Bulvár

Hosszú éjszaka a vadasparkban és a füvészkertben

Hosszú éjszaka a vadasparkban és a füvészkertben

2008. június 21., szombat
Hosszú éjszaka a vadasparkban és a füvészkertben

Szombaton, az esztendő egyik leghosszabb éjszakáján érdekes programokkal várja látogatóit a Szegedi Vadaspark és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje.

Szent Iván-éjhez közeledve már hagyomány, hogy éjszakai sétát szerveznek a Szegedi Vadasparkban, melyen minden évben több száz látogató vesz részt – mondta

Veprik Róbert

, az intézmény igazgatója. A látogatók számukra teljesen új helyzetben találkozhatnak az itt élő állatokkal, hiszen az élőlények egy része éjjel aktív, ezért a sötétben figyelhető meg a legjobban a természetes viselkedésük. Más állatkertekhez képest a szegedi séta különlegessége, hogy a Szegedi Vadaspark 45 hektáros területe változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak is otthont ad. Az itt lakó őzek, vízimadarak, hattyúk napközben, amikor a látogatók járják a park útjait-ösvényeit, elhúzódnak az emberek közeléből, de zárás után előmerészkednek. Idén különleges programokat is szerveznek az állatkert munkatársai. Este kilenckor a vadaspark három oroszlánja kap vacsorát, tízkor pedig a jaguárok etetésének lehetnek szemtanúi az érdeklődők. A természetvédelmi oktatóközpontban bagolybemutatót rendeznek, itt erdei fülesbaglyokkal találkozhatnak a látogatók, a terráriumházban pedig hüllőket és kétéltűeket simogathatnak a bátrak.

Németh Anikó

, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének munkatársa elmondta, immár harmadik alkalommal szerveznek éjszakai kalandtúrát a botanikus kertben a Szent Iván-éjhez kapcsolódóan. A résztvevők feladata egy térkép és egy elemlámpa segítségével megtalálni a túra öt állomását, ahol a növényekkel, állatokkal és a természettel kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk. Éjszakai sötétben viszonylag nehéz tájékozódni a kertben – már arra is volt példa, hogy a látogatók fél órán át mentek körbe-körbe egy állomás körül –, a több száz zseblámpa fénye azonban komoly segítséget jelent – magyarázta el a szakember. Azokat, akik nem fáradnak el a kalandtúra során, az egyetemi csillagvizsgáló is várja szombaton éjszaka – tette hozzá Németh Anikó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.