Politika

Lendvai Ildikó fia indította el az '56-os hősökről szóló álhírt, amire felült az ellenzék java

Lendvai Ildikó fia indította el az '56-os hősökről szóló álhírt, amire felült az ellenzék java

2023. augusztus 31., csütörtök
Lendvai Ildikó fia indította el az '56-os hősökről szóló álhírt, amire felült az ellenzék java

Nagyot robbant a sajtóban, hogy az orosz történelemtankönyvekben fasisztának nevezik az ’56-os magyar szabadságharcosokat. Persze, a hírről azóta kiderült, hogy ordas nagy kamu, de érdemes megnézni, hogy honnan is indult az álhír. A balhé magyarországi kirobbantója nem más, mint Kolozsi Ádám, Lendvai Ildikó fia. Itt felmerül a kérdés, hogy a Lendvai család mikor döntötte el, hogy ezentúl nem szereti az oroszokot, hiszen a cenzori hivatalban, és Gyurcsány Ferenc mellett még igazán jó viszonyt ápoltak Moszkvával - jegyzi meg a Pesti Srácok.

A hírt, miszerint „Putyin tankönyvében” fasisztáknak, lázadó csürhének nevezik az ’56-os hősöket, Kolozsi Ádám saját felfedezésként eladva jelentette meg. Valójában utánajárás nélkül vette át a hírt a Meduza elnevezésű Lettországban szerkesztett orosz ellenzéki hírportáltól, amelyet egyenesen az orosz nagykövetség cáfolt:

A tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek „legalább tíz különböző” tervezete jutott el. Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 56-os forradalmat.

- fogalmaztak közleményükben. Megjegyezték, mindez mindez a „súgóposta” gyerekjátékra emlékezteti őket, amikor egy szót vagy mondatot „a szomszéd fülébe” súgnak, és a végeredmény egyáltalán nem az, amit az elején mondtak.

Kiemelték azt is, „a modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is. Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez”.

Az egykor kommunista pártállami cenzor fiának álhírére sok ellenzéki lendült támadásba.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője nyílt levélben adott hangot felháborodásának, a DK ifjúsági szervezete pedig egyenesen a Karmelita-kolostor előtt kezdett tiltakozásba.

A baloldali álhírre felültek a Jobbik - Konzervatívok, akik Szijjártó Péter külügyminisztertől követelték, hogy azonnali hatállyal kéresse be Oroszország magyarországi nagykövetét.

A sorból Karácsony Gergely sem maradt ki, közösségi oldalán közölte, hogy szerinte a magyar kormány „becsicskult” az oroszoknak, amiért nem tett semmit az „ügyben”.

Borítókép: MTI / Beliczay László

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.