Bulvár

Vadaspark: Amerikából jöttem, a nevem találjátok ki!

Vadaspark: Amerikából jöttem, a nevem találjátok ki!

2014. szeptember 18., csütörtök
Vadaspark: Amerikából jöttem, a nevem találjátok ki!
ninia_sabae_endredi_lajos

A Vadasparkot sokszor keresik meg, hogy – többnyire – nagy riadalmat keltett csúszómászók meghatározásában vagy éppen kézre kerítésében segítsünk. Annak ellenére, hogy többnyire egy-egy ártalmatlan vízisikló okozza a felesleges ijedelmet, az ilyen felkéréseknek igyekszünk utána járni. Ugyanis, mint a mostani példa is mutatja, néha valóban egzotikus ritkaságok, kevésbé ismert fajok képviselői is feltűnhetnek otthonaink, munkahelyünk környékén.

Egy szegedi nagyáruház parkolójából kaptuk a hívást, hogy ott találtak és „letartóztattak” egy kicsiny, vörös színű kígyót. Miután ilyen tulajdonságokkal rendelkező kígyó nem él hazánkban, felkeltette a kíváncsiságunkat. Bár volt már olyan eset, hogy a megfigyelő némileg pontatlanul adta meg egy állat leírását, amely valójában egy hazai faj képviselője volt, most nem erről volt szó: a megszemlélt kis kígyó meghatározása kezdetben a Vadaspark munkatársainak, sőt, a megkeresett szakértőknek is némi fejtörést okozott. Azonban, tekintve, hogy a kígyók között nem egy igen veszélyes mérgű is van, nem volt mindegy, melyik faj is tűnt fel Szegeden, ezért a pontos meghatározásra szükségünk volt. Végül, közös erővel egy egyöntetűen elfogadott eredményre jutottunk: a faj neve Ninia sebae. Nem a tudományos jelleget erősítve írjuk csak latinul, hanem azért, mert nincs magyar neve a jövevénynek. A Ninia sebae az állatkertekben és terraristák körében egyaránt ritka faj, bár időnként, ahogy most is, a Costa Rica-ból és Dél-Mexikóból érkező szállítmányokból előbukkanhat egy-egy példánya. Riadalomra nincs ok, a kis kígyó ugyanis nem mérges harapású, ártalmatlan. Elsősorban férgekkel, gilisztákkal, meztelen csigákkal táplálkozik a félénk, főleg este mozgó kígyó. A szép külsejű jövevény jelenleg a Vadaspark lakója. Igyekszünk megfelelő feltételeket és takarmányt biztosítani számára, bár ez utóbbi nem könnyű feladat egy vadon született, félénk kígyó esetében, hiszen meg kell találnunk azt a zsákmányállatot, amelyet szívesen fogyaszt el egy zárt terráriumban lakva is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.