Sport

Kosárlabda: Gurley cápaként támadna a Szedeák ellenfeleire

Kosárlabda: Gurley cápaként támadna a Szedeák ellenfeleire

2012. szeptember 26., szerda
Kosárlabda: Gurley cápaként támadna a Szedeák ellenfeleire

Új-Zélandon a tengeri ragadozóhoz hasonlították játékstílusát. Rajongásig imádja a Boston Celticset, szenvedélyesen szeret kosárlabdázni, tétre menő meccseken bizonyítani. Anthony Gurley-vel, a Szeged új dobóhátvédjével beszélgettünk.

Anthony Gurley

első benyomási rendkívül kedvezőek Szegedről és a Naturtex-SZTE-Szedeák együtteséről. Mint arról a SZEGEDma.hu-nak a szerda délelőtti tréninget követően beszámolt: mindenki kedvesen fogadta, s olyan közösséget ismert meg, mely szeretne tanulni, fejlődni, s nyerni akar. A 24 esztendős amerikai hátvéd - akit egy héten keresztül tesztel a klub - szerint ez a sikerek alapvető feltétele, persze az igazán komoly eredmények eléréséhez kőkemény munka is szükségeltetik. A sportolóval a Szedeákot támogató újszegedi Blues Kertben találkoztunk és beszélgettünk.

Debrecenben a legjobb barát - október 7-én össze is csapnak

Miért éppen Európa, miért éppen Magyarország? - tettük fel az első kérdést a kosarasnak, aki az előző szezonban az amerikai D-League-ben szereplő Bakersfield Jam játékosa volt, tavasszal pedig Új-Zélandon, a Wellington Saints színeiben játszott. "Az Egyesült Államokban az ügynökömtől hallottam a magyarországi lehetőségről, arról, hogy a Szeged gárdája dobóhátvédet keres. Tisztában voltam vele, hogy Európában egészen kiváló kosarasok pattogtatnak, s bár Amerikában is maradhattam volna, végül úgy döntöttem, egy másik kontinensen is kipróbálom magam, hogy itt fejlődjek tovább, s alapozzam meg a további karrieremet" - felelte, hozzáfűzve: egyelőre nem is gondolkodik azon, hogy távlatilag inkább egy erősebb európai bajnokságot vagy odahaza az NBA-t célozza meg. Gurley-t ugyanis mindig csak az éppen előtte álló cél, az adott cél foglalkoztatja: ebben az idényben minél jobban akar szerepelni a Szegeddel. "Mindenképpen ott kell lennünk a rájátszásban, ehhez pedig nagyszerű jó teljesítménnyel, kiemelkedő statisztikai mutatókkal akarok hozzájárulni" - mondta rendkívül eltökélten.

Érdekesség, hogy tulajdonképpen egyik legjobb barátját, egyetemi csapat- és szobatársát,

Sean Cartert

követte Magyarországra. A center néhány hete már a Factum Sport Debrecent erősíti - igencsak komoly presztízscsatát vívhat a két cimbora a bajnokság első fordulójában, október 7-én az újszegedi sportcsarnokban! Szinte minden nap beszélnek egymással, s alig várják már, hogy ellenfélként nézzenek farkasszemet a pályán.

Örök élmény marad a diadalmas kínai túra

Mielőtt úgy határozott volna, hogy az óceániai kiruccanást követően belevág az európai kalandba, a nagy világutazó nyáron még egy ázsiai túrát is beiktatott a programjába. Egy ügynökség által - jobbára Európában játszó kosarasokból - összeállított amerikai csapattal három hetet töltöttek Kínában, ahol nagyszerűen érezte magát. "Körülbelül tucatnyi mérkőzést vívtunk, s mindegyiket sikerült megnyernünk. Ellenfeleink különböző országok B válogatottjai voltak, olyan játékosokkal, akik nem fértek be az olimpiai keretbe. Meccseltünk többek között Litvániával, Németországgal, a legnagyobb ütközeteket pedig az igen erős kínaiakkal játszottunk tízezer ember előtt; óriási élmény volt!" - mesélte a hátvéd. A módfelett erőszakos, nehezen fogható amerikait megbízható értesüléseink szerint Új-Zélandon csak úgy emlegették: Cápa. "Nem is sejtem, miért - jegyezte meg mosolyogva Gurley, aki ugyanakkor elárulta, nem hallott még erről a becenevéről. "Legnagyobb erősségeimnek azt tartom, hogy jó pontdobónak számítok, szeretek védekezni, s egyáltalán: szenvedélyesen imádok kosárlabdázni, tétre menő meccseket játszani, s mindig a legjobbamat akarom nyújtani a parketten. Természetesen vannak még olyan elemek, melyekben fejlődnöm kell. Szegeden arra törekszem, azért dolgozom majd nap mint nap, hogy irányítóként is fejlődjek, vezéregyéniség legyek az együttesemben, s jó labdákkal segítsem a többieket" - beszélt magáról.

Csak a Celtics!

Azt sem rejtette véka alá, hogy gyerekkora óta hatalmas Boston Celtics-rajongó. "Imádom a Celticset, amikor csak tehettem és tehetem, mindig kimegyek a meccseikre. Sikerült is korábban együtt edzenem az újoncaikkal. Annak ellenére, hogy hivatalosan nincs közöm a klubhoz, úgy érzem, én is tagja vagyok Celticsnek" - fogalmazott. Mit szólt ahhoz, hogy a 2008-as NBA-győztes egyik ikonja,

Ray Allen

a nyáron az egyik riválishoz, a Miami Heathez igazolt át? - faggattuk tovább. "Nehéz elfogadni az ilyet, mert nagyszerű játékosról van szó, aki igazi vezéregyénisége volt klubunknak, s komoly szerepe volt a 2008-as bajnoki cím megszerzésében. Ugyanakkor végső soron egyfajta üzlet, amiben mi, kosarasok dolgozunk, ily módon megértem és tiszteletben tartom döntését, hiszen azt kellett tennie, ami neki és a családjának a legjobb. Köszönet jár neki mindezért, amit a Celticsért tett. További sok szerencsét és sikert viszont nem kívánhatok neki, mert az azt jelentené, hogy a Miamival megverné a Bostont" - fejezte be tréfálkozva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.