Sport

Gőzerővel készülnek a kajak-kenu vb-re a Maty-éren + VIDEÓ, FOTÓK

Gőzerővel készülnek a kajak-kenu vb-re a Maty-éren + VIDEÓ, FOTÓK

2011. július 20., szerda
Gőzerővel készülnek a kajak-kenu vb-re a Maty-éren + VIDEÓ, FOTÓK
A SZEGEDma.hu felkerekedett, és körbejárta a Maty-éri Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központot. Megnéztük, hogyan áll a közel félmilliárdos állami támogatású fejlesztésből megújuló létesítmény egy hónappal a világbajnokság előtt. Szovics Zoltán, az Olimpiai Központ vezetője kalauzolta körbe stábunkat. Korábban már hírt adtunk róla: a kormány 450 millió forinttal támogatja a létesítmény felújítását a közelgő világbajnokságra, mely egyben olimpiai kvalifikációs verseny is – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési költségeihez a kormány több mint 300 millióval, míg Szeged városa további 50 millióval járul hozzá. A Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ felújítása óriási beruházás, mely jelzi a kajak-kenusport megbecsülését hazánkban. 28 nappal a világverseny kezdete, és 15 nappal műszaki átadás határideje előtt – gőzerővel zajlanak a munkálatok, s a látottak-hallottak alapján bátran mondhatjuk: minden idők legnagyobb kajak-kenu világbajnoksága készül! A Maty-éri komplexum a világ egyik, ha nem a legjobb kajak-kenu pályája. „És még jobb lesz” – nyugtázza megállapításunkat Szovics Zoltán, az Olimpiai Központ vezetője. S hogy mire alapozza ezt? Miután elsétálunk a munkálatok alatt álló épületek mellett az épülő mobillelátókig, hogy onnan kezdjünk túránkat, belevág a részletekbe.

Több mint tízezer néző, vásárváros és a megújuló céltorony

A 200 méteres indítótoronynál javában épülnek az ülőhelyes mobillelátók, melyeken összesen tízezer néző szurkolhat kedvenceinek, s egészen a partig leérnek majd. A mobillelátón túl, a 250 métert jelző bólyáktól felfelé alakítják ki a vásárvárost, ott lesznek az állóhelyek is egészen az 500-as és 1000-es indítótornyokig, melyek padozata és elektromos rendszere szintén megújul. A síkvíz végén, azaz valójában elején, a legtávolabbi rajtgépeknél buszforduló épült, itt teszik le a belváros és a Maty-ér között ingázó buszok a kilátogató nézőket. „Egészen odáig fog érni majd a kerítés, így az egész terület zárt lesz az 1000 méteres rajton túli részen is végig, mely biztonsági szempontból szintén fontos része a beruházásnak” – mondja az intézmény vezetője. A mobillelátók mellett áll az állandó tribün, melynek egy részén a VIP-vendégek kapnak helyet korlátozott számban, innen végzik majd munkájukat a sajtó munkatársai is. A lelátón több mint 700 ember fér el. A legfelső rész fedett, mellette kiépült egy teraszrendszer, ami a lelátó, a VIP-épület és a céltorony összeköttetését szolgálja, így átjárhatóvá válik ez a szakasz. Ennek további hozadéka az is, hogy fedelet biztosít az eredményhirdetésre váró versenyzők feje fölött, védve esőtől, tűző naptól. Flex hányja a szikrát a céltorony harmadik emeletén, a majdani TV-stúdiónak, a televíziós közvetítőállásnak és a helyszíni hangosításnak otthont adó szinten. A második emeleten a hajók célba érését rögzítő célfotós stáb, valamint az egész komplexum szerverparkja és informatikai idegközpontja kap helyet, míg az elsőn a nemzetközi szövetség tisztségviselői tartózkodnak majd – ennek hátsó traktusában tárgyaló helyiségeket is kialakítanak. „Teljesen megújul a céltorony, új nyílászárókat kap az épület, fedett részeket alakítunk ki, tisztasági festés és burkolatcsere van még hátra. Villamossági szempontból főképp gyengeáramú fejlesztést végeztünk, teljes optikai hálózat épült ki a céltoronytól a legtávolabbi rajthelyig. Ide fut be az időmérés összes információja a versenybírókhoz” – tudtuk meg a technikai részleteket.

Óriáskivetítők, spidercam, katamaránflotta és a katonai segítség

A céltoronynál vetünk egy pillantást a vízre. A hétvégén újabb rajtgépeket telepítettek a meglévő három sor mellé, ezek a célhoz kerülő negyediket alkotják a 4x200-as váltóversenyek miatt. „Az új katamaránok is elkészültek, még a motorokra várunk. Összesen kilenc kéttörzsűnk lesz az újabb hat üzembe állításával, ez már igen komoly hajóparknak számít egy kajak-kenupálya tekintetében” – mutat büszkén a part mentén kikötve ringatózó segédhajókra az igazgató. A rajtgépek és az új katamaránok beszerzése is része a 450 milliós állami támogatás felhasználásának. Bosszankodásra a víz kapcsán csak egy, nem befolyásolható tényező ad okot. „A nagy hőség nem tesz jót, a víz akár napi két centimétert is apad a hőség és a szél miatt. Augusztus 2-án indul a Maty-ér közel 500 ezer köbméter vízzel való feltöltése, mely komoly üzemeltetési költségeket jelent a Nemzeti Sportközpontok számára” – mondja, majd távolabbra mutat, a Maty-éri síkvíz hosszában, középen elterülő földsávra. „Komoly munkálatok zajlottak az osztószigeten, két új betonalap készült el, és a két régit szélesítettük ki. Ezen az osztószigeten két, LED-technológiás óriáskivetítő helyezkedik majd el, nagyobbak, mint legutóbb, az első a 290 métert jelző bólyasornál, a második a 70-esnél, az eredményhirdetés helyszínével szemben fog állni.” Az új, erősáramú fejlesztések és egy 24 szálas optikai kábel révén ezeken a kivetítőkön követhetik majd a mobillelátón és a VIP-tribünön helyet foglaló szurkolók az 500-as és 1000-es versenyek nehezebben belátható részeinek eseményeit. „Két, 36 méter magas daru is helyet kap a földcsíkon, melyek szárazföldi párjaikkal egyetemben lehetővé teszik a spidercam-felvételek készítését huzalra kifeszített távirányítású kamerák révén, ezekkel igen látványos felvételeket lehet készíteni egy-egy futamról” – merül a technikai részletekbe Szovics Zoltán.

Szekeres Pál szerdán a Maty-érre látogatott

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős helyettes államtitkára, olimpiai és paralimpiai bajnok vívó, aki Bardóczy Gáborral, az államtitkárság sportszakmai főosztályvezetőjével szerdán megtekintette a Maty-éri olimpiai központ felújítási munkálatait.
Megtudtuk, az osztószigeten való munkálatokhoz szükséges anyagmozgatást a 130 méter széles vízfelületen lefektetett, a korábbi világbajnokság előkészületeikor vásárolt, svédgyártmányú elemekből összeállított pontonhídon keresztül végezték. A toronydaruk és az óriáskivetítők átszállításhoz azonban ezeknek a teherbírása nem elegendő, ezért a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Honvédelmi Minisztériummal tárgyal, a szentesi műszaki alakulat, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred pontonjainak használatáról, melyek 45 tonnás harckocsik folyami átkelését is tudják biztosítani, akár jóval szélesebb vízfelületen keresztül. Vízipályát a világon aligha szereltek fel annyira, mint a Maty-érit.

Akadálymentesítés

Az osztósziget távoli szemrevételezése után folytatjuk szemlénket. A céltorony déli oldalán a régi szűk csigalépcsőt szélesebb lépcsőház váltja, s ez is kapott tetőt, mely összeköti a VIP-épülettel. „A VIP-épület kívül-belül új festést kap, emellett az akadálymentesítés kiépítése is megtörtént, hiszen a világbajnokságon parasportolók is részt vesznek nagy számban. Az egész létesítmény földszinti részeinek akadálymentesítéséről gondoskodtunk, minden helyiség kerekesszékkel is megközelíthető. Feljárók épültek a VIP-épület mindkét oldalán, a büfénél, a lelátó alatti részen, céltorony alsó részén, a szélesített ajtónál. 10 akadálymentes szobával és ezekhez tartozóan két öltözővel is bővül a központ. Van lépcsőjáró berendezésünk is, mellyel az emeleti szobák közelíthetőek meg, odébb pedig, a célbólyák és a déli zárógát között akadálymentesített lejáró áll a parakenusok részére, ez is hamarosan elkészül” – sorolja az átalakításokat kalauzunk. 10 akadálymentes szobával és ezekhez tartozóan két öltözővel is bővül a központ, mely kap egy konditermet és itt lesz a megújuló szauna is. „Az öltöző is nagy előrelépés már önmagában is, hiszen az edzőtáborozók, de akár a szegedi versenyzők ezentúl a helyszínen tudnak átöltözni” – hangsúlyozza a központvezető. Megtudjuk azt is, hogy a parasportolók egy része végig itt lesznek elszállásolva, szemben a többi versenyzővel, akik a városban kapnak helyet. Az épület többi szobája egy-egy ország pihenőjeként, gyúrószobaként lesz berendezve. természetesen minden helyiség klimatizált, ahogyan a technológiai fejlesztéseken átesett konyha és az akadálymentesített étterem is, mely kibővül 80 fő befogadóképességűre a belső terek átrendezésével. Két hajótároló is épült, már az utolsó csiszolásokat végzik rajtuk a fáradhatatlan munkáskezek. „A gyúróhelyeket is gyarapítottuk, hajótárolók nyitott ajtajainál, függöny mögött van lehetőség az új burkolaton a masszőrök munkájának elvégzésére, kulturált körülmények várják a versenyzőket ilyen téren is. Felújítottuk az illemhelyeket és a tusolókat is, ezek fölött még egy raktárhelyiséget is ki tudtunk alakítani” – közli az intézményvezető. A hajótárolóval végződő épületkomplexum és az irodahelyiség között van a belső körforgalom és egy fedett buszmegálló, ahová a csapatokat szállító buszok futnak be.

A déli zárógát és a zöld területek

A síkvíz végén helyezkedik el a déli zárógát, ahol egy erősáramú kábelt fektettek le, s hamarosan helyükre kerülnek az elektromos szekrények is. Ez azért szükséges, mert nem minden csapatnak lesz hely a hajótárolóknál. A zárógáton sátrak épülnek majd, a betonozott részen hasonló megoldású étterem áll majd a versenyzők rendelkezésére. Két óriási konténer már ott van, ezek mellé még kettő kerül – e négyben lesznek a gátra kerülő csapatok öltözői és tusolói kialakítva. Itt sorjáznak a hajótartó állványok is, a meglévő 164-et felújították, melléjük még 80 újat vásároltak, így közel kétezer hajó elhelyezése biztosított. A gát oldalán lépcső is épül a vízhez, csökkentve az esetleges balesetveszélyt. A helyi szervezők természetesen a zöld területekről sem feledkeznek meg. A külső füves területeket folyamatosan nyírjuk. „A bejáratnál végig füves külső parkoló lesz, az épületek körüli zöld területeket pedig ahol kell gyeptéglákkal pótoljuk ki és a sövényeken is végzünk pár simítást. Kulturált környezet fogja fogadni a versenyzőket és a kilátogatókat egyaránt” – mutat végig a partmenti zöld sávon az igazgató. „Hatalmas fejlesztéseket végeztünk és végzünk még az átadásig, melyek nagyon sokat jelentenek a pálya életében. Szerencsére minden az ütemterv szerint halad, nagyon sok alvállalkozó több tucatnyi munkása dolgozik gőzerővel azon, hogy augusztus 4-re, a műszaki átadás időpontjára minden kész legyen. A világbajnokság augusztus 17-én kezdődik, s a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel nagyobb fejlesztések garantálják, hogy a jelen állás szerint már több mint 90 nevezett ország közel kétezer versenyzője teljes körű kiszolgálását tudjuk biztosítani. Minden idők legnagyobb kajakkenu-világbajnokságára készülünk” – zárul szemlénk Szovics Zoltán összegzésével. Távoztunkban visszanézve az épületek mellett sorjázó állványzatokra, a rajtuk sürgölődő munkáshadra, sommázva a látottakat-hallottakat megállapítjuk: előkészületeiben az idei Szeged–Maty-éri máris a „legek” vb-je. Bízzunk benne, hogy kajakosaink és kenusaink is azzá teszik!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.