Politika

Az Európai Bizottság eltörölné az uniós vétókat

Az Európai Bizottság eltörölné az uniós vétókat

2024. március 21., csütörtök
Az Európai Bizottság eltörölné az uniós vétókat

El akarja törölni az uniós vétókat az Európai Bizottság, a teljes egyetértés helyett minősített többséggel lehetne meghozni döntéseket - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön a közösségi oldalán.
 

Dömötör Csaba a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy ugyan nem kapott nagy figyelmet, de annál nagyobb horderejű az, amivel az Európai Bizottság előállt: el akarják törölni az egyhangúságot az uniós döntéshozatalban.

Az államtitkár arra figyelmeztetett, ez azt jelenti, hogy a teljes egyetértés helyett minősített többséggel lehetne meghozni döntéseket.

Területeket is megjelölnek - folytatta -, ahol ezt érvényesítenék: az adópolitikában, a szociális politikában vagy éppen a külpolitikában.

Ez egy súlyos javaslat, mert Brüsszelben döntenének arról, ne 9 százalékos legyen a társasági adó, hanem magasabb

 - említett egy példát Dömötör Csaba. "De még arról is Brüsszelben dönthetnének, hogy milyen legyen az álláspontunk a háború kérdésében" - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy láttak már példát hasonló eljárásra, például a betelepítési kvóták ügyében. "Ott hiába tiltakoztunk, elfogadták. Ezt akarják intézményesíteni" - mondta. Dömötör Csaba hangsúlyozta: fokozatosan ki akarják venni a döntési jogokat a tagországok kezéből, amit "lopakodó jogalkotásnak" nevezett.

Megjegyezte, hogy a mostani javaslat ennél is tovább megy: tartósan elvennék a döntések jogát jó néhány területen.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.