.

 

A hóvirág kultusza

 

A görög mitológiában nevéhez fűződik a Danaidák Ősanyjának, Iónak alakja. A keresztény kultúrában pedig Máriát szokták hóvirággal ábrázolni, valamint a remény és az elégtétel szimbóluma is, mivel állítólag ez a növény vigasztalta látványával a paradicsomból kiűzött első emberpárt. Jelentése virágnyelven: 

Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben!

Hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi. Az ifjú szerelmes "tiszta" kedvesének választhatja ajándékba.

Kevesen tudják róla

 

Közismert virágunk neve egyben a Nyelvtudományi Intézet által anyakönyvezhetőnek minősített női keresztnév is. Az 1990-es években a Hóvirág még szórványos név olt, de a 2000-es években már nem szerepel a száz leggyakoribb női keresztnevek között.


Névnapjai: március 21. és április 3.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.