Sport

Nagy Péter: még mindig éhes vagyok a sikerre

Nagy Péter: még mindig éhes vagyok a sikerre

A sportoló aktív karácsonyi pihenését a gyerekekkel való játék, játék és játék képezi.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 26., kedd
Nagy Péter: még mindig éhes vagyok a sikerre

Nagy Péter, szegedi súlyemelő mögött sűrű hónapok állnak. A tizenötödik Európa-bajnokságán vett részt, megszerezte tizenkilencedik magyar, harmadik spanyol bajnok címét, az olimpiai kvalifikációért küzdött, és messze nem lett minden felsorolva. Lapunknak foglalta össze a sportember, hogy mi áll mögötte és előtte, továbbá hogyan tölti az ünnepi időszakot, hogy maximálisan készen álljon a jövő évre.

Elnyűhetelen a 37 esztendős sportoló.

 

Nem indult könnyen az év Nagy Péter számára sem, akadályokba ütközött a felkészülés.

Mint mindenkinek, így nekem is a tavalyi év nehezen indult. Energiaválság, zárva volt a terem, nem tudtam edzeni, nem volt fűtésünk, 8-9 fokban edzettünk az edzőteremben.

Az elmúlt másfél év nem tűnik el nyomtalanul, de mostmár szépen lassan kezdem visszanyerni a formámat - tette hozzá. Bár ennek komoly akadálya a térdfájdalom, ami egy ideje kíséri a sportembert.

A térdfájásom főleg a nyár végén, és az ősszel jelentkezett. Egyszeren feltűnt és volt, hogy egyik napról a másikra elmúlt, majd visszajött, volt hogy egy hetet is ki kellett hagynom az edzésemből. Ez több alkalommal is előfordult. 

Januárban lesz 38 éves Nagy Péter, de még mindig válogatott szinten emel, ami igazi ritkaság.

Azért már jelez a test, meg én is érzem azt, hogy ez a pályafutásom vége felé van, de én ezzel tisztában voltam, hogy nem lesz egyszerű ez az olimpiai ciklus. Vállaltam ezt a sok fájdalmat, ami ezzel jár, de még mindig élvezem ezt, mindig érzem, hogy bennem van egy jó eredmény és azt még ki akarom magamból hozni.

A motivációval nincsen gond. Még mindig éhes vagyok a sikerre és a nagy eredményre - tette hozzá.

Példaértékű a súlyemelő hozzáállása és kitartása.

 

Jó évnek gondolja a súlyemelő a 2023-as esztendőt. Már tizenötödik alkalommal mérettette meg magát a kontinensviadalon Nagy Péter.

Az Eb-n sikerült tízben lenni, hetedik lettem. Rá egy hónapra megnyertem a Masters Európa-bajnokságot, Masters világcsúccsal lökésben és összetettben.

Az őszi készülés a világkupára sem volt zökkenőmentes.

Úgy elkezdtem edzeni, mint régen fénykoromban, úgy is jöttek a súlyok, olyan súlyokat is tudta mozgatni. Bizakodó voltam, hogy decemberre milyen jó lesz, majd megint jött az említett térdfájás.

Ezután már nem tudta magát visszanyerni Nagy Péter. Ennek ellenére a katari versenyen sikerült 71-et szakítania, pedig előtte két évig ez nem sikerült se edzésen, se versenyen.

A Szegedi Lelkesedés SK sportolója novemberben megszerezte 19. magyar bajnoki és 7. spanyol bajnoki címét. Utóbbi esetében csapatban jött össze a siker.

Egész hihetetlen statisztika: 2005 óta nem talált legyőzőre súlycsoportjában az ob-n Nagy Péter.

Tizenkilencedszer a dobogó tetején Nagy Péter (Fotó: Nagy Péter Facebook oldala)

 

A motiváció, éhség, kitartás mellet a bizalommal sincsen gond. A szegedi sportoló szeme előtt a párizsi Olimpia lebeg, bár februárban még lesz egy Európa-bajnokság, amin érdekelt. 

Mostmár ez az ötödik olimpiai ciklusom, amit véghez viszek, és a negyedik, amire kijuthatok. 

Már 410 kilogramm emelés felé kellene menni, ahhoz, hogy sikerüljön Nagy Péter kvalifikációja, ez a szám elmondása szerint egyre távolodik, erősek az ellenfelek. Hozzátette, hogy 400 felett tud emelni, a 410 feletti eredmény pedig már a szerencsén és a csodán is múlik.

Nem adom fel, mindent megteszek azért, hogy ott legyek Párizsban.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

A pihenés, a család, kikapcsolódás

"Most van két hetem kipihenni magam, és nyalogatni a sebeimet" - kezdte Nagy Péter.

A családdal töltöm az időt, az elmúlt öt hétvégén négy versenyem volt, most a családra is próbálok egy kis időt szakítani. Itt leszünk Szegeden, nem megyünk sehová. Minél több időt szeretnék tölteni a gyerekekkel, a családdal, karácsonykor lehet otthon lenni és játszani, játszani és játszani, ez lesz most az én aktív pihenésem.

A versenyekkel teletűzdelt időszakban a sportoló legalább videótelefon formájában tartja a kapcsolatot gyermekivel és feleségével.

Persze ez nem olyan, hogy az ember felkel és köszönti gyermekét, a gyermeke pedig beleugrik a nyakába, hogy "szia apa". Ezek azért hiányoznak.

Fotó: Nagy Péter Facebook oldala

 

Egy idő után ehhez már hozzászokott mindenki, bár a feleségének már nehezebb, hiszen két gyermek igényli a figyelmet. A családi támogatás nélkül nem tudná mindezt véghez vinni a súlyemelő - emelte ki.

A karácsonyi menü kapcsán viccesen megjegyezte Nagy Péter, hogy idén ő főz, hiszen hazaviszi a halászlevet.

Ez a második karácsony, amit a családtól távol töltünk, eddig mindig hazamentünk, ott volt a tágabb család: szülők, testvérek, akkor velük töltöttük az ünnepeket. Egyik nap itt, másik nap ott voltunk. Próbáltunk kicsit önzők lenni, és a saját pihenésünkre gondolni, hogy az ünnep tényleg egymásról szóljon. Próbáljuk csendes, szűk körben kiélvezni egymás társaságát, amit év közben kissé hanyagolni kell.

A szilveszter, az új év várása hasonló keretek között zajlik majd a Nagy-család számára.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.