Politika

Orbán Balázs: modellként és szövetségesként tekintenek Magyarországra a republikánusok

Orbán Balázs: modellként és szövetségesként tekintenek Magyarországra a republikánusok

2024. március 10., vasárnap
Orbán Balázs: modellként és szövetségesként tekintenek Magyarországra a republikánusok

Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban - mondta a kormányfő politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Orbán Balázs az Amerikai Egyesült Államokban folytatott tárgyalásról azt mondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt, amely nagyon baráti fogadtatásban részesült. A találkozó legfontosabb üzenete, hogy 

amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján (...) béke volt

- tette hozzá.

 

Közölte: Donald Trump olyan politikát folytatott, amelynek idején béke volt a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Amióta nem ő vezeti az Amerikai Egyesült Államokat, azóta sajnos ezeken a területeken nagyon rossz a helyzet, Ukrajnában több mint két éve tart a véres háború - jegyezte meg a politikus.

A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség, de 

sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja

- mondta.

Természetesen az amerikai választópolgárok szabadon, befolyásmentesen döntenek arról, hogy ki lesz a következő elnök, de mi azt gondoljuk, hogy 

a világnak, Európának és benne Magyarországnak is az lenne a legjobb, ha Donald Trump visszatérne és békét teremtene

- fogalmazott Orbán Balázs.

Kifejtette: ennek a konfliktusnak amerikai-orosz tárgyalások tudnak véget vetni, természetesen az ukránok és az európaiak, illetve szükség szerint egyéb harmadik szereplő bevonásával, de valójában az amerikai hozzáállás a meghatározó ebben a kérdésben.     

Donald Trump is a saját kampányrendezvényein arról beszél, hogy az Egyesült Államok végtelen háborúkat indít, de nincs stratégiája arra, hogyan tudja ezeket a konfliktusokat lezárni, egyre nő a nukleáris konfrontálódás veszélye, amit mindenki szeretne elkerülni, és valamit radikálisan másképp kellene csinálni az Amerikai Egyesült Államok részéről - idézte fel a miniszterelnök politikai igazgatója.

Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön

- közölte.

Hangsúlyozta, ez nem lesz könnyű tárgyalási folyamat, "de minél előbb kezdünk bele, annál több emberéletet tudunk megmenteni", illetőleg annál inkább visszaszorítható egy nagyon komoly negatív fordulat esélye a frontvonalon.

Orbán Balázs arra is kitért: a Biden-adminisztráció részéről "ideológiai ellenségeskedést" tapasztalnak annak ellenére, hogy Magyarország jó NATO-szövetséges, azon kevés ország egyike, amely tavaly és idén is bőven két százalék fölött költ védelempolitikára, és részt vesz számos együttműködésben.

A politikus szerint a demokratákhoz köthető körök finanszírozzák a magyar baloldalt, a kormány politikai ellenfeleit.

Ki kell mondani világosan: egyet nem értés van a jelenlegi liberális adminisztráció meg a magyar kormány és a magyar emberek véleménye között

- mondta, jelezve, ezen változtatni szeretnének.

Úgy tűnik, a Republikánus Pártban 

többen is modellként és fontos európai szövetségesként tekintenek Magyarországra

- jelentette ki.

A politikai igazgató hozzátette: Európa nem engedheti meg magának, hogy elzárkózik egy közvélemény-kutatásokat vezető volt elnöktől hét hónappal a választások előtt. Egyszerűen túl nagy a tét, legalábbis Magyarország ezt semmiképpen nem engedheti meg magának - közölte Orbán Balázs.

Szerinte Európának tárgyalnia kell az Egyesült Államok jelenlegi és jövőbeni vezetőivel. Minden diplomáciai fórumon arra tesznek erőfeszítéseket - mondta -, hogy a résztvevőket meggyőzzék arról, a nyugati világ számára ez a konfliktus semmilyen hasznot nem hajt, viszont rengeteg veszéllyel járhat.

Kijelentette: bármilyen nyomásgyakorlást próbálnak kifejteni velünk szemben, Magyarország nem fogja hagyni belesodorni magát ebbe a háborúba.

Egyre több nyugati politikus szólal fel a béke mellett, ők is felbátorodnak Donald Trump ezzel kapcsolatos állásfoglalásain, és a béketeremtők tábora napról napra növekedni fog, ez minden magyar ember érdeke - jegyezte meg.

Orbán Balázs arról is beszámolt, egy nappal a Donald Trumppal való találkozó előtt Washingtonban a nagy presztizsű konzervatív Heritage Alapítvány által szervezett konferencián és kerekasztal-beszélgetésen arról beszéltek, hogy a Magyarországon az elmúlt 14 évben "kikísérletezett és működőképesnek bizonyult" konzervatív politika valamennyi ország számára példaként szolgálhat.

 

Ez a fajta együttműködés és kölcsönös figyelem rendkívüli módon kitágítja a magyar külpolitika mozgásterét, és számos jövőbeni együttműködésnek ágyaz meg - emelte ki Orbán Balázs, hozzátéve: ha visszatér a republikánus adminisztráció, akkor újabb lendületet kívánnak adni a magyar-amerikai kapcsolatoknak, kiküszöbölendő a Biden-kormány elmúlt évekbeli hátrányos politikáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.