Politika

Lemondott a miniszterelnöki megbízott Orbán tusványosi beszéde miatt, komoly vita alakult ki

Lemondott a miniszterelnöki megbízott Orbán tusványosi beszéde miatt, komoly vita alakult ki

2022. július 26., kedd
Lemondott a miniszterelnöki megbízott Orbán tusványosi beszéde miatt, komoly vita alakult ki

KEdden benyújtotta lemondás Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott a miniszterelnök Tusványoson, a “fajok keveredéséről” elhangzott beszéde miatt.

A szociológus végzettségű Hegedüs egy levelet is írt Orbánnak a lemondásához csatoltan, melyben úgy fogalmaz:

,,Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

- írja Hegedüs.

Emlékeztetőül, a miniszterelnök Tusványoson úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” Ez a kijelentés napok óta futótűzként terjed a közösségi médiában és sorra váltja ki mások, többek közt a Mazsihisz elnökének ellenszenvét.

Hegedüs hosszan taglalja levelében később, hogy a beszéd ,,túlmegy a vállalhatóság határán", és hogy ,,még Goebbels-nek is tetszett volna".

Orbán ab ovo kizárja a rasszizmust

A miniszterelnöki megbízott levelére aztán maga Orbán is váalszolt, melyet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tett közzé a Facebook-oldalán.

Mint a miniszterelnök a lemondott megbízottjának írja: ,,Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi."

,,(...)Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva."

Nagy Ervin: Ha Orbán náci, akkor Soros és a Helsinki Bizottság is az

Nagy Ervin filozófus Orbán beszédét egy Facebook-posztban értelmezte. Szerinte ,,ha Orbán náci, mert (tévesen) alkalmazza a faj kifejezést, akkor náci Soros György, a Helsinki Bizottság, az EU, az ENSZ és így tovább, hisz ők is (ugyanúgy tévesen) használják."

Bár a filozófus abban egyetért, hogy a ,,faj" szó használata sok esetben nem szerencsés, de a szó vitatható magyar használatából még nem következik az, hogy valaki náci lenne. A szó pontatlan használatára több példát is felhoz, kezdve Soros György egyik vele készített interjújától a Helsinki Bizottság egyik tanulmányáig.

(via HVG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.